Στραμπούληγμα στον αντίχειρα του χεριού, τι είναι, συμπτώματα διάγνωση, θεραπεία

Ανατομία αντίχειρα στο χέρι – Σύνδεσμοι

Ο αντίχειρας ξεχωρίζει από όλα τα άλλα δάχτυλα του χεριού μας. Αποτελεί το πιο σημαντικό δάχτυλο, καθώς με αυτό έχουμε τη δυνατότητα να συλλαμβάνουμε αντικείμενα. Αν πάθει στραμπούληγμα, μπορεί να χάσει την λειτουργικότητα του. Έχουμε επίσης και το στραμπούληγμα χεριού.

Για να κάνει αυτή τη λειτουργία σωστά πρέπει να είναι σταθερός.

Ο αντίχειρας αποτελείται από οστά, κόκαλα δηλαδή. Αυτά σταθεροποιούνται με λαστιχάκια από τη μία και την άλλη μεριά που ονομάζουμε συνδέσμους. Η δουλεία τους είναι να συνδέουν τα οστά μεταξύ τους και να προσφέρουν σταθερότητα στην άρθρωση. Στην εικόνα 1 βλέπουμε τους δύο συνδέσμους που συγκρατούν τον αντίχειρα στη θέση τους.

Ανατομια χεριού

Τι είναι η κάκωση αντίχειρα (το στραμπούληγμα αντίχειρα χεριού);

YouTube video
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΣ ΣΤΟ YOUTUBE!

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων το στραμπούληγμα σημαίνει ότι έχει πάθει βλάβη ο ωλένιος πλάγιος σύνδεσμος του αντίχειρα. Βλέπετε τον σύνδεσμο με πράσινο στην εικόνα 1.

Όταν γίνεται το στραμπούληγμα ο αντίχειρας φεύγει προς τη διεύθυνση που βλέπουμε με το μπλε βέλος και έτσι ασκείται μία δύναμη στον ωλένιο σύνδεσμο όπως δείχνει το κόκκινο βέλος στην εικόνα 2.

Στραμπούληγμα στο χέρι

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο σύνδεσμος μπορεί να κακοποιηθεί μέχρι ακόμα και να σκιστεί όπως βλέπουμε στην εικόνα 3.

Ρήξη συνδέσμου στο στραμπούληγμα στο χέρι

Αιτίες στραμπουλήγματος στον αντίχειρα χεριού

Μπορούμε να στραμπουλήξουμε τον αντίχειρα μας με πολλούς τρόπους.

Ένας από τους πιο συχνούς είναι όταν πέφτοντας κάτω χρησιμοποιούμε το χέρι μας για να προστατευτούμε. Ο αντίχειρας μας πάει προς τα έξω από τα άλλα δάχτυλα, όπως δείχνει το μπλε βέλος στην εικόνα 2 και παθαίνει κάκωση.

Αυτό συμβαίνει συχνά στους σκιέρ όταν το χέρι τους πιάνεται στο μπατόν ή και στους τερματοφύλακες όταν η μπάλα πέφτει πάνω στον αντίχειρα και τον σπρώχνει προς τα έξω.

Για αυτό και αυτή η κάκωση ονομάζεται επίσης και αντίχειρας του σκιέρ, ή αντίχειρας του τερματοφύλακα αντίστοιχα.

Συμπτώματα στραμπουλήγματος στον αντίχειρα χεριού

Τα πιο συχνά συμπτώματα του στραμπουλήγματος στον αντίχειρα είναι ο πόνος και το πρήξιμο δηλαδή το οίδημα στην περιοχή της άρθρωσης όπως επίσης και η αίσθηση αδυναμίας στο να συγκρατούμε αντικείμενα με τον αντίχειρα.

Διάγνωση στραμπουλήγματος στον αντίχειρα χεριού

Καταρχήν είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν ορθοπεδικό χειρουργό για να γίνει σωστά η διάγνωση. Πολλές φορές μία απλή κάκωση δεν είναι και τόσο απλή όσο φαίνεται.

Ο γιατρός σας θα εντοπίσει το ακριβές σημείο από το οποίο προέρχεται ο πόνος και πολύ σημαντικό Θα διαπιστώσει εάν υπάρχει χαλαρότητα στην άρθρωση.

Πιθανότατα θα προτείνει να γίνει μία ακτινογραφία στον αντίχειρα χεριού η οποία θα βοηθήσει να διαπιστωθεί εάν ο αντίχειρας είναι σπασμένος δηλαδή υπάρχει κάταγμα, όπως φαίνεται στην εικόνα 4.

