Κήλη στον Αυχένα

Κήλη στον αυχένα: Τι είναι;

Η κήλη στον αυχένα δημιουργείται όταν το κέντρο του μεσοσπονδύλιου δίσκου σπάει μέσα από μία αδύναμη περιοχή και προβάλλει προς τα έξω. Δημιουργεί συμπτώματα ανάλογα με το νεύρο που προσβάλλει και συνήθως αντιμετωπίζεται συντηρητικά (μη χειρουργική θεραπεία). Προκαλεί συχνά αυχεναλγία ή αυχενικό σύνδρομο.

YouTube video
Κήλη στον αυχένα. Πρόπτωση μεσοσπονδύλιου δίσκου.
Κήλη στον αυχένα: στην εικόνα φαίνεται το κυκλικό γύρω-γύρω μέρος του μεσοσπονδύλιου δίσκου (που ονομάζεται και ινώδης δακτύλιος) να έχει σπάσει. Έτσι, το κεντρικό μέρος του μεσοσπονδύλιου δίσκου (ο πηκτοειδής πυρήνας) που είναι σα τζελ προβάλλει προς τα έξω και δημιουργεί την κήλη.

Κήλη στον αυχένα: Ανατομία

Η σπονδυλική σας στήλη αποτελείται από μικρά οστά που ονομάζονται σπόνδυλοι. Στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον, και ανάμεσά τους παρεμβάλλονται οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι.

Για πιο πολλές λεπτομέρειες, επισκεφθείτε τη σελίδα Σπονδυλική Στήλη: Βασική Ανατομία – Οι 3 μοίρες της.

Φανταστείτε δηλαδή δύο σπονδύλους και έναν μεσοσπονδύλιο δίσκο ανάμεσα τους ο οποίος γίνεται “σάντουιτς” ανάμεσα στους 2 σπονδύλους.

Βασικά μέρη σπονδυλικής στήλης σπόνδυλος μεσοσπονδύλιος δίσκος νωτιαίος μυελός νεύρο αυχενική μοίρα σπονδυλικής στήλης
Σπονδυλική στήλη, βασικά μέρη: σπόνδυλος, μεσοσπονδύλιος δίσκος, νωτιαίος μυελός και νεύρο.

Η αυχενική μοίρα αποτελείται από επτά μικρούς σπονδύλους που ξεκινούν από την βάση του κρανίου και καταλήγουν στο πάνω μέρος του θώρακα.

Σπονδυλική στήλη αυχενική μοίρα σπόνδυλοι μεσοσπονδυλιοι δισκοι τρήματα νωτιαία νεύρα
Σπονδυλική στήλη, αυχενική μοίρα: επτά σπόνδυλοι στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι βρίσκονται ανάμεσα τους. Όπως στοιβάζονται δημιουργούν τρύπες δεξιά και αριστερά (τρήματα). Από τις τρύπες αυτές εξέρχονται τα νεύρα που δίνουν κίνηση και αισθητικότητα στα χέρια.

Επειδή ο μεσοσπονδύλιος δίσκος βρίσκεται κοντά στα νεύρα, εάν πάθει ζημιά, μπορεί να τα επηρεάσει.

Φυσιολογικός μεσοσπονδύλιος δίσκος δεν υπάρχει κήλη στον αυχένα
Φυσιολογική ανατομία: Δεν υπάρχει κήλη στον αυχένα. Ο δίσκος δεν δημιουργεί πρόβλημα στο νεύρο.
Κήλη στον αυχένα πίεση στο νεύρο
Κήλη στον αυχένα: ο μεσοσπονδύλιος δίσκος έχει πάθει κήλη και πιέζει το νεύρο.

Επειδή το υλικό του δίσκου ερεθίζει τα νεύρα κ προκαλεί κάτι σαν χημικό ερεθισμό και ο πόνος είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής του νεύρου και του οιδήματος που προκαλείται από την πίεση της κήλης στον αυχένα.

