Ρήξη μηνίσκου

Διεγχειρητική εικόνα αρθροσκόπησης γόνατος στην οποία φαίνεται μία ρήξη μηνίσκου στην οποία θα γίνει η μερική μηνισκεκτομή

Η ρήξη μηνίσκου είναι εξαιρετικά συχνή. Ο μηνίσκος είναι μια ελαστική δομή ανάμεσα στα οστά του γόνατος και έχει ρόλο να απορροφά τους κραδασμούς. Είναι το “αμορτισέρ” του γόνατος, αλλά δυστυχώς είναι πολύ εύθραυστος, και επουλώνεται δύσκολα.

YouTube video
Ο Ορθοπεδικός χειρουργός κ. Χλωρός εξηγεί τι είναι ο μηνίσκος σε ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ!

Περιεχόμενο hide
Συχνές ερωτήσεις:

Ανατομία γόνατος – Τι είναι ο μηνίσκος και γιατί είναι σημαντικός;

Ένα φυσιολογικό γόνατο, σχηματίζεται στο πάνω μέρος του από το οστό του μηρού και στο κάτω μέρος του από το οστό της κνήμης. Τα οστά στις άκρες τους δεν είναι λεία, αλλά έχουν ανώμαλη επιφάνεια. Γι’αυτο, η φύση έχει επενδύσει τις άκρες των οστών με ένα “λούστρο” για να τις κάνει λείες. Αυτό το “λούστρο” ονομάζεται αρθρικός χόνδρος. (Εικόνα 1)

Εικόνα 1: Φυσιολογικό γόνατο: ο χόνδρος είναι λείος και γυαλιστερός (σχήμα). Δεξιά, όπως φαίνεται στην αρθροσκόπηση.

Η παρουσία του χόνδρου με αυτή τη λεία επιφάνεια που έχει, διασφαλίζει ότι οι κινήσεις στο γόνατο γίνονται ομαλά.

Αν ο χόνδρος φθαρεί, τα οστά θα καταλήξουν να τρίβονται το ένα πάνω στο άλλο κατά τη διάρκεια της κίνησης, και αυτό προξενεί έντονο πόνο. Αυτό το ονομάζουμε “αρθρίτιδα“. (Εικόνα 2)

Γόνατο που έχει αρθρίτιδα. Ο αρθρικός χόνδρος έχει φθαρεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει οστεοαρθρίτιδα γόνατος, όπως βλέπουμε στη φωτογραφία αρθροσκόπησης γόνατος. Στην φωτογραφία φαίνονται επίσης, ο έσω και ο έξω μηνίσκος καθώς και ο πρόσθιος και οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος.
Εικόνα 2: Γόνατο με αρθρίτιδα: ο χόνδρος χαλάει, “ξεφτίζει”, και δεν είναι πια λείος (αριστερά). Δεξιά βλέπουμε χόνδρινη βλάβη όπως φαίνεται στην αρθροσκόπηση, περιγεγραμμένη με μπλε χρώμα.

Ο μηνίσκος είναι ένα ελαστικό μαξιλαράκι, σε ημισεληνοειδές σχήμα, και βρίσκεται ανάμεσα στους αρθρικούς χόνδρους του οστού του μηρού και της κνήμης. Υπάρχουν δύο μηνίσκοι στο γόνατο σας: ένας στην εξωτερική πλευρά που ονομάζεται έξω μηνίσκος και ένας στην εσωτερική πλευρά που ονομάζεται έσω μηνίσκος. (Εικόνα 3)

Το γόνατο αποτελείται από το μηριαίο οστό, το οστό της κνήμης, και το οστό της επιγονατίδας. Εδώ φαίνονται ο έσω μηνίσκος καθώς και ο έξω μηνίσκος. Βλέπουμε επίσης μία ρήξη του έξω μηνίσκου.
Εικόνα 3: Οι μηνίσκοι του γόνατος: ‘Εσω και έξω μηνίσκος. Στο σχήμα επίσης βλέπουμε και μια κάκωση του έξω μηνίσκου.

Ο κάθε μηνίσκος χωρίζεται σε τρία μέρη: πρόσθιο κέρας, σώμα του μηνίσκου, οπίσθιο κέρας. (Εικόνα 4)

Ο κάθε μηνίσκος χωρίζεται σε τρία μέρη: το πρόσθιο κέρας του μηνίσκου, το σώμα του μηνίσκου, και το οπίσθιο κέρας του μηνίσκου,
Εικόνα 4: Τα 3 μέρη του μηνίσκου: Πρόσθιο κέρας, σώμα και οπίσθιο κέρας.

Επίσης, ο κάθε μηνίσκος χωρίζεται σε 3 ζώνες αιμάτωσης (Εικόνα 5):

  • ΚΟΚΚΙΝΗ ζώνη (περιφερική ζώνη, με πλούσια αιμάτωση),
  • ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ζώνη (μερική αιμάτωση),
  • ΛΕΥΚΗ ζώνη (κεντρική ζώνη με πτωχή αιμάτωση).
Αιμάτωση του μηνίσκου: Ο κάθε μηνίσκος χωρίζεται σε τρεις ζώνες αιμάτωσης: η κόκκινη ζώνη που έχει πλούσια αιμάτωση και είναι κοντά στον αρθρικό θύλακο. Η λευκή ζώνη που δεν έχει σχεδόν καθόλου αιμάτωση και βρίσκεται κεντρικά. Η ενδιάμεση ζώνη που περιέχει ενδιαμέσου βαθμού αιμάτωση και βρίσκεται ανάμεσα στην κόκκινη και στην λευκή ζώνη.
Εικόνα 5: Αιμάτωση μηνίσκου: Ο μηνίσκος έχει δυστυχώς πτωχή αιμάτωση, η οποία βρίσκεται συγκεντρωμένη στην περιφέρεια κοντά στο θύλακο της άρθωσης (κόκκινη ζώνη). Όσο απομακρυνόμαστε από την περιφέρεια η αιμάτωση μειώνεται δραστικά, και στο κέντρο ονομάζεται λευκή ζώνη (καμία αιμάτωση).

Ο μηνίσκος, είναι πολύτιμος, καθώς απορροφά περίπου το 70 έως 90% των δυνάμεων που δέχεται η άρθρωση του γόνατος. Είναι το “αμορτισέρ” του γόνατος. Επίσης, διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα του γόνατος.

Αν πάθει βλάβη ο μηνίσκος, με τον καιρό ο αρθρικός χόνδρος θα εκτεθεί σε περισσότερους κραδασμούς από ό,τι είναι σχεδιασμένος να ανταπεξέλθει, και το γόνατο θα οδηγηθεί σε αρθρίτιδα. (Εικόνα 6).

