Τενοντίτιδα Αντίχειρα, ή Τενοντίτιδα De Quervain (ντε κερβέν)

Τενοντίτιδα Αντίχειρα ή τενοντίτιδα De Quervain, τενοντίτιδα ντε κερβέν

Η τενοντίτιδα αντίχειρα λέγεται αλλιώς και τενοντίτιδα De Quervain και ανήκει στα είδη της τενοντίτιδας καρπού. Το πρόβλημα στην τενοντίτιδα αντίχειρα, είναι ότι οι δύο τένοντες (βραχύς εκτείνων και μακρύς απαγωγός του αντίχειρα), (Εικόνα 1) διογκώνονται και αυτό δημιουργεί τριβή εμποδίζοντας τις κινήσεις του αντίχειρα. Δημιουργείται οίδημα, εκφύλιση και φλεγμονή στους δύο τένοντες με έντονο πόνο και ευαισθησία σε εκείνο ακριβώς το σημείο. (Εικόνα 2)

Στα αρχικά στάδια, η αντιμετώπιση είναι μη χειρουργική. Εάν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει χρειάζεται ένα απλό χειρουργείο το οποίο ανακουφίζει τα συμπτώματα και σε έμπειρα χέρια έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τενοντίτιδα De Quervain προσβάλλει τον μακρό απαγωγό του αντίχειρα και τον βραχύ εκτείνοντα τον αντίχειρα.

Εικόνα 1: Τενοντίτιδα Αντίχειρα – Τενοντίτιδα De Quervain. Ο βραχύς εκτείνων και μακρύς απαγωγός του αντίχειρα εκφυλίζονται και φλεγμαίνουν με τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Εικόνα 2: Στην τενοντίτιδα αντίχειρα ή αλλιώς τενοντίτιδα de Quervain (ντε κερβέν), ο πόνος βρίσκεται στον καρπό από την πλευρά του αντίχειρα.

YouTube video
Ο ορθοπεδικός χειρουργός κ. Χλωρός εξηγεί γιατί η τενοντίτιδα αντίχειρα (τενοντίτιδα De Quervain), είναι συχνή στις νεαρές μητέρες και πώς μπορούμε να ανακουφιστούμε.

Τενοντίτιδα Αντίχειρα (τενοντίτιδα De Quervain) – Ανατομία

Η Τενοντίτιδα Αντίχειρα – τενοντίτιδα De Quervain προσβάλλει τους δύο κύριους τένοντες του αντίχειρα που βοηθούν ώστε να τον απομακρύνουν από τον δείκτη. Αυτοί οι δύο τένοντες προκύπτουν από τους μύες του αντιβραχίου και στη συνέχεια τρέχουν μαζί σε μια θήκη (έλυτρο) που τους κρατά κοντά στο οστό καθώς περνούν από την πλευρά του αντίχειρα του καρπού στο χέρι.

Οι τένοντες είναι δομές σαν σχοινά που αγκυροβολούν στο οστό και συνδέουν τους μύες με το οστό. Έτσι επιτρέπουν στον μυ να τραβήξει και να κινήσει το οστό. Οι τένοντες καλύπτονται από ένα ολισθηρό και λεπτό στρώμα μαλακού ιστού που ονομάζεται υμένας. Αυτό το στρώμα παρέχει θρεπτικά συστατικά στους τένοντες και τους επιτρέπει να γλιστρούν εύκολα μέσα από το περίβλημα που τους περιβάλλει (έλυτρο ή θήκη).

Οποιοδήποτε πρήξιμο των τενόντων και/ή πάχυνση του περιβλήματος μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου οι τένοντες δεν εφαρμόζουν πλέον καλά μέσα στο έλυτρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη τριβή και πόνο με ορισμένες κινήσεις του αντίχειρα και του καρπού.

Τενοντίτιδα Αντίχειρα (τενοντίτιδα De Quervain) – Αιτίες

 • Η τενοντίτιδα του De Quervain είναι συχνή και μπορεί να προκληθεί από υπερβολική χρήση του αντίχειρα και του καρπού.
 • Επίσης σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, όταν η γυναίκα σηκώνει το μωρό συχνά με τα χέρια της.
 • Τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στην τενοντίτιδα του De Quervain.
 • Η πάθηση είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας 40 και 50 ετών και επηρεάζει περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες.
Τενοντίτιδα του De Quervain είναι πολύ συχνή στις μαμάδες που κρατάνε τα μωρά πολύ ώρα.