Ακτινογραφία στο στραμπούληγμα στο χέρι

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία για την επιβεβαίωση του στραμπουλήγματος στον αντίχειρα. Αυτό γίνεται όταν ο γιατρός σας υποψιαστεί ότι υπάρχει μία ιδιαίτερου τύπου βλάβη.
Αυτή η βλάβη η οποία μπορεί να χρειαστεί και χειρουργείο και την οποία ονομάζουμε βλάβη Stener, όπως φαίνεται στην εικόνα 5.
Σε αυτή τη βλάβη έχει φύγει τελείως ο σύνδεσμος από τη θέση του και είναι αδύνατο να επουλωθεί μόνος του.

Μαγνητική ακτινογραφία στο στραμπούληγμα στο χέρι

Θεραπεία και Αποκατάσταση στραμπουλήγματος στον αντίχειρα

Ο Ορθοπαιδικός χειρούργος είναι και ο αρμόδιος που θα κρίνει και τη θεραπεία ανά περίπτωση στο Στραμπούληγμα στον αντίχειρα . Να μην ξεχνάμε ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες.

Στις ήπιες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση στο Στραμπούληγμα στον αντίχειρα είναι χωρίς χειρουργείο.
Συνήθως χρειάζεται να ακινητοποιήσουμε τον αντίχειρα για τέσσερις έως έξι εβδομάδες.
Η επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες θα γίνει περίπου στο τρίμηνο μετά το στραμπούληγμα στον αντίχειρα αν όλα πάνε καλά.

Ποτέ χειρουργείται το στραμπούληγμα στον αντίχειρα ;

Σε άλλες περιπτώσεις και ειδικά στην περίπτωση της βλάβης Stener, θα χρειαστεί χειρουργείο ώστε να επανατοποθετήσουμε τον σύνδεσμο στη σωστή του θέση και να τον σταθεροποιήσουμε.
Η επέμβαση στο χέρι γίνεται άμεσα και ο ασθενής φεύγει την ίδια μέρα από το νοσοκομείο. Η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο είναι παρόμοια με την περίπτωση της συντηρητικής θεραπείας που αναφέραμε πρωτύτερα.

Πιθανοί κίνδυνοι αν αμελήσω το στραμπούληγμα στον αντίχειρα

Εάν υπάρξουν καθυστερήσεις τότε αυξάνεται η πιθανότητα επιπλοκών και το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι το μέγιστο δυνατό που θα προσδοκούσαμε.
Η πιο συχνή συνέπεια θα είναι να μην μπορείτε να πιάσετε καλά τα αντικείμενα, δηλαδή να μην έχετε φυσιολογική δύναμη στον αντίχειρα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και η άρθρωση να καταστραφεί λόγω μακροχρόνιας παρατεταμένης αστάθειας.

Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης για το στραμπούληγμα στον αντίχειρα ;

Το κόστος της επέμβασης είναι αρκετά προσιτό, και περιλαμβάνει τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, καθώς και την αμοιβή του νοσοκομείου και της χειρουργικής ομάδας.
Εάν έχετε ασφάλεια ΕΟΠΥΥ, μέρος των εξόδων της επέμβασης για το στραμπούληγμα στον αντίχειρα θα καλυφθεί, ενώ αν έχετε ιδιωτική ασφάλεια θα καλυφθείτε σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου σας. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό Γ. Χλωρό:

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω, μπορεί να ωφεληθείτε από αξιολόγηση του εξειδικευμένου ορθοπεδικού χειρουργού Γεωργίου Χλωρού.

  • Ο χειρουργός, έχοντας τις απαραίτητες πιστοποιήσεις USMLE/ECFMG, διαθέτει πλήρη άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Pennsylvania License: MD465887).
  • Έχει μείνει συνολικά στο Εξωτερικό για 17 χρόνια.
  • Έχει αποκτήσει πολύχρονη εμπειρία και εκπαίδευση στα μεγαλύτερα ορθοπεδικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • Έχει πραγματοποιήσει πολύ μεγάλο όγκο επιτυχημένων χειρουργικών επεμβάσεων στην Αμερική, καθώς και στην Μεγάλη Βρετανία όπου εργάσθηκε μετά το πέρας της εκπαίδευσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγές
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%AC%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%BC%CE%B1

Eπικοινωνήστε με τον γιατρό

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας

Κλείστε ραντεβού