Υγρό στο γόνατο. Είναι ανησυχητικό; Οι 8 συχνότερες αιτίες! Τι πρέπει να κάνουμε;

πρησμένο γόνατο που έχει υγρό στο γόνατο

Το υγρό στο γόνατο είναι αρκετά συχνή κατάσταση. Πάντοτε σημαίνει ότι το γόνατο έχει κάποιο πρόβλημα, δηλαδή υπάρχει κάποια αιτία (διάγνωση) που το προκαλεί. Το υγρό στο γόνατο δεν είναι η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα μιας αιτίας που ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός σας πρέπει να διαγνώσει και να δώσει την ενδεδειγμένη λύση.

YouTube video
ΥΓΡΟ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ: ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΦΕΥΓΕΙ; από τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό κ. Χλωρό.

Υπάρχει φυσιολογικά υγρό στο γόνατο;

Στο φυσιολογικό γόνατο υπάρχει υγρό, το οποίο ονομάζουμε αρθρικό υγρό και παράγεται σε μικρή ποσότητα, περίπου 10 cc (Εικόνα 1). Η ποσότητα αυτή του υγρού στην άρθρωση, χρησιμεύει ώστε να γίνεται ομαλά και χωρίς τριβή η κίνηση μεταξύ των οστών. Επίσης και περιέχει θρεπτικά συστατικά για την άρθρωση, ιδίως για τον αρθρικό χόνδρο. Όταν υπάρχει φυσιολογικό υγρό στο γόνατο, το γόνατο δεν είναι πρησμένο.

φυσιολογικο-υγρο-στο-γονατο
Εικόνα 1: Το φυσιολογικό γόνατο περιέχει μια μικρή ποσότητα αρθρικού υγρού.

Πότε δεν είναι το υγρό φυσιολογικό;

 • Όταν το γόνατο πρήζεται, τότε σημαίνει ότι έχει συσσωρεύσει μία ποσότητα υγρού μεγαλύτερη που δεν είναι φυσιολογική. (Εικόνα 2)
 • Η παρουσία αυξημένης ποσότητας υγρού στο γόνατο οδηγεί σε “πρήξιμο” της άρθρωσης:
  • Κάποιες φορές, το πρήξιμο είναι εξαιρετικά μικρό και δεν γίνεται αντιληπτό παρά μόνο από τον γιατρό, στα πλαίσια της κλινικής εξέτασης.
  • Εάν είναι σε μεγάλο βαθμό ο ασθενής το διαπιστώνει εύκολα και από μόνος του. Συχνά, αυτό τον ανησυχεί και επισκέπτεται τον γιατρό. (Εικόνα 3)
πρησμενο-γονατο-με-υγρο-στο-γονατο
Εικόνα 2: Το γόνατο μπορεί να συσσωρεύσει μεγαλύτερη ποσότητα υγρού από το φυσιολογικό.
πρησμενο-γονατο-με-υγρο-στο-γονατο
Εικόνα 3: Γόνατο που περιέχει υγρό. Η ποσότητα είναι αρκετά μεγάλη και γι’αυτό είναι εύκολο να το αντιληφθεί και ο ίδιος ο ασθενής.

Τι σημαίνει αν έχω υγρό στο γόνατο;

Όταν υπάρχει υγρό στο γόνατο, αυτό είναι πάντα ένα αποτέλεσμα κάποιας αιτίας, δηλαδή κάποιας διάγνωσης.

“Συχνά οι ασθενείς εστιάζουν στο γεγονός ότι υπάρχει υγρό στο γόνατο και θεωρούν ότι αυτό είναι το πρόβλημα ενώ στην πραγματικότητα το αυξημένο υγρό στο γόνατο αποτελεί τη συνέπεια του προβλήματος και όχι το πρόβλημα το ίδιο.”

Γιώργος Χλωρός – Χειρουργός Ορθοπεδικός

Πού οφείλεται το αυξημένο υγρό στο γόνατο;

Οι πιο συχνές αιτίες παραγωγής αυξημένου υγρού στο γόνατο είναι:

 • Βλάβες στο χόνδρο και κυρίως οστεοαρθρίτιδα γόνατος.
 • Ρήξη μηνίσκου
 • Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου
 • Εξάρθρημα της επιγονατίδας
 • Κάταγμα στο γόνατο
 • Υμενίτιδα
 • Σηπτική αρθρίτιδα
 • Ρευματολογικές νόσοι: παραδείγματος χάρη ρευματοειδής αρθρίτιδα, ουρική και ψευδοουρική αρθρίτιδα.