Όταν υπάρχει βλάβη μηνίσκου το γόνατο παθαίνει αρθρίτιδα που ονομάζουμε αλλιώς και οστεοαρθρίτιδα γόνατος.
Εικόνα 6: Βλάβη μηνίσκου: το γόνατο παθαίνει αρθρίτιδα. Αριστερά ο φυσιολογικός μηνίσκος δρα ως αμορτισέρ στο γόνατο. Όσο πάμε προς τα δεξιά, επειδή ο μηνίσκος έχει φθαρεί, το γόνατο παθαίνει αρθρίτιδα με τα οστά να τρίβονται μεταξύ τους.

Πώς γίνεται η ρήξη μηνίσκου

Η οξεία τραυματική ρήξη μηνίσκου συνήθως συμβαίνει σε νέους ασθενείς και κυρίως κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Ο μηχανισμός της ρήξης είναι συνήθως η φόρτιση και η ταυτόχρονη στροφή ενός λυγισμένου γόνατος. (Εικόνα 7)

Η οξεία τραυματική ρήξη μηνίσκου στους νέους ασθενείς συμβαίνει λόγω σοβαρού τραυματισμού κατά τη διάρκεια της άθλησης.
Εικόνα 7: Ρήξη μηνίσκου στους νέους ασθενείς: Συμβαίνει λόγω σοβαρού τραυματισμού σε αθλητικές δραστηριότητες.

Σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας στους οποίους ο μηνίσκος έχει πάθει κάποιου βαθμού εκφύλιση, είναι πιο ευάλωτος και μπορεί να τραυματιστεί ακόμη και με μία απλή κίνηση, όπως ένα βαθύ κάθισμα, είτε και συχνά χωρίς να το αντιληφθούν. (Εικόνα 8)

Η ρήξη μηνίσκου σε μεγαλύτερους ασθενείς συνήθως συμβαίνει μετά από μία απλή κίνηση, όπως όταν ανεβοκατεβαίνουμε τις σκάλες.
Εικόνα 8: Ρήξη μηνίσκου σε μεγαλύτερους ασθενείς: μπορεί να συμβεί με κάποια απλή κίνηση, όπως το ανεβοκατέβασμα σκάλας, το βαθύ κάθισμα, κλπ.

Ταξινόμηση ρήξης μηνίσκου

Οι ρήξης μηνίσκου ταξινομούνται ανάλογα με:

  • Μορφολογία της ρήξης: π.χ. Οριζόντιες, ακτινωτές, , τύπου λαβής-κάδου, σύμπλοκες, κ.ο.κ. (Εικόνα 9)
Η ρήξη μηνίσκου ταξινομείται ανάλογα με την μορφολογία της σε κάθετη επιμήκη, λοξή και ακτινωτή  καθώς και οριζόντια ή σύνθετη.
Εικόνα 9: Διάφοροι πιθανοί τύποι μορφολογίας ρήξης μηνίσκου.
  • Εντόπιση της ρήξης: πρόσθιο κέρας, οπίσθιο κέρας, σώμα του μηνίσκου (Εικόνα 4) όπως και βλάβες στην ρίζα του μηνίσκου (root lesions) ή στην επαφή του οπισθίου κέρατος με τον θύλακο (ramp lesions).
  • Ζώνη αιμάτωσης της ρήξης: κόκκινη ζώνη (πλούσια αιμάτωση), ενδιάμεση ζώνη (μέτρια αιμάτωση), λευκή ζώνη (πτωχή αιμάτωση). (Εικόνα 5)
  • Τύπος ασθενούς:
    • Νέοι ασθενείς με ρήξη μηνίσκου σε ένα υγιές γόνατο που δεν έχει αρθρίτιδα.
    • Μεγαλύτεροι ασθενείς με εκφυλισμένο (γηρασμένο) μηνίσκο, σε ένα γόνατο που έχει κάποιου βαθμού φθορά (αρθρίτιδα).
  • Συνοδές βλάβες:
    • Αμιγής ρήξη μηνίσκου, χωρίς πρόσθετη βλάβη
    • Ρήξη μηνίσκου με συνοδές βλάβες, π.χ. χόνδρινες βλάβες, ή ρήξεις προσθίου χιαστού συνδέσμου.

Επειδή ο κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι από μόνος του σημαντικός, κάθε ασθενής έχει τον δικό του μοναδικό συνδυασμό από τους παραπάνω παράγοντες, και συνεπώς, η ορθή αντιμετώπιση μιας ρήξης μηνίσκου μπορεί να διαφέρει “χαοτικά” από ασθενή σε ασθενή.

Γεώργιος Χλωρός – Χειρουργός Ορθοπεδικός

Συμπτώματα ρήξης μηνίσκου – Πώς το καταλαβαίνω;

  • Πόνος: Εντοπίζεται στην περιοχή της ρήξης μηνίσκου (στην έσω ή στην έξω πλευρά). Μπορεί να επιδεινωθεί όταν στρίβετε το γόνατο σας ή όταν βάζετε βάρος σε αυτό.
  • Πρήξιμο (οίδημα) στο γόνατο: το πρήξιμο μπορεί να εμφανιστεί αμέσως μετά τον τραυματισμό ή να αναπτυχθεί σταδιακά μέσα σε μερικές ημέρες.
  • Δυσκαμψία: περιορισμός των κινήσεων
  • “Κλείδωμα” του γόνατος: Μπορεί να είναι δύσκολο να ισιώσετε ή να λυγίσετε πλήρως το γόνατό σας. Το γόνατο “κολλάει” σε μία συγκεκριμένη θέση, που είναι σύμπτωμα ενδεικτικό ότι ο μηνίσκος έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στα οστά του γόνατος.
  • Δυσκολία στο βαθύ κάθισμα και στο ανεβοκατέβασμα στα σκαλιά.
  • Παρουσία χαρακτηριστικών ήχων “κλικ” στο γόνατο: Αυτό συμβαίνει γιατί τα σπασμένα κομμάτια του μηνίσκου εγκλωβίζονται ανάμεσα στα οστά του γόνατος.
  • Αίσθημα αστάθειας: Δεν εμπιστευόμαστε το γόνατο μας και αισθανόμαστε ότι μπορεί να μας “προδώσει”.

Ρήξη μηνίσκου – Πώς γίνεται η Διάγνωση;

Ο κ. Χλωρός θα σας πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό και θα σας εξετάσει ενδελεχώς, πραγματοποιώντας τις απαραίτητες κλινικές δοκιμασίες. Θα διαπιστώσει με ακρίβεια από πού προέρχεται ο πόνος στο γόνατο σας, αξιολογώντας όλες τις δομές στο γόνατο, όπως τους μηνίσκους και τους συνδέσμους.