Κήλη στον αυχένα: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος της κήλες στον αυχένα ξεκινά από τον αυχένα και ταξιδεύει κάτω από το χέρι στην περιοχή του νεύρου που προσβάλλει.

Πόνος και μυϊκός σπασμός

Τα συμπτώματα μιας κήλης στον αυχένα ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με τη θέση της κήλης και τη δική σας ανταπόκριση στον πόνο. Ο πόνος μπορεί να βρίσκεται στον αυχένα. Μπορεί επίσης να ταξιδεύει προς τα κάτω κατά μήκος του χεριού σας. Μπορεί επίσης να ταξιδεύει προς την ωμοπλάτη. Κάποιες φορές ο πόνος συνοδεύεται από μυϊκούς σπασμούς (δηλαδή ότι οι μύες σφίγγονται ανεξέλεγκτα).

Κήλη στον αυχένα πόνος στον αυχένα
Πόνος λόγω κήλης στον αυχένα.

Μούδιασμα

Μερικές φορές ο πόνος συνοδεύεται από μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στο χέρι σας. Αυτό είναι ενδεικτικό ότι ασκείται πίεση στο νεύρο.

Κήλη στον αυχένα μούδιασμα στο χέρι
Κήλη στον αυχένα: Ο πόνος και το μούδιασμα “ταξιδεύουν” προς τα χέρια, ανάλογα με τα νεύρα που έχουν προσβληθεί.

Αδυναμία

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει μυϊκή αδυναμία στους δικέφαλους, τους τρικέφαλους και στο να πιάνετε αντικείμενα με το χέρι.

Κήλη στον αυχένα: ποιες είναι οι αιτίες;

Η κήλη στον αυχένα μπορεί να εμφανιστεί είτε λόγω ενός τραυματισμού είτε από μόνη της. Καθώς μεγαλώνουμε επειδή οι δίσκοι μας στεγνώνουν και γίνονται πιο σκληροί εξασθενούν και έτσι μπορεί να εμφανιστεί με τα χρόνια. Υπάρχει επίσης ένας βαθμός κληρονομικότητας. Κάποιες δραστηριότητες επίσης οδηγούν σε πρώιμο εκφυλισμό του δίσκου όπως επίσης και το κάπνισμα.

Κήλη στον αυχένα: Πώς γίνεται η διάγνωση;

Κλινική Εξέταση

Ο ορθοπαιδικός σας θα πρέπει να σας πάρει λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και στη συνέχεια θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματα σας. Κατόπιν θα εξετάσει τον αυχένα, τον ώμο και τα χέρια σας. Θα αναζητήσει την ύπαρξη μυικής αδυναμίας, απώλειας στην αισθητικότητα καθώς και αλλαγή στα αντανακλαστικά σας. Θα σας ζητήσει να κάνετε και ορισμένες κινήσεις του λαιμού και των χεριών για να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε ή και να ανακουφίσετε τα συμπτώματα σας.

Ακτινογραφίες

Οι ακτινογραφίες παρέχουν κάποιες βασικές πληροφορίες για τη δομή των οστών. Μπορούν επίσης να αποκαλύψουν αν υπάρχει στένωση και κάποια ζημιά στους δίσκους, καθώς και να αποκλείσουν άλλες παθήσεις, αλλά δεν δείχνουν άμεσα την κήλη στον αυχένα.

Κήλη στον αυχένα ακτινογραφία
Πλάγια ακτινογραφία αυχένα.

Αξονική τομογραφία (CT) καθώς και μαγνητική τομογραφία (MRI):

Οι εξετάσεις αυτές είναι πιο λεπτομερείς από μία απλή ακτινογραφία και μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να δείξει εάν η πίεση των νεύρων προκαλείται από βλάβη στους μαλακούς ιστούς όπως μία κήλη στον αυχένα. Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να δείξει εάν υπάρχει και κάποια βλάβη στο νωτιαίο μυελό ή τις νευρικές ρίζες.

