Κότσι στο πόδι (Βλαισός Μέγας Δάκτυλος)

YouTube video

Το κότσι (ή αλλιώς βλαισός μέγας δάκτυλος) είναι ένα οστικό εξόγκωμα που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του ποδιού στην άρθρωση του μεγάλου δακτύλου. Συχνά το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού παρασύρει τα μικρότερα δάχτυλα προς τα έξω. Δημιουργεί παραμορφώσεις και συχνά πόνο, δυσκολία εφαρμογής παπουτσιών, καθώς επίσης πόνο και παραμορφώσεις των μικρών δακτύλων. Το κότσι συνήθως αναπτύσσεται αργά. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούμε να το ανακουφίσουμε με διάφορες απλές συντηρητικές θεραπείες. Σε περιπτώσεις όπου ο πόνος επιμένει παρά την χειρουργική θεραπεία πραγματοποιείται Η χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση και το ίσιωμα του ποδιού.

Κότσι στο πόδι (βλαισός μέγας δάκτυλος).

Εικόνα 1: Κότσι στο πόδι (βλαισός μέγας δάκτυλος).

Κότσι στο πόδι (βλαισός μέγας δάκτυλος): Κλινική εικόνα.

Εικόνα 2: Κότσι στο πόδι (βλαισός μέγας δάκτυλος): Κλινική εικόνα.

Κότσι στο πόδι – Ανατομία

Το κότσι στο πόδι σχηματίζεται όταν τα οστά που αποτελούν την πρώτη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση στραβώνουν. Το μακρύ μετατάρσιο οστό μετατοπίζεται προς το εσωτερικό του ποδιού και τα οστά της φάλαγγας προς το δεύτερο δάκτυλο.Η άρθρωση γίνεται μεγαλύτερη και προεξέχει από το εσωτερικό του μπροστινού ποδιού σχηματίζοντας το “κότσι”. Η προεξοχή αυτή παθαίνει συχνά φλεγμονή λόγω του άμεσου ερεθισμού με το παπούτσι.

Κότσι στο πόδι - Ανατομία

Εικόνα 3: Αριστερά φαίνεται ένα φυσιολογικό πόδι όπου το μετατάρσιο και η φάλαγγα του μεγάλου δακτύλου βρίσκονται στην ίδια ευθεία και η άρθρωση μεταξύ τους δεν εμφανίζει παραμόρφωση. Στα δεξιά βλέπουμε αντίστοιχη εικόνα με κότσι στο πόδι (βλαισός μέγας δάκτυλος): το μετατάρσιο έχει στρίψει προς τα μέσα ενώ η φάλαγγα έχει στρίψει προς τα έξω και σχηματίζεται μία γωνία μεταξύ τους στην άρθρωση. Εκεί ακριβώς που σχηματίζεται η γωνία συνήθως σχηματίζεται και μία μεγάλη οστική προεξοχή πού προέρχεται από το μετατάρσιο. Αυτή η οστική προεξοχή μεγαλώνει και τρίβεται με τα παπούτσια προκαλώντας πόνο και φλεγμονή.

Το κότσι στο πόδι σπρώχνει το δεύτερο δάχτυλο προς την κατεύθυνση των υπολοίπων δακτύλων.

Εικόνα 4: Το κότσι στο πόδι σπρώχνει το δεύτερο δάχτυλο προς την κατεύθυνση των υπολοίπων δακτύλων. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο χώρος μεταξύ των δακτύλων, και τα δάχτυλα συνωστίζονται και στην προσπάθεια να βρουν περισσότερο χώρο, βλέπουμε ότι το δεύτερο δάχτυλο ανεβαίνει προς τα πάνω και λυγίζει (σφυροδακτυλία). Με αυτό τον τρόπο τα μικρά δάχτυλα παραμορφώνονται και βλέπουμε και ότι σχηματίζεται ένας κάλος.

Κότσι στο πόδι – Αιτία

Τα κότσια μπορεί να προκληθούν από:

 • Φορώντας παπούτσια με κακή εφαρμογή — συγκεκριμένα παπούτσι που μπροστά είναι στενό και μυτερό, αναγκάζει τα δάχτυλα των ποδιών σε αφύσικη θέση, καθώς μειώνει το χώρο στα δάκτυλα και αυξάνει την παραμόρφωση.
 • Κληρονομικότητα (γενετική προδιάθεση) — Μερικοί άνθρωποι κληρονομούν πόδια που είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κότσι λόγω του σχήματος και της δομής τους. Αυτά συνήθως φαίνονται από την εφηβική ηλικία.
 • Άλλες νόσοι: ρευματοειδής αρθρίτιδα, πλατυποδία, νευρομυϊκές παθήσεις.