Εικόνα 2: Είναι συχνό στις γυναίκες που θηλάζουν να αυξάνεται η πιθανότητα να αποκτήσουν Τενοντίτιδα του De Quervain, καθώς σηκώνουν το μωρό πολύ συχνά και έτσι υποφέρουν οι τένοντες στο χέρι.

Τενοντίτιδα Αντίχειρα (τενοντίτιδα De Quervain) – Συμπτώματα

 • Μπορεί να αισθανθείτε πόνο στην πλευρά του αντίχειρα του καρπού. Αυτό είναι το κύριο σύμπτωμα. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί είτε σταδιακά είτε ξαφνικά. Ξεκινά από τον καρπό και μπορεί να ταξιδέψει μέχρι το αντιβράχιο. Ο πόνος είναι συνήθως χειρότερος όταν χρησιμοποιείτε το χέρι και τον αντίχειρα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πιάνετε και/ή σηκώνετε με δύναμη αντικείμενα ή στρίβετε τον καρπό.
 • Μπορεί να δείτε πρήξιμο στην πλευρά του αντίχειρα του καρπού.
 • Ο πόνος και το πρήξιμο μπορεί να δυσκολέψουν την κίνηση του αντίχειρα και του καρπού σας.

Τενοντίτιδα Αντίχειρα (τενοντίτιδα De Quervain) – Διάγνωση

Για να διαγνώσει ο γιατρός σας τενοντίτιδα του De Quervain, μπορεί να αγγίξει την πλευρά του αντίχειρα του καρπού σας, αναζητώντας πόνο και πρήξιμο.

Τενοντίτιδα του De Quervain δίνει πόνο στην εξωτερική πλευρά του αντίχειρα, στη βάση του αντίχειρα, και στην ανατομική ταμπακοθήκη.

Εικόνα 3: Τενοντίτιδα του De Quervain: η περιοχή με κόκκινο μπορεί να έχει πόνο και οίδημα.

Μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε τη δοκιμασία Finkelstein/Eichhoff, η οποία περιλαμβάνει την τοποθέτηση του αντίχειρά σας στην παλάμη σας, το πιάσιμο του με τα άλλα δάχτυλά σας και την κάμψη του καρπού σας προς το μικρό σας δάχτυλο.

Το τεστ είναι θετικό, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να έχετε τενοντίτιδα του De Quervain, εάν αισθανθείτε πόνο κατά τη δοκιμασία αυτή.

Τενοντίτιδα De Quervain. Δοκιμασία Filkelstein: ο γιατρός σας μπορεί να κάνει τη διάγνωση.

Εικόνα 4: Δοκιμασία Finkelstein/Eichhoff, η οποία είναι θετική όταν υπάρχει τενοντίτιδα του De Quervain.

Τενοντίτιδα αντίχειρα Αντιμετώπιση

Τενοντίτιδα Αντίχειρα (τενοντίτιδα De Quervain) – Μη Χειρουργική Θεραπεία

 • Νάρθηκας: Ένας αφαιρούμενος νάρθηκας που κρατά τον καρπό ίσιο και τον αντίχειρα σε άνετη θέση μπορεί να βελτιώσει τον πόνο, ειδικά όταν φοριέται τη νύχτα.
 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ): Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οιδήματος και στην ανακούφιση του πόνου.
 • Τροποποίηση δραστηριότητας: Η αποφυγή δραστηριοτήτων που προκαλούν πόνο και οίδημα μπορεί να επιτρέψει στα συμπτώματα να υποχωρήσουν από μόνα τους.
 • Κορτικοστεροειδή: Μια ένεση κορτικοστεροειδών στο έλυτρο του τένοντα μπορεί να είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της πάθησης μειώνοντας το πρήξιμο και ανακουφίζοντας τον πόνο. Μία ή 2 ενέσεις έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζουν την πάθηση στο 50 έως 80% των ασθενών.