Εάν υπάρξει υποψία ότι πρόκειται για ρήξη μηνίσκου, ο κ. Χλωρός θα παραγγείλει μαγνητική τομογραφία για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. (Εικόνα 10) Η μαγνητική τομογραφία επίσης θα απεικονίσει τον τύπο και την έκταση της ρήξης καθώς και πιθανές συνοδές κακώσεις του αρθρικού χόνδρου ή των συνδέσμων (όπως ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου).

Μαγνητική τομογραφία γόνατος που δείχνει έναν φυσιολογικό μηνίσκο, μαζί με μαγνητική τομογραφία γόνατος που δείχνει μία ρήξη μηνίσκου.
Εικόνα 10: Μαγνητική τομογραφία γόνατος: Αριστερά, ο φυσιολογικός μηνίσκος φαίνεται μαύρος. Δεξιά, η οριζόντια γραμμή μέσα στο μηνίσκο δεν είναι φυσιολογική και υποδηλώνει ρήξη μηνίσκου (κόκκινα βέλη).

Επίσης στους μεγαλύτερους ασθενείς, είναι ορθό να γίνεται ακτινογραφία γονάτων σε όρθια θέση ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιος βαθμός φθοράς του γόνατος (αρθρίτιδα). (Εικόνα 11)

Ακτινογραφία γόνατος σε όρθια θέση που δείχνει ένα φυσιολογικό γόνατο, καθώς και ακτινογραφία γόνατος σε όρθια θέση που δείχνει ένα γόνατο με αρθρίτιδα (οστεοαρθρίτιδα γόνατος)
Εικόνα 11: Ακτινογραφία γόνατος: Αριστερά, φυσιολογικό γόνατο. Δεξιά, γόνατο με αρθρίτιδα.
Το “κενό” που βλέπουμε ανάμεσα στα οστά, δεν είναι κενό, αλλά ο αρθρικός χόνδρος που δεν φαίνεται στην ακτινογραφία. Όταν στην ακτινογραφία, το κενό “εξαφανίζεται”, σημαίνει ότι έχει εξαφανιστεί ο χόνδρος, και φυσικά και ο μηνίσκος. Για να διαπιστωθεί αυτό καλύτερα, πρέπει η ακτινογραφία να βγαίνει πάντοτε σε όρθια θέση ώστε το βάρος μας να φορτίζει τα οστά και να εξαφανίζει το κενό σε περίπτωση αρθρίτιδας.

Ρήξη Μηνίσκου – Οι 2 γενικές κατηγορίες ασθενών που αντιμετωπίζονται διαφορετικά

Το πρόβλημα είναι ότι εάν ο μηνίσκος τραυματιστεί νωρίς στη ζωή τότε το γόνατο σας θα αναγκαστεί να λειτουργεί χωρίς να απορροφά τους κραδασμούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης οι νεότεροι ασθενείς είναι πολύ πιο δραστήριοι και υποβάλλουν το γόνατο τους σε περισσότερη καταπόνηση. Συνεπώς αυξάνουν οι πιθανότητες να πάθει αρθρίτιδα.

Για αυτό, μία ρήξη μηνίσκου σε έναν πολύ νέο ασθενή μπορεί να είναι ένας τραυματισμός που θα του αλλάξει πραγματικά τη ζωή. Ενώ η ίδια ρήξη μηνίσκου σε κάποιον άνω των 60 ετών δεν θα ήταν τόσο προβληματική.

Γεώργιος Χλωρός – Χειρουργός Ορθοπεδικός

Συνεπώς, η στρατηγική αντιμετώπισης εστιάζει δύο “γενικές” κατηγορίες ασθενών με ρήξη μηνίσκου (Εικόνα 12):

  • Οι οξείες τραυματικές ρήξεις μηνίσκου που εμφανίζονται σε νεότερους ασθενείς σε ένα κατά τα άλλα υγιές γόνατο.
  • Οι εκφυλιστικές ρήξεις μηνίσκου που εμφανίζονται σε μεγαλύτερους ασθενείς, στους οποίους υπάρχει ήδη κάποιου βαθμού αρθρίτιδα στο γόνατο.
Κάκωση μηνίσκου ανά ηλικιακή ομάδα: νέοι ασθενείς με οξείες, τραυματικές ρήξεις μηνίσκου, και μεγαλύτεροι ασθενείς με χρόνιες εκφυλιστικές ρήξεις λόγω ηλικίας και αυξημένου βάρους.
Εικόνα 12: Οι 2 γενικές κατηγορίες ασθενών με ρήξη μηνίσκου: Η καθε μία χρήζει τελείως διαφορετικής αντιμετώπισης.

Η ορθή αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου πρέπει να είναι άκρως εξατομικευμένη και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ορθοπεδικό.

Γιώργος Χλωρός – Χειρουργός Ορθοπεδικός

Σημασία δεν έχει μόνο να πραγματοποιήσω ένα τεχνικά άρτιο χειρουργείο. Εξίσου σημαντικό είναι να παρθεί η σωστή απόφαση για το αν χρειάζεται ή όχι το χειρουργείο για το συγκεκριμένο ασθενή, βασισμένη σε όλα τα τελευταία δεδομένα της διεθνούς βιβλιογραφίας και τις ανάγκες του ασθενούς.

Γιώργος Χλωρός – Χειρουργός Ορθοπεδικός

Ρήξη Μηνίσκου – Ποιες είναι οι 3 επιλογές αντιμετώπισης που έχω;

1 Συντηρητική (μη χειρουργική) θεραπεία

2 Χειρουργείο αρθροσκόπησης με αφαίρεση του τμήματος του μηνίσκου που πάσχει, και ονομάζεται μερική μηνισκεκτομή.

3 Χειρουργείο αρθροσκόπησης με επιδιόρθωση(συρραφή) του τμήματος του μηνίσκου που πάσχει και ονομάζεται αρθροσκοπική συρραφή.