Κότσι στο πόδι – Συμπτώματα

Εκτός από το ορατό εξόγκωμα στο εσωτερικό του ποδιού, το κότσι στο πόδι μπορεί να δώσει:

 • Πόνο και ευαισθησία στην προεξοχή
 • Ερυθρότητα και φλεγμονή στην προεξοχή
 • Σκληρό δέρμα στο κάτω μέρος του ποδιού (κάλος)
 • Δυσκαμψία και περιορισμένη κίνηση στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στο περπάτημα.
 • Παραμορφώσεις στα υπόλοιπα δάκτυλα
 • Πόνος στην πατούσα (πέλμα)

Κότσι στο πόδι – Διάγνωση

Ο γιατρός θα πάρει λεπτομερές ιστορικό για την γενική σας υγεία και τα συμπτώματα σας. Κατόπιν θα γίνει προσεκτική εξέταση. Παρότι ο γιατρός σας πιθανότατα θα διαγνώσει την πάθηση με βάση τα συμπτώματα και αυτό που βλέπει θα παραγγείλει μία ακτινογραφία πάντοτε σε όρθια θέση.

Ακτινογραφία: θα μας δείξει την ευθυγράμμιση των δακτύλων των ποδιών. Με τις ακτινογραφίες ο γιατρός σας θα κάνει διαφορές μετρήσεις και θα σας δείξει πόσο σοβαρό είναι το κότσι. Σε περίπτωση που θα χρειαστεί να χειρουργηθείΣε περίπτωση που θα χρειαστεί να χειρουργηθείτε, η κλινική εικόνα μαζί με τις ακτινογραφίες χρησιμεύουν ώστε να αποφασιστεί το καταλληλότερο είδος χειρουργικής επέμβασης.

 Πραγματική ακτινογραφία που δείχνει βλαισο μεγάλο δάκτυλο μέτριας σοβαρότητας και στα δύο πόδια.

Εικόνα 5: Πραγματική ακτινογραφία που δείχνει βλαισο μεγάλο δάκτυλο μέτριας σοβαρότητας και στα δύο πόδια.

Σκίτσο που δείχνει μία ακτινογραφία ενός ποδιού που είναι ίσιο. Το μετατάρσιο και η φάλαγγα είναι ίσια.

Εικόνα 6: Σκίτσο που δείχνει μία ακτινογραφία ενός ποδιού που είναι ίσιο. Το μετατάρσιο και η φάλαγγα είναι ίσια.

Σκίτσο που δείχνει μία ακτινογραφία ενός ποδιού που έχει κότσι. Το μετατάρσιο και η φάλαγγα έχουνε στραβώσει.

Εικόνα 7: Σκίτσο που δείχνει μία ακτινογραφία ενός ποδιού που έχει κότσι. Το μετατάρσιο και η φάλαγγα έχουνε στραβώσει.

Κότσι στο πόδι – Μη Χειρουργική Θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις το κότσι στο πόδι μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς χειρουργική επέμβαση. Ιδιαίτερα κότσι το οποίο δεν είναι επώδυνο δεν πρέπει να χειρουργείται. Η μη χειρουργική θεραπεία δεν μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση όμως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και να επιβραδύνει την εξέλιξη της.

Κότσι στο πόδι – Συμβουλές για σωστή εφαρμογή παπουτσιών

 • Ο στόχος είναι να βρείτε ένα παπούτσι που να προσεγγίζει το σχήμα του ποδιού σας – αντί για το πόδι σας να πάρει το σχήμα του παπουτσιού. Με την πάροδο του χρόνου, το να φοράτε ψηλά τακούνια που είναι στενά και μυτερά μπροστά, σπρώχνει τα δάχτυλα και μπορεί να προκαλέσει το πόδι να πάρει το σχήμα του παπουτσιού και να οδηγήσει σε παραμορφώσεις, όπως σφυροδάχτυλα και κάλους.
Κότσι στο πόδι - Συμβουλές για σωστή εφαρμογή παπουτσιών

Εικόνα 8: Δεξιά βλέπουμε ένα γυναικείο πόδι και με το πράσινο βέλος βλέπουμε το πραγματικό πλάτος του ποδιού. Αριστερά βλέπουμε ένα ακατάλληλο παπούτσι που μειώνει δραματικά το χώρο στον οποίο προσπαθούμε να συνωστίσουμε τα δάχτυλα (κόκκινο βέλος).