Κήλη στον αυχένα μαγνητική τομογραφία
Μαγνητική τομογραφία που δείχνει μία μικρή κήλη στον αυχένα.

Ηλεκτρομυογράφημα

Το ηλεκτρομυογράφημα δεν μπορεί να δει μία κήλη στον αυχένα άμεσα. Μπορεί όμως να μελετήσει εάν ένα νεύρο λειτουργεί κανονικά. Με αυτό τον τρόπο βοηθάει στο να προσδιορίσει εάν τα συμπτώματα προκαλούνται από πίεση στις ρίζες των νεύρων, από μία κήλη στον αυχένα, ή από άλλες παθήσεις όπως ο διαβήτης.

Κήλη στον αυχένα: Αντιμετώπιση

Κήλη στον αυχένα: Μη χειρουργική (συντηρητική) θεραπεία

Τα αρχικά στάδια της θεραπείας είναι συντηρητικά και περιλαμβάνουν:

  • Αυχενικό κολάρο: με αυτό τον τρόπο επιτρέπεται στους μύες του αυχένα να ξεκουραστούν και να περιοριστεί η κίνηση του αυχένα. Δεν πρέπει να φοράμε για πολύ καιρό το κολάρο καθώς η μακροχρόνια χρήση μπορεί να μειώσει την δύναμη των μυών του αυχένα και μετά να έχουμε πρόβλημα.
  • Φυσικοθεραπεία: Η σύγχρονη φυσικοθεραπεία έχει πολλά μέσα για να ανακουφίσει τον πόνο όπως παραδείγματος χάρη ηλεκτροθεραπεία υπέρηχους και διαθερμίες. Συγκεκριμένες ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου, στην ενίσχυση των μυών του αυχένα και στη βελτίωση του εύρους κίνησης. Κάποιες φορές χρησιμοποιείται και η έλξη για να τεντώσει απλά τις αρθρώσεις και τους μύες του λαιμού.
  • Φάρμακα: Σε ορισμένες περιπτώσεις τα λεγόμενα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ή ακόμη και τα κορτικοστεροειδή από το στόμα μπορεί να ανακουφίσουν σημαντικά.

Κήλη στον αυχένα: Χειρουργική θεραπεία

Εάν μετά από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα ή μη χειρουργική θεραπεία δεν ανακουφίζει τα συμπτώματα τότε ο γιατρός πιθανότατα να σας συστήσει χειρουργική θεραπεία. Το είδος της χειρουργικής θεραπείας ποικίλλει, ανάλογα με το πού βρίσκεται το πρόβλημα και αυτό κάνεις το συζητά με τον εξειδικευμένο χειρουργό.

Συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό Γ. Χλωρό:

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω, μπορεί να ωφεληθείτε από αξιολόγηση του εξειδικευμένου ορθοπεδικού χειρουργού Γεωργίου Χλωρού.

  • Ο χειρουργός, έχοντας τις απαραίτητες πιστοποιήσεις USMLE/ECFMG, διαθέτει πλήρη άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Pennsylvania License: MD465887).
  • Έχει μείνει συνολικά στο Εξωτερικό για 17 χρόνια.
  • Έχει αποκτήσει πολύχρονη εμπειρία και εκπαίδευση στα μεγαλύτερα ορθοπεδικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • Έχει πραγματοποιήσει πολύ μεγάλο όγκο επιτυχημένων χειρουργικών επεμβάσεων στην Αμερική, καθώς και στην Μεγάλη Βρετανία όπου εργάσθηκε μετά το πέρας της εκπαίδευσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για όσους επιθυμούν να μάθουν περισσότερα:

https://en.wikipedia.org/wiki/Radiculopathy

Eπικοινωνήστε με τον γιατρό

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας

Κλείστε ραντεβού