Ρήξη Μηνίσκου – Συντηρητική θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:

  • Τροποποίηση των δραστηριοτήτων και στοχευμένες αλλαγές στο lifestyle, όπως απώλεια βάρους.
  • Αρχική φυσική αντιμετώπιση (ξεκούραση, παγοθεραπεία, ανύψωση και περίδεση του μέλους)
  • Φαρμακευτική αγωγή από το στόμα (αντιφλεγμονώδη)
  • Φυσικοθεραπεία με στοχευμένα πρωτόκολλα. Ο κ.Χλωρός συνεργάζεται με κορυφαίους φυσικοθεραπευτές που εφαρμόζουν τα πιο έγκυρα διεθνή πρωτόκολλα υπό την επίβλεψη του.
  • Ενέσιμες θεραπείες

Ρήξη Μηνίσκου – Χειρουργείο: Αρθροσκόπηση γόνατος

Δείτε τις ενότητες αρθροσκόπηση γόνατος (γενικά για την αρθροσκόπηση) και αρθροσκόπηση για ρήξεις μηνίσκου (ειδικά για τους μηνίσκους).

Ο κ. Χλωρός θα πραγματοποιήσει αρθροσκόπηση γόνατος κάνοντας δύο μικρές τομές (τρυπούλες) περίπου 3 με 5 χιλιοστά η κάθε μία στο μπροστινό μέρος του γόνατος.

Αρθροσκόπηση γόνατος που δείχνει την αρθροσκοπική κάμερα δηλαδή το αρθροσκόπιο, καθώς και ένα αρθροσκοπικο εργαλείο που εισάγουμε με ελάχιστες τομές στο γόνατο
Εικόνα 13: Αρθροσκόπηση (Ελάχιστες τομές): Αριστερά η κάμερα, δεξιά το εργαλείο.
Το μέγεθος τους είναι περίπου αυτό ενός μολυβιού.

Από την μία τομή θα εισάγει μια μικροκάμερα που λέγεται αρθροσκόπιο, και μέσω αυτής βλέπει την άρθρωση του γόνατος από μέσα. Από την άλλη τομή θα εισάγει τα κατάλληλα αρθροσκοπικά εργαλεία που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Θα επιθεωρήσει το γόνατο με σχολαστικότητα και λεπτομέρεια, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και συνοδές βλάβες εκτός της ρήξης μηνίσκου (π.χ. βλάβη στο χόνδρο, κλπ), τις οποίες και θα αντιμετωπίσει.

Υπάρχουν 2 μέθοδοι για την αντιμετώπιση των ρήξεων μηνίσκου:

ΜΕΘΟΔΟΣ 1 – Μερική μηνισκεκτομή: Αφαιρούμε το σκισμένο κομμάτι από την μηνίσκο. Η αποκατάσταση είναι ταχύτατη.

Σχήμα αναπαράστασης αρθροσκόπηση γόνατος με ρήξη μηνίσκου που αντιμετωπίζεται χειρουργικά με μερική μηνισκεκτομή
Εικόνα 14: Μερική μηνισκεκτομή:
Με τη χρήση λεπτού χειρουργικού εργαλείου, γίνεται αφαίρεση του άρρωστου τμήματος του μηνίσκου και μόνο.

ΜΕΘΟΔΟΣ 2 – Αρθροσκοπική συρραφή: Ράβουμε το σκισμένο κομμάτι της ρήξης μηνίσκου. Η αποκατάσταση είναι πιο χρονοβόρα.

Σχήμα αναπαράστασης αρθροσκόπηση γόνατος με ρήξη μηνίσκου που αντιμετωπίζεται χειρουργικά με αρθροσκοπική συρραφή
Εικόνα 15: Αρθροσκοπική συρραφή:
Σε αυτή την σταθερή βλάβη του μηνίσκου (δεξιά), ενδείκνυται η αρθροσκοπική συρραφή (αριστερά).

Η αρθροσκόπηση σε οξείες τραυματικές ρήξεις του μηνίσκου σε νέους ασθενείς πρέπει να γίνεται ταχύτατα μετά τον τραυματισμό καθώς η επουλωτική ικανότητα του μηνίσκου μειώνεται.

Γεώργιος Χλωρός – Ορθοπεδικός Χειρουργός

Εάν σε ένα πολύ νέο ασθενή με υγιές γόνατο γίνει αρθροσκοπική συρραφή και επουλωθεί ο μηνίσκος, τότε οι πιθανότητες να πάθει οστεοαρθρίτιδα είναι όσες ήταν αν δεν είχε ποτέ πάθει την ρήξη. Αυτό είναι ένας θρίαμβος για το γόνατο του ασθενούς και για μένα τεράστια πηγή ικανοποίησης.

Γεώργιος Χλωρός – Ορθοπεδικός Χειρουργός

Για λεπτομερή παρουσίαση και των 2 μεθόδων, και για το πότε ενδείκνυται η κάθε μία, δείτε την ενότητα: Αρθροσκόπηση για ρήξη μηνίσκου

Τι θα γίνει αν θα αμελήσουμε το χειρουργείο αρθροσκόπησης για ρήξη μηνίσκου;

Εάν ένας μηνίσκος δεν επουλωθεί, αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το γόνατο ενός νεαρού ασθενούς και να πάθει αρθρίτιδα νωρίς. Για αυτό, ο κ. Χλωρός θεωρεί ότι η αρθροσκοπική αποκατάσταση μιας ρήξης μηνίσκου σε ένα νεαρό ασθενή είναι μία από τις πιο σημαντικές επεμβάσεις που πραγματοποιεί.

Σε έναν ασθενή μεγαλύτερης ηλικίας, που έχει ήδη αρθρίτιδα στο γόνατο, ο μηνίσκος είναι ήδη εκφυλισμένος και το χειρότερο σενάριο είναι να συνεχίσει να πονάει.

Ρήξη μηνίσκου – Αποκατάσταση χρόνος

1 Αποκατάσταση με συντηρητική αντιμετώπιση

Ο χρόνος αποκατάστασης ποικίλει σημαντικά από ασθενή σε ασθενή. Μπορεί να είναι από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες. Όταν η αποκατάσταση με τη συντηρητική αντιμετώπιση δεν προχωρά και δεν δίνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε είναι δόκιμη η χειρουργική θεραπεία.

2 Αποκατάσταση μετά από χειρουργείο αθροσκόπησης με μερική μηνισκεκτομή

Συνήθως μετά την επέμβαση οι ασθενείς χρησιμοποιούν πατερίτσες για μία δύο μέρες, μπορούν να οδηγήσουν πάλι εντός μίας εβδομάδος, και μπορούν να αρχίσουν μία ελαφριά αθλητική δραστηριότητα μέσα στις επόμενες τέσσερις με έξι εβδομάδες.

3 Αποκατάσταση μετά από χειρουργείο αρθροσκοπικής συρραφής μηνίσκου

Η αποκατάσταση είναι πιο χρονοβόρα. Οι ασθενείς θα χρησιμοποιηθούν πατερίτσες και έναν κηδεμόνα στο γόνατο για περίπου 6 εβδομάδες. Και θα χρειαστούν περίπου έξι μήνες για να μπορούν πάλι να αθληθούν.