 • Φορέστε παπούτσια που ταιριάζουν και δίνουν άπλετο χώρο στα δάχτυλά σας.
Φορέστε παπούτσια που ταιριάζουν και δίνουν άπλετο χώρο στα δάχτυλά σας.

Εικόνα 9: Αριστερά βλέπουμε ένα μυτερό και στενό παπούτσι το οποίο είναι ακατάλληλο για τα δάχτυλα. Δεξιά βλέπουμε ένα κατάλληλο υπόδημα που παρέχει τον απαιτούμενο χώρο έτσι ώστε τα δάχτυλα να μην συνωστίζονται.

 • Όταν δοκιμάζετε ένα καινούργιο παπούτσι, βεβαιωθείτε ότι τα δάχτυλα των ποδιών σας δεν αισθάνονται στριμωγμένα μπροστά και ότι κανένα από τα δάχτυλά σας δεν πιέζεται πάνω από άλλο δάκτυλο.
 • Ζητήστε από τον πωλητή να μετρήσει το μήκος και το πλάτος και των δύο ποδιών σας για να εξασφαλίσετε τη σωστή εφαρμογή.
 • Μην αγοράζετε παπούτσια που δεν ταιριάζουν. Δεν υπάρχει «περίοδος χάριτος». Με τον καιρό, ένα πόδι μπορεί να σπρώξει ή να τεντώσει ένα παπούτσι για να ταιριάζει. Αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο και βλάβη στα πόδια.

Κότσι στο πόδι – Aσκήσεις για τα πόδια

Για να βοηθήσετε το κότσι, μπορείτε να κάνετε διάφορες ασκήσεις. Οι ασκήσεις αυτές βοηθούν στη μείωση της ανάπτυξης του κότσιου και της παραμόρφωσης του μεγάλου δακτύλου, που συχνά αποτελεί την αιτία. Η πιο ισχυρή άσκηση είναι αυτή που περιλαμβάνει την έκταση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού και την τοποθέτησή του σε ευθεία γραμμή με τα άλλα δάχτυλα του ποδιού. Στη συνέχεια, λυγίστε όλα τα δάχτυλα των ποδιών και πιέστε τα στο πάτωμα ή σε έναν τοίχο για να τα φέρετε κοντά. Η άσκηση αυτή πρέπει να εκτελείται τρεις φορές την ημέρα για δέκα δευτερόλεπτα.

YouTube video
Πώς να απαλλαγείτε από το κότσι χωρίς χειρουργείο;

Κότσι στο πόδι – Πότε να κάνετε χειρουργείο;

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για κότσι στο πόδι εάν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα που έχετε δοκιμάσει τις μη χειρουργικές θεραπείες έχετε ακόμα πόνο και δυσκολία στην βάδιση παρά τις αλλαγές στα υποδήματα.

Ο στόχος του χειρουργείου για κότσι στο πόδι είναι η ανακούφιση του πόνου ευθυγραμμίζοντας εκ νέου τα οστά, τους συνδέσμους, και τους τένοντες, έτσι ώστε το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού να μπορεί να επανέλθει στη σωστή του θέση. Θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης μόνο για επώδυνο κότσι. Ένα κότσι που δεν πονάει δεν πρέπει ποτέ να χειρουργείται, π.χ. είτε για αισθητικούς λόγους είτε για λόγους πρόληψης της περαιτέρω παραμόρφωσης.

Ποιος είναι ο σωστός υποψήφιος για χειρουργείο στο κότσι;

 • Σημαντικός πόνος στα πόδια που περιορίζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος και της χρήσης λογικών παπουτσιών.  Ο ασθενής μπορεί να δυσκολεύεται να περπατήσει περισσότερα από μερικά τετράγωνα (ακόμη και με αθλητικά παπούτσια) χωρίς σημαντικό πόνο.
 • Χρόνια φλεγμονή και πρήξιμο του μεγάλου δακτύλου που δεν βελτιώνεται με ανάπαυση ή φάρμακα.
 • Παραμόρφωση των δακτύλων του ποδιού — μια μετατόπιση του μεγάλου ποδιού προς τα μικρότερα δάχτυλα των ποδιών, σπρώζνωντάς τα ώστε να διασταυρωθούν το ένα πάνω από το άλλο.

Χειρουργείο για κότσι στο πόδι: ποια είναι τα είδη;

Οι χειρουργικές επιλογές για τη διόρθωση στο κότσι είναι πολλές. Σε γενικές γραμμές όσο μεγαλύτερη είναι η παραμόρφωση τόσο μεγαλύτερη χειρουργική επέμβαση απαιτείται.