Τενοντίτιδα Αντίχειρα (τενοντίτιδα De Quervain) – Χειρουργική Θεραπεία

Χειρουργική επέμβαση μπορεί να συνιστάται εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή δεν βελτιώνονται με μη χειρουργική αντιμετώπιση. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να απελευθερώσει το έλυτρο του τένοντα για να δημιουργήσει περισσότερο χώρο για τους ερεθισμένους τένοντες. Με αυτό τον τρόπο, τα συμπτώματα της τενοντίτιδας του De Quervain ανακουφίζονται. Ο ασθενής φεύγει την ίδια μέρα από το νοσοκομείο και η αποκατάσταση είναι σχεδόν άμεση.

Τενοντίτιδα Αντίχειρα (τενοντίτιδα De Quervain) – Αποτελέσματα

Οι περισσότεροι ασθενείς με τενοντίτιδα του De Quervain τα πάνε πολύ καλά και τελικά ανακουφίζονται από τα συμπτώματά τους με μη χειρουργική ή/και χειρουργική θεραπεία. Το 50 έως 80% των ασθενών μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς μη χειρουργικά με νάρθηκες, ΜΣΑΦ και ενέσεις. Οι υπόλοιποι ασθενείς ανταποκρίνονται εξαιρετικά στη χειρουργική επέμβαση.

Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης για την Τενοντίτιδα Αντίχειρα (τενοντίτιδα De Quervain) ;

Για αυτού του είδους την επέμβαση το κόστος είναι πάρα πολύ προσιτό και περιλαμβάνει:

1) Το κόστος των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στο χειρουργείο,

2) Τα έξοδα παραμονής στο νοσοκομείο,

3) Την αμοιβή της ομάδας των ιατρών.
Το ασφαλιστικό σας ταμείο (ΕΟΠΥΥ) θα καλύψει ένα μέρος των εξόδων, ενώ αν έχετε ιδιωτική ασφάλεια, συμβουλευτείτε τον ασφαλιστή σας για τους όρους και τις καλύψεις του συμβολαίου σας.

Συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό Γ. Χλωρό

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω, μπορεί να ωφεληθείτε από αξιολόγηση του εξειδικευμένου ορθοπεδικού χειρουργού Γεωργίου Χλωρού.

 • Ο χειρουργός, έχοντας τις απαραίτητες πιστοποιήσεις USMLE/ECFMG, διαθέτει πλήρη άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Pennsylvania License: MD465887).
 • Έχει μείνει συνολικά στο Εξωτερικό για 17 χρόνια.
 • Έχει αποκτήσει πολύχρονη εμπειρία και εκπαίδευση στα μεγαλύτερα ορθοπεδικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών.
 • Έχει πραγματοποιήσει πολύ μεγάλο όγκο επιτυχημένων χειρουργικών επεμβάσεων στην Αμερική, καθώς και στην Μεγάλη Βρετανία όπου εργάσθηκε μετά το πέρας της εκπαίδευσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για την Τενοντίτιδα Αντίχειρα (τενοντίτιδα De Quervain)

1 Chloros GD, Themistocleous GS, Papagelopoulos PJ, Khaldi L, Efstathopoulos DG, Soucacos PN. Osteoid osteoma of the radial styloid mimicking de quervain tenosynovitis. South Med J. 2007 Oct;100(10):1045-7. doi: 10.1097/SMJ.0b013e3181514ad5. PMID: 17943054.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17943054/

Συχνές Ερωτήσεις

Τενοντίτιδα αντίχειρα ναρθηκας – Χρειάζεται;

Στην οξεία φάση, και σε αρχικό στάδιο, ένας νάρθηκας για τενοντίτιδα αντίχειρα αποτελεί ενδεδειγμένη θεραπεία, καθώς θα ακινητοποιήσει τον αντίχειρα και θα τον ξεκουράσει, βοηθώντας έτσι την φλεγμονή να υποχωρήσει. Αποτελεί μια από τις θεραπείες “πρώτης γραμμής” για την τενοντίτιδα αντίχειρα.

Τενοντίτιδα αντίχειρα φυσικοθεραπεία – Χρειάζεται;

Η φυσικοθεραπεία για τενοντίτιδα αποτελεί μία από τις ακρογωνιαίες λίθους της θεραπείας.

Eπικοινωνήστε με τον γιατρό

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας

Κλείστε ραντεβού