  • Γιατί να μπει κάποιος στην διαδικασία;
    • Γιατί αν σε ένα νέο ασθενή επουλωθεί ο μηνίσκος, μειώνεται δραματικά ο κίνδυνος ανάπτυξης αθρίτιδας στα χρόνια που έρχονται, και αξίζει τον κόπο.

Ρήξη μηνίσκου – Ποιο είναι το κόστος και η τιμή της επέμβασης;

ΚΟΣΤΟΣ:

  • Κόστος των υλικών: Εξατομικευμένο καθώς οι βλάβες στο γόνατο ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή.
  • Έξοδα παραμονής στο νοσοκομείο.
  • Αμοιβή της χειρουργικής ομάδας και του αναισθησιολόγου.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΛΥΨΕΙΣ:

  • Υπάρχει συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ.
  • Σε ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια, οι καλύψεις εξαρτώνται από τους όρους του εκάστοτε ασφαλιστηρίου συμβολαίου τους.

Αρθροσκόπηση για ρήξη μηνίσκου – Εμπιστευθείτε τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό κ. Γεώργιο Χλωρό.

Ο χειρουργός ορθοπεδικός κ. Χλωρός, έχοντας τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, διαθέτει πλήρη άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Pennsylvania License: MD465887). Έχει αποκτήσει πολυετή εμπειρία και εκπαίδευση στα μεγαλύτερα ορθοπαιδικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με εκατοντάδες επεμβάσεις στο ενεργητικό του. Έχει επίσης εργασθεί και στη Μεγάλη Βρετανία, με συνολική παρουσία στο εξωτερικό σχεδόν 17 χρόνια.

Για να μάθετε περισσότερα

Αρθροσκόπηση γόνατος

Αρθροσκόπηση για ρήξη μηνίσκου

Modern treatment of meniscal tears (EFORT Open Reviews, 2018)

Meniscal Injuries – Summary (The Journal of Bone and Joint Surgery, 2022)

Συχνές ερωτήσεις:

Ρήξη μηνίσκου – Μπορώ να περπατήσω;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να περπατήσετε εάν έχετε ρήξη μηνίσκου, ειδικά αν πρόκειται για μικρή ρήξη ή εάν η ρήξη βρίσκεται σε θέση που δεν κλειδώνει το γόνατο. Όμως το περπάτημα με ρήξη μηνίσκου μπορεί να επιδεινώσει τον τραυματισμό και ενδεχομένως να οδηγήσει σε περαιτέρω βλάβη. Για αυτό συνιστάται πρώτα να συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό.

Ρήξη μηνίσκου – Πώς καταλαβαίνω αν είναι σοβαρό;

Εάν το γόνατο σας πρηστεί πολύ, δυσκολεύεστε να ισιώσετε ή να λυγίσετε το γόνατό σας, ακούτε ήχους σαν κλικ, αισθάνεστε αστάθεια ή αίσθηση ότι το γόνατο σας υποχωρεί, αυτά είναι σημάδια ότι η ρήξη μηνίσκου μπορεί να είναι σοβαρή. Σε κάθε περίπτωση, ο προσδιορισμός της σοβαρότητας μιας ρήξης μηνίσκου απαιτεί ενδελεχή εξέταση από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό.

Ρήξη μηνίσκου – Τι θα γίνει αν δεν χειρουργηθώ;

  • Εάν είσαστε νέος ασθενής με ένα κατά τα άλλα υγιές γόνατο, και έχετε πάθει οξεία τραυματική ρήξη μηνίσκου, και δεν χειρουργηθείτε, ο τραυματισμένος μηνίσκος δεν θα επανέλθει. Το γόνατο σας θα λειτουργεί για περισσότερα χρόνια χωρίς αμορτισέρ. Οι πιθανότητες λοιπόν να χαλάσει και να πάθει αρθρίτιδα το γόνατο σας, αυξάνονται σημαντικά. Σε αυτή την περίπτωση, με τα χρόνια, η χαλασμένη άρθρωση θα προξενεί πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία και θα σας εμποδίζει από το να κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Η λύση σε αυτή την περίπτωση θα είναι η αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης του γόνατος σε νεαρότερη ηλικία.
  • Εάν είσαστε μεγαλύτερος ασθενής, και έχετε πάθει μία εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου στα πλαίσια της φθοράς του γόνατος λόγω ηλικίας, τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται χειρουργείο αρχικά. Η ρήξη μηνίσκου δημιουργείται λόγω φθοράς του χρόνου και δεν είναι δυνατόν τις περισσότερες φορές να επισκευαστεί (δεν γίνεται αρθροσκοπική συρραφή). Σε αυτή την περίπτωση συνίσταται αρχικά συντηρητική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων και των ενέσιμων θεραπειών οι οποίες έχουν μεγάλη επιτυχία. Σε περίπτωση που οι συντηρητικές θεραπείες δεν σας ανακουφίσουν αρκετά, τότε η χειρουργική επέμβαση με μερική μηνισκεκτομή μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα.

Ρήξη μηνίσκου και προσθίου χιαστού συνδέσμου ταυτόχρονα – Χρειάζεται αρθροσκόπηση;

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου που περιλαμβάνει ρήξη μηνίσκου ως συνοδό βλάβη είναι μία ιδιαίτερη κατάσταση.

  • Επειδή ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος δεν υπάρχει για να συγκρατεί τα οστά το ένα με το άλλο, δεν υπάρχει σταθερότητα.
  • Αυτό έχει ως συνέπεια ο μηνίσκος που έχει ήδη πάθει ρήξη να υπόκειται σε πολύ μεγαλύτερες και ανεξέλεγκτες δυνάμεις.
  • Όχι μόνο δεν θα επουλωθεί ποτέ, αλλά στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η βλάβη του θα επεκταθεί.
  • Συνεπώς, αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες να δημιουργηθεί πρόβλημα αρθρίτιδα στον ασθενή.

Για αυτό ο κ. Χλωρός συστήνει την χειρουργική επέμβαση σε αυτή την περίπτωση: συνδεσμοπλαστική προσθίου χιαστού συνδέσμου και επέμβαση μηνίσκου μαζί.

Ρήξη μηνίσκου δίκην λαβής κάδου – Χρειάζεται αρθροσκόπηση;

Σε κάποιες περιπτώσεις, το σπασμένο τμήμα του μηνίσκου μπορεί να αναδιπλωθεί μέσα στην άρθρωση, όπως η λαβή ενός κάδου (Εικόνα) . Συνήθως, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπλοκάρει η κίνηση της άρθρωσης, δηλαδή το γόνατο να “κλειδώνει” και να μην μπορούμε να το λυγίσουμε ή να το ισιώσουμε.