Ο γιατρός θα συστήσει ένα συγκεκριμένο είδος χειρουργικής επέμβασης με βάση την παραμόρφωση που θα δεις το πόδι σας και αφού έχει μελετήσει προσεκτικά τις ακτινογραφίες.

Διορθωτικό χειρουργείο για κότσι στο πόδι (βλαισός Μέγας δάκτυλος).

Εικόνα 10: Διορθωτικό χειρουργείο για κότσι στο πόδι (βλαισός Μέγας δάκτυλος). Μέθοδος distal Chevron.

Διορθωτικό χειρουργείο για κότσι στο πόδι (

Εικόνα 11: Διορθωτικό χειρουργείο για κότσι στο πόδι (βλαισός Μέγας δάκτυλος). Μέθοδος Lapidus.

Καθώς θα ψάχνετε τις διάφορες επιλογές, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι λεγόμενες «απλές» ή «ελάχιστες» χειρουργικές επεμβάσεις είναι συχνά ανεπαρκείς «γρήγορες διορθώσεις» που μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Ο γιατρός σας θα συζητήσει με εσάς τα διαφορετικά είδη επεμβάσεων, και θα σας συστήσει αυτό που είναι το καταλληλότερο για την περίπτωσή σας καθώς όλα τα κότσια δεν είναι ίδια!

Αν και πολλές επεμβάσεις γίνονται την ίδια μέρα χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο, μια μακρά περίοδος ανάρρωσης είναι συνηθισμένη. Συχνά χρειάζονται έως και 6 μήνες για πλήρη ανάρρωση, με επισκέψεις παρακολούθησης στο γιατρό σας μερικές φορές απαραίτητες για έως και ένα χρόνο.

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με τα αποτελέσματα του χειρουργείου. Για παράδειγμα, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να μην σας επιτρέπει να φοράτε μικρότερο μέγεθος παπουτσιού ή στενά, μυτερά παπούτσια. Στην πραγματικότητα, ίσως χρειαστεί να περιορίσετε τους τύπους παπουτσιών που φοράτε για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο την ίδια μέρα. Δεν επιτρέπεται η φόρτιση (να βάζουμε βάρος στο πόδι) μετά την επέμβαση έως ότου επουλωθεί το τραύμα και τα οστά. Ο γιατρός θα σας δώσει αυστηρές οδηγίες σχετικά με το εάν και πότε μπορείτε να βάλετε βάρος στο πόδι σας ανάλογα με το είδος της χειρουργικής επέμβασης.

Κότσι στο πόδι – Αποτελέσματα

Η πλειονότητα των ασθενών πού υποβάλλονται σε χειρουργείο για κότσι στο πόδι βιώνουν μείωση του πόνου και βελτίωση της ευθυγράμμισης του μεγάλου δακτύλου.

Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης;

Για αυτού του είδους την επέμβαση το κόστος είναι πάρα πολύ προσιτό και περιλαμβάνει: 1) Το κόστος των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στο χειρουργείο, 2) Τα έξοδα παραμονής στο νοσοκομείο, 3) Την αμοιβή της ομάδας των ιατρών. Το ασφαλιστικό σας ταμείο (ΕΟΠΥΥ) θα καλύψει ένα μέρος των εξόδων, ενώ αν έχετε ιδιωτική ασφάλεια, συμβουλευτείτε τον ασφαλιστή σας για τους όρους και τις καλύψεις του συμβολαίου σας.

Συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό Γ. Χλωρό

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω, μπορεί να ωφεληθείτε από αξιολόγηση του εξειδικευμένου ορθοπαιδικού χειρουργού Γεωργίου Χλωρού.

 • Ο χειρουργός, έχοντας τις απαραίτητες πιστοποιήσεις USMLE/ECFMG, διαθέτει πλήρη άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Pennsylvania License: MD465887).
 • Έχει μείνει συνολικά στο Εξωτερικό για 17 χρόνια.
 • Έχει αποκτήσει πολύχρονη εμπειρία και εκπαίδευση στα μεγαλύτερα ορθοπεδικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών.
 • Έχει πραγματοποιήσει πολύ μεγάλο όγκο επιτυχημένων χειρουργικών επεμβάσεων στην Αμερική, καθώς και στην Μεγάλη Βρετανία όπου εργάσθηκε μετά το πέρας της εκπαίδευσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα:

Wikipedia

https://en.wikipedia.org/wiki/Bunion

Eπικοινωνήστε με τον γιατρό

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας

Κλείστε ραντεβού