Αν έχω υγρό στο γόνατο, πρέπει να το αφαιρέσει ο γιατρός με παρακέντηση;

 • Γενικά είναι καλό να αποφεύγουμε την παρακέντηση χωρίς λόγο: πρώτα πρέπει να ανακαλύψουμε την αιτία που προκαλεί το υγρό και μετά να παρέμβουμε.
 • Πότε πρέπει να αφαιρέσουμε το υγρό με παρακέντηση;
  • Για διαγνωστικούς λόγους: Να στείλουμε κάποιο δείγμα στο εργαστήριο, που θα μας βοηθήσει να κάνουμε μία καλύτερη διάγνωση όπως παραδείγματος χάρη στην περίπτωση μιας φλεγμονής.
  • Για ανακουφιστικούς λόγους: Εάν η ποσότητα του υγρού είναι πολύ μεγάλη, μπορεί ο ασθενής να ανακουφιστεί από την παρακέντηση.

Υγρό στο γόνατο: Θα ξαναγυρίσει μετά την παρακέντηση;

Η παρουσία υγρού μέσα στην άρθρωση είναι η συνέπεια κάποιου προβλήματος, δηλαδή κάποιας διάγνωσης και δεν είναι η αιτία από μόνο του. Αν δεν εκλείψει με κάποιο τρόπο η αιτία, η συνέπεια της θα είναι πάλι η παραγωγή υγρού και άρα το υγρό θα ξαναγυρίσει.

Υγρό στο γόνατο: Πώς λύνεται το πρόβλημα;

Αντιμετωπίζοντας ριζικά την αιτία που το προκαλεί:

 • Ρήξη μηνίσκου, ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, εξάρθρημα επιγονατίδας: Αρθροσκόπηση γόνατος.
 • Κατάγματα στο γόνατο: Ανοικτή χειρουργική αντιμετώπιση.
 • Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Ολική αρθροπλαστική γόνατος.
 • Ρευματολογικές παθήσεις: ρευματοειδής αρθρίτιδα, ουρική και ψευδοουρική αρθρίτιδα, θα αντιμετωπιστούν από τον ρευματολόγο.

Υγρό στο γόνατο: Συμπερασματικά

Εάν αντιμετωπίζετε υγρό στο γόνατο, αυτό προέρχεται πάντοτε από κάποια αιτία. Ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός θα πρέπει να διαγνώσει με ακρίβεια την αιτία και να προτείνει την ορθή αντιμετώπιση.

Εάν έχετε υγρό στο γόνατο, εμπιστευτείτε τον κ. Χλωρό

Ο ορθοπεδικός χειρουργός Γεώργιος Χλωρός, είναι εξειδικευμένος με εκτεταμένη εμπειρία στις παθήσεις του γόνατος. Ο χειρουργός, έχοντας τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, διαθέτει πλήρη άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Pennsylvania License: MD465887). Έχει αποκτήσει πολυετή εμπειρία και εκπαίδευση στα μεγαλύτερα ορθοπαιδικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έχοντας πραγματοποιήσει εκατοντάδες χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ έχει επίσης εργασθεί και στη Μεγάλη Βρετανία, με συνολική παρουσία στο εξωτερικό περίπου 17 χρόνια.

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί του στο 698 00 21 404, ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά το πρόβλημά σας. Ο ιατρός δέχεται στο Νοσοκομείο “Υγεία” και στο Νοσοκομείο “Mediterraneo”.

Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα

Διαβάστε εδώ για την ρήξη μηνίσκου

Διαβάστε εδώ για την αρθροσκόπηση γόνατος καθώς και για την αρθροσκόπηση για ρήξη μηνίσκου.

Αρθροσκόπηση γόνατος – Εμπιστευθείτε τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό κ. Γεώργιο Χλωρό.

Ο χειρουργός ορθοπεδικός κ. Χλωρός, έχοντας τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, διαθέτει πλήρη άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Pennsylvania License: MD465887). Έχει αποκτήσει πολυετή εμπειρία και εκπαίδευση στα μεγαλύτερα ορθοπαιδικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με εκατοντάδες επεμβάσεις στο ενεργητικό του. Έχει επίσης εργασθεί και ως ορθοπεδικός χειρουργός και στη Μεγάλη Βρετανία, με συνολική παρουσία στο εξωτερικό σχεδόν 17 χρόνια. Πραγματοποιεί ορθοπεδικές επεμβάσεις όπως αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος, αρθροσκοπήσεις ώμου και γόνατος (μηνίσκος και χιαστός), στην χειρουργική ποδοκνημικής και άκρου ποδός, καθώς και στην αναγεννητική ιατρική (βιολογικές θεραπείες). Είναι Διευθυντής της Β’ Ορθοπεδικής Κλινικής στο Νοσοκομείο “Iasys”, χειρουργεί επίσης στα νοσοκομείο “Υγεία” και “Mediterraneo”. Δείτε το βιογραφικό του αναλυτικότερα εδώ.

Eπικοινωνήστε με τον γιατρό

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας

Κλείστε ραντεβού