Ρήξη μηνίσκου "δίκην λαβής κάδου": Το σπασμένο κομμάτι της ρήξης μηνίσκου, αναδιπλώνεται όπως η λαβή ενός κάδου και μπλοκάρει τις κινήσεις της άρθρωσης.
Ρήξη μηνίσκου “δίκην λαβής κάδου”: Το σπασμένο κομμάτι της ρήξης μηνίσκου, αναδιπλώνεται όπως η λαβή ενός κάδου και μπλοκάρει τις κινήσεις της άρθρωσης.

Ο κ. Χλωρός συστήνει την χειρουργική επέμβαση σε αυτή την περίπτωση: Ο κύριος στόχος είναι να γίνει αρθροσκοπική συρραφή αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα χρειαστεί μερική μηνισκεκτομή με αφαίρεση του σπασμένο τμήματος του μηνίσκου.

Ρήξη μηνίσκου και χονδροπάθεια

Εάν συνυπάρχουν και βλάβες στο χόνδρο (χονδροπάθεια), Η αντιμετώπιση είναι διαφορετική ανάλογα με τον βαθμό της χονδροπάθειας. Η σοβαρού βαθμού χονδροπάθεια ονομάζεται και αρθρίτιδα. Ο κ.Χλωρός θα σας καθοδηγήσει με ακρίβεια και θα σας προτείνει την βέλτιστη λύση για την περίπτωση σας.

Πότε κάνουμε αρθροσκόπηση για ρήξη μηνίσκου;

Η απόφαση για αρθροσκόπηση είναι άκρως εξατομικευμένη: Εξαρτάται από τον ασθενή, την ηλικία του, το μέγεθος και τον τύπο της βλάβης, και την παρουσία ή όχι αρθρίτιδας στο γόνατο. Ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός χειρουργός κ. Χλωρός θα σας δώσει τη λύση που ταιριάζει στην δικιά σας μοναδική περίπτωση.

Σε γενικές γραμμές:

  • Στους νέους ασθενείς, με οξεία τραυματική ρήξη του μηνίσκου και που κατά τα άλλα έχουν ένα υγιές γόνατο, χρειάζεται γενικά αρθροσκόπηση το συντομότερο, και αν είναι εφικτό, συρραφή του μηνίσκου.
  • Στους μεγαλύτερους ασθενείς, με μία εκφυλιστική ρήξη του μηνίσκου που κατά τα άλλα έχουν ένα μη υγιές γόνατο με κάποιο βαθμό αρθρίτιδας, αρχικά συνιστάται η συντηρητική αγωγή και όχι η αρθροσκόπηση. Εάν η συντηρητική αντιμετώπιση αποτύχει, τότε είναι δόκιμο να προχωρήσει ο χειρουργός σας σε αρθροσκόπηση, με καθαρισμό και μερική μηνισκεκτομή.

Ρήξη μηνίσκου – Χρειάζεται φυσικοθεραπεία;

Η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη, μετά το χειρουργείο αρθροσκόπησης για ρήξη μηνίσκου. Υπάρχουν διεθνή εξειδικευμένα πρωτόκολλα αποκατάστασης και για τις 2 μεθόδους που προαναφέραμε. Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός, οπότε το κάθε πρωτόκολλο θα είναι εξατομικευμένο. Η ομάδα του κ. Χλωρού συνεργάζεται με διακεκριμένους φυσικοθεραπευτές, ώστε οι ασθενείς του να έχουν την τέλεια αποκατάσταση. Στο παρακάτω βίντεο, ο κ. Χλωρός αναλύει το πόσο σημαντική είναι η αποκατάσταση μετά από ένα χειρουργείο.

YouTube video
Γιατί δεν αρκεί μόνο το χειρουργείο;

Ρήξη μηνίσκου – Φυσική αντιμετώπιση

Η λεγόμενη “φυσική αντιμετώπιση” της ρήξης μηνίσκου είναι η συντηρητική (μη χειρουργική) αντιμετώπιση. Συνιστάται στην οξεία ΑΡΧΙΚΗ φάση, όταν έχει συμβεί ο τραυματισμός και περιλαμβάνει:

1 Παγοθεραπεία
2 Ανύψωση του γόνατος, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρήξιμο
3 Περίδεση του μέλους
4 Αποφόρτιση (δεν πατάμε το πόδι στο έδαφος) χρησιμοποιώντας πατερίτσες.

Στα αγγλικά, είναι ευρέως γνωστή με το ακρωνύμιο “R.I.C.E.”: Rest, Ice, Compression, Elevation

Ρήξη μηνίσκου – Ασκήσεις που την κάνουν χειρότερη

  • Υπάρχουν ασκήσεις οι οποίες μπορεί να χειροτερέψουν μία ρήξη μηνίσκου: τα βαθιά καθίσματα, οι ασκήσεις που περιλαμβάνουν περιστροφή ή οι απότομες κινήσεις, κατά τις οποίες στρίβει το γόνατο, κλπ.
  • Μετά από αρθροσκόπηση γόνατος είτε για μερική μηνισκεκτομή είτε για αρθροσκοπική συρραφή υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο ασκήσεων. Ο ορθοπεδικός σας πρέπει να είναι σε συνεχή επαφή με τον φυσικοθεραπευτή, και να υπάρχει συνεχής επίβλεψη της προόδου του ασθενούς.
  • Εάν υπάρχει αρθρίτιδα στο γόνατο, υπάρχουν επίσης εξειδικευμένα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται διεθνώς.
  • Ο κ. Χλωρός συνεργάζεται με διακεκριμένους φυσικοθεραπευτές οι οποίοι θα σας καθοδηγήσουν καθ’όλη τη διάρκεια της αποκατάστασής σας, πάντοτε υπό την στενή εποπτεία του.

Ρήξη μηνίσκου και περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση, γυμναστήριο, pilates

Πριν αρχίσετε οποιαδήποτε προπόνηση, πρέπει να συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό και να μην προσπαθήσετε από μόνοι σας να γυμνάσετε το γόνατό σας. Αφού γίνει η σωστή διάγνωση, και διαπιστωθεί ρήξη μηνίσκου, ο ορθοπεδικός σας θα σας καθοδηγήσει.

Εάν στα πλαίσια της ορθής εξατομικευμένης αντιμετώπισης, είναι δόκιμη η φυσικοθεραπεία, τότε ο σκοπός της είναι να δυναμώσει το γόνατο συμμετρικά και σωστά πριν αρχίσετε την οποιαδήποτε προπόνηση.

Εάν γυμνάσετε μόνοι σας και χωρίς επίβλεψη το γόνατο σας μετά από ρήξη μηνίσκου, μπορεί να δημιουργηθεί ανισορροπία στους μύες και κινδυνεύετε να τραυματίσετε το γόνατο σας περαιτέρω.

Ρήξη μηνίσκου – ακτινογραφία

Ο μηνίσκος είναι ένα είδος χόνδρου. Ο χόνδρος δεν φαίνεται στην ακτινογραφία. Άρα ούτε και μια ρήξη μηνίσκου. Όμως, στους μεγαλύτερους ασθενείς με υποψία ρήξης μηνίσκου, η ακτινογραφία γονάτων σε όρθια θέση είναι απαραίτητη, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει αρθρίτιδα, η οποία φαίνεται ξεκάθαρα στην ακτινογραφία.

Μαγνητική τομογραφία γόνατος που δείχνει έναν φυσιολογικό μηνίσκο, μαζί με μαγνητική τομογραφία γόνατος που δείχνει μία ρήξη μηνίσκου.

Ακτινογραφίες γόνατος σε όρθια θέση: Αριστερά, φυσιολογικό γόνατο. Δεξιά, γόνατο με αρθρίτιδα.

Το “κενό” που βλέπουμε ανάμεσα στα οστά, δεν είναι κενό, αλλά ο αρθρικός χόνδρος που δεν φαίνεται στην ακτινογραφία. Όταν στην ακτινογραφία, το κενό “εξαφανίζεται”, σημαίνει ότι έχει εξαφανιστεί ο χόνδρος, και φυσικά και ο μηνίσκος. Για να διαπιστωθεί αυτό καλύτερα, πρέπει η ακτινογραφία να βγαίνει πάντοτε σε όρθια θέση ώστε το βάρος μας να φορτίζει τα οστά και να εξαφανίζει το κενό σε περίπτωση αρθρίτιδας.

Ρήξη μηνίσκου – Γιατί να κάνω μαγνητική τομογραφία γόνατος;

  • Γιατί θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση που ο ορθοπεδικός σας έχει υποψιαστεί με την κλινική εξέταση.
  • Γιατί εκτός από τις ρήξεις μηνίσκου θα διαπιστωθούν με ακρίβεια και άλλες πιθανές βλάβες όπως βλάβες στο χόνδρο ή στους συνδέσμους συμπεριλαμβανομένου και του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.
  • Γιατί αυτές οι πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας για τον σωστό προσδιορισμό της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης για εσάς.
Ακτινογραφία γόνατος: Αριστερά, φυσιολογικό γόνατο. Δεξιά, γόνατο με αρθρίτιδα. Το "κενό" που βλέπουμε ανάμεσα στα οστά, δεν είναι κενό, αλλά ο αρθρικός χόνδρος που δεν φαίνεται στην ακτινογραφία. Όταν στην ακτινογραφία, το κενό "εξαφανίζεται", σημαίνει ότι έχει εξαφανιστεί ο χόνδρος, και φυσικά και ο μηνίσκος. Για να διαπιστωθεί αυτό καλύτερα, πρέπει η ακτινογραφία να βγαίνει πάντοτε σε όρθια θέση ώστε το βάρος μας να φορτίζει τα οστά και να εξαφανίζει το κενό σε περίπτωση αρθρίτιδας.
Μαγνητική τομογραφία γόνατος:
Αριστερά, ο φυσιολογικός μηνίσκος φαίνεται μαύρος.
Δεξιά, η οριζόντια γραμμή μέσα στο μηνίσκο δεν είναι φυσιολογική και υποδηλώνει ρήξη μηνίσκου (κόκκινα βέλη).

Ρήξη μηνίσκου – αιτία

  • Στους νέους ασθενείς ο μηνίσκος είναι ακόμη στιβαρός, και χρειάζεται τραύμα μεγαλύτερης βίας για να πάθει ρήξη: η πιο συνήθης αιτία είναι ένας οξύς τραυματισμός στο γόνατο, όπως μία στροφική κίνηση, κυρίως στην αθλητική δραστηριότητα.
  • Στους μεγαλύτερους ασθενείς, ο μηνίσκος έχει εκφυλιστεί και δεν είναι τόσο στιβαρός. Τραυματίζεται πολύ πιο εύκολα: Η πιο συνήθης αιτία είναι μία απλή κίνηση όπως π.χ. ένα βαθύ κάθισμα, ή ένα σήκωμα από την καρέκλα. Πολλές φορές οι ασθενείς αυτοί δεν θυμούνται κάποιον τραυματισμό.

Ρήξη μηνίσκου – Η ηλικία, παίζει ρόλο;

  • Η ηλικία παίζει μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση μιας ρήξης μηνίσκου.
  • Το πρόβλημα είναι ότι εάν ο μηνίσκος τραυματιστεί νωρίς στη ζωή τότε το γόνατο σας θα αναγκαστεί να λειτουργεί χωρίς να απορροφά τους κραδασμούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης οι νεότεροι ασθενείς είναι πολύ πιο δραστήριοι και υποβάλλουν το γόνατο τους σε μεγαλύτερη καταπόνηση.
  • Για αυτό, μία ρήξη μηνίσκου σε έναν πολύ νέο ασθενή μπορεί να είναι ένας τραυματισμός που θα του αλλάξει πραγματικά τη ζωή και κατά κανόνα αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Ενώ η ίδια ρήξη μηνίσκου σε κάποιον άνω των 60 ετών δεν θα ήταν τόσο προβληματική, και κατά κανόνα αντιμετωπίζεται αρχικά συντηρητικά.

Ρήξη μηνίσκου – Πόσο γρήγορα πρέπει να γίνει το χειρουργείο;

  • Όσο πιο γρήγορα γίνει η χειρουργική αποκατάσταση της οξείας τραυματικής ρήξης μηνίσκου, σε νέο ασθενή, τόσο αυξάνουν εκθετικά οι πιθανότητες να επουλωθεί ο μηνίσκος.
  • Εάν αφήσουμε μία ρήξη μηνίσκου για περισσότερο από 6 έως 12 εβδομάδες τότε οι πιθανότητες επούλωσης μειώνονται δραματικά, ακόμη κι αν μετά γίνει το “τέλειο” χειρουργείο.

Ρήξη μηνίσκου – ολική ή μερική ρήξη μηνίσκου;

  • Οι όροι “ολική”, ή “μερική” ρήξη μηνίσκου δεν χρησιμοποιούνται από τους ορθοπεδικούς
  • Η ταξινόμηση των ρήξεων μηνίσκου είναι πολύ πιο περίπλοκη και περιγράφεται παραπάνω.
  • Χρησιμεύει σαν ένας γενικός “οδηγός”, όμως ο κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται πλήρως εξατομικευμένα από τον κ. Χλωρό.

Ρήξη μηνίσκου – νάρκωση

  • Για να γίνει το χειρουργείο ανώδυνα και με ασφάλεια και δε χρειάζεται να γίνει “νάρκωση” (γενική αναισθησία) και να διασωληνωθεί ο ασθενής.
  • Μπορεί επίσης να γίνει περιοχική αναισθησία με ή χωρίς καταστολή ανάλογα με την επιθυμία του ασθενούς.
  • Η αρθροσκόπηση γίνεται χωρίς νοσηλεία και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια ημέρα.

Ρήξη μηνίσκου – υγρό στην άρθρωση, υγρό στο γόνατο

  • Οποιαδήποτε βλάβη στο γόνατο μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη περίσσειας υγρού στο γόνατο.
  • Είτε πρόκειται για βλάβη στο χόνδρο, είτε στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο ή οποιαδήποτε άλλη βλάβη, κλπ.
  • Η παρουσία υγρού στην άρθρωση δεν είναι η αιτία του προβλήματος αλλά το αποτέλεσμα μιας εκ των παραπάνω διαγνώσεων.
  • Αν απλά αφαιρέσουμε το υγρό, χωρίς να αντιμετωπίσουμε την αιτία, αυτό επιστρέφει.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες στο “Υγρό στο γόνατο. Είναι ανησυχητικό; Οι 8 συχνότερες αιτίες! Τι πρέπει να κάνουμε;

Ρήξη μηνίσκου – Μπορεί να επουλωθεί από μόνη της;

ΟΧΙ. Ο μηνίσκος σχεδόν ποτέ δεν επουλώνεται από μόνος του. Γιατί;

  • Πρώτον, ο μηνίσκος έχει μία πολύ πτωχή αιμάτωση, άρα η επούλωση είναι δύσκολη, ούτως ή άλλως. Βλέπουμε ότι τα αγγεία ξεκινάνε από την περιφέρεια, εκεί που ο μηνίσκος είναι κολλημένος στον αρθρικό θύλακο. Εκεί τα αγγεία είναι περισσότερα. Όσο πάμε προς το κέντρο του μηνίσκου η αιμάτωση μειώνεται ακόμα περισσότερο. Και για να επουλωθεί οποιαδήποτε δομή πρέπει το αίμα να φέρει επουλωτικούς και θρεπτικούς παράγοντες.
Ο μηνίσκος έχει πολύ πτωχή αιμάτωση γιατί τα αγγεία βρίσκονται μόνο την περιφέρεια ενώ το κεντρικό τμήμα του μηνίσκου δεν έχει σχεδόν καθόλου αιμάτωση.
Ο μηνίσκος έχει πολύ πτωχή αιμάτωση: Τα αγγεία βρίσκονται μόνο την περιφέρεια ενώ το κεντρικό τμήμα του μηνίσκου δεν έχει σχεδόν καθόλου αιμάτωση.
  • Δεύτερον: Για να επουλωθούν τα δύο τραυματισμένα άκρα πρέπει να βρίσκονται αντικρυστά και να είναι σταθερά. Όπως μία πληγή στο δέρμα. Άρα αν δεν ράψουμε τον μηνίσκο, τα άκρα δεν θα είναι αντικριστά και σταθερά. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιβίωσης, ιδιαίτερα στους νέους ασθενείς.

Να σημειώσουμε ότι μπορεί ο πόνος στο γόνατο να περάσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει επουλωθεί ο μηνίσκος. Έχει απλά καταλαγιάσει η φλεγμονή που είχε προκαλέσει η ρήξη μηνίσκου.

Ρήξη μηνίσκου – Η Μεταμόσχευση μηνίσκου λύνει το πρόβλημα;

Κάποιοι ασθενείς με ρωτούν: “Γιατί δεν αντικαθιστούμε το μηνίσκο που έχει σκιστεί με μόσχευμα;

Εδώ και πολλά χρόνια, οι επιστήμονες έχουν κάνει πολλές προσπάθειες να δημιουργήσουν μηνίσκους που να μιμούνται τη λειτουργία του φυσιολογικού μηνίσκου. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, καμία από αυτές τις προσπάθειες δεν έχει τελεσφορήσει ώστε να δημιουργήσει ένα μόσχευμα που να μπορεί να επιτελεί τη λειτουργία του μηνίσκου έστω και στο ελάχιστο όπως τον έχει σχεδιάσει η φύση.

Ρήξη μηνίσκου – κορτιζόνη, υαλουρονικό οξύ και αιμοπετάλια-βιολογικές θεραπείες (ενέσιμες θεραπείες)

  • Η ενέσιμη θεραπεία με κορτιζόνη ή/και με πυκνό υαλουρονικό οξύ καθώς και τα αιμοπετάλια (βιολογικές θεραπείες) μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που έχουν εκφυλιστικές ρήξεις μηνίσκου στα πλαίσια της αρθρίτιδας.
  • Δεν λύνει το πρόβλημα της ρήξης μηνίσκου, αλλά αντιμετωπίζει συμπτωματικά το πρόβλημα της αρθρίτιδας, και συστήνεται από τον κ. Χλωρό σε επιλεγμένες περιπτώσεις.

Ρήξη μηνίσκου – θεραπεία με βότανα

Αν και οι θεραπείες με βότανα φαντάζουν ελκυστικές, υπάρχουν πολύ περιορισμένα και ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα (κυρίως μη επιστημονικά) δεδομένα. Δεν συνίσταται.

Ρήξη μηνίσκου – θεραπεία με λέιζερ

Η ρήξη μηνίσκου δεν μπορεί να θεραπευτεί και να επουλωθεί με λέιζερ. Η θεραπεία με λέιζερ χρησιμοποιείται από τους φυσικοθεραπευτές στα πλαίσια αναλγησίας.

Ρήξη μηνίσκου – βελονισμός

Η ρήξη μηνίσκου δεν μπορεί να θεραπευτεί και να επουλωθεί με βελονισμό. Η θεραπεία με βελονισμού χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες υγείας στα πλαίσια ανακούφισης (αναλγησίας) και μόνο και δεν λύνει το πρόβλημα.

Eπικοινωνήστε με τον γιατρό

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας

Κλείστε ραντεβού