Ωλένια Νευρίτιδα – Τι είναι, Πώς αντιμετωπίζεται;

Η ωλένια νευρίτιδα συμβαίνει όταν το ωλένιο νεύρο παγιδεύεται στην περιοχή του αγκώνα με αποτέλεσμα να συμπιέζεται. Καθώς το ωλένιο νεύρο ερεθίζεται αρχίζει μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο χέρι και στα δάχτυλα. Σε πολλές περιπτώσεις η μη χειρουργική θεραπεία αντιμετωπίζει τα συμπτώματα με επιτυχία. Εάν όμως υπάρχει στασιμότητα στα συμπτώματα, υποτροπή, η συμπτώματα προχωρήσουν σε μυϊκή αδυναμία η βλάβη στο χέρι σας τότε ο ορθοπεδικός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση.

YouTube video

Ωλένια νευρίτιδα – Ανατομία

Το ωλένιο νεύρο είναι ένα από τα τρία βασικά νεύρα του άνω άκρου. Ξεκινά από τον αυχένα και καταλήγει στις άκρες του μικρού δακτύλου και του παράμεσου.

Ωλένιο νεύρο στον αγκώνα

Εικόνα 1: Γενική πορεία του ωλένιου νεύρου: το νεύρο σχηματίζεται από νευρικές ρίζες που προέρχονται από τον αυχένα και ταξιδεύει στην εσωτερική επιφάνεια του άνω άκρου. Καταλήγει στις άκρες του μισού παράμεσου και μικρού δακτύλου τις οποίες και νευρώνει αισθητικά. Κατά τη διάρκεια της πορείας του επίσης τροφοδοτεί αρκετούς μύες στην εσωτερική μεριά του άνω άκρου καθώς και τους περισσότερους μύες στο χέρι.

Στον αγκώνα, το ωλένιο νεύρο ταξιδεύει μέσα από μια σήραγγα ιστού (τούνελ) που περνά κάτω από ένα εξόγκωμα οστού στο εσωτερικό του αγκώνα σας. Αυτό το οστέινο εξόγκωμα ονομάζεται έσω επικόνδυλος.

: Ωλένιο νεύρο στον αγκώνα: το νεύρο περνάει μέσα από ένα τούνελ. Η ωλένια νευρίτιδα προέρχεται από πίεση του νεύρου μέσα σε αυτό το τούνελ.

Εικόνα 2: Ωλένιο νεύρο στον αγκώνα: το νεύρο περνάει μέσα από ένα τούνελ. Η ωλένια νευρίτιδα προέρχεται από πίεση του νεύρου μέσα σε αυτό το τούνελ.

 Η σήραγγα ιστού (τούνελ) μέσα από την οποία περνάει το νεύρο σχηματίζεται από το κόκκαλο καθώς και από έναν μυ. Εδώ βλέπουμε το νεύρο να εισέρχεται στην είσοδο του τούνελ.

Εικόνα 3: Η σήραγγα ιστού (τούνελ) μέσα από την οποία περνάει το νεύρο σχηματίζεται από το κόκκαλο καθώς και από έναν μυ. Εδώ βλέπουμε το νεύρο να εισέρχεται στην είσοδο του τούνελ.

Στο σημείο όπου το νεύρο “τρέχει” κάτω από τον έσω επίκονδυλο το νεύρο είναι πολύ κοντά στο δέρμα σας και πολλές φορές αν ακουμπήσει αυτή η περιοχή κάπου προκαλείται ένα συναίσθημα που μοιάζει με ηλεκτρικό σοκ.

Εικόνα 4: Στο σημείο όπου το νεύρο “τρέχει” κάτω από τον έσω επίκονδυλο το νεύρο είναι πολύ κοντά στο δέρμα σας και πολλές φορές αν ακουμπήσει αυτή η περιοχή κάπου προκαλείται ένα συναίσθημα που μοιάζει με ηλεκτρικό σοκ.

Πέρα από τον αγκώνα, το ωλένιο νεύρο ταξιδεύει κάτω από τους μύες στο εσωτερικό του αντιβραχίου σας και στο χέρι σας στο πλάι της παλάμης με το μικρό δάχτυλο. Το ωλένιο νεύρο δίνει αίσθηση στο μικρό δάχτυλο και στο μισό του παράμεσου δακτύλου. Ελέγχει επίσης τους περισσότερους μικρούς μύες στο χέρι που βοηθούν στις λεπτές κινήσεις και μερικούς από τους μεγαλύτερους μύες στο αντιβράχιο.

Το ωλένιο νεύρο δίνει αισθητικότητα (αίσθηση) στο μικρό δάχτυλο και στο μισό του παράμεσου δακτύλου τόσο στην παλάμη όσο και στην πίσω πλευρά του χεριού.

Εικόνα 5: Το ωλένιο νεύρο δίνει αισθητικότητα (αίσθηση) στο μικρό δάχτυλο και στο μισό του παράμεσου δακτύλου τόσο στην παλάμη όσο και στην πίσω πλευρά του χεριού.

Ωλένια νευρίτιδα – Αιτία

Σε πολλές περιπτώσεις η ακριβής αιτία για την ωλένια νευρίτιδα δεν είναι γνωστή. Το ωλένιο νεύρο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην πίεση στον αγκώνα επειδή ταξιδεύει μέσα από το στενό τούνελ που προαναφέραμε. Επίσης είναι πολύ κοντά στο δέρμα χωρίς πολύ μαλακό ιστό για να το προστατεύει.

Συνήθεις αιτίες συμπίεσης

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν πίεση στο νεύρο στον αγκώνα:

 • Όταν λυγίζετε τον αγκώνα σας, το ωλένιο νεύρο πρέπει να τεντώνεται γύρω από τον έσω επικόνδυλο. Επειδή αυτό το τέντωμα μπορεί να ερεθίσει το νεύρο, το να κρατάτε τον αγκώνα σας λυγισμένο για μεγάλες περιόδους ή να λυγίζετε επανειλημμένα τον αγκώνα σας μπορεί να προκαλέσει επώδυνα συμπτώματα. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι κοιμούνται με τους αγκώνες τους λυγισμένους, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα συμπίεσης του ωλένιου νεύρου και να σας κάνει να ξυπνάτε τη νύχτα με τα δάχτυλά σας να μουδιάζουν.
 • Σε μερικούς ανθρώπους, το νεύρο γλιστράει έξω από πίσω από τον έσω επίκονδυλο όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η ολίσθηση μπρος-πίσω μπορεί να ερεθίσει το νεύρο.
 • Το να ακουμπάς στον αγκώνα σου για μεγάλες χρονικές περιόδους σε σκληρές επιφάνειες, μπορεί να ασκήσει πίεση στο νεύρο. Όπως προαναφέραμε το νεύρο είναι πολύ κοντά στο δέρμα.
 • Η συσσώρευση υγρού στον αγκώνα μπορεί να προκαλέσει οίδημα που μπορεί να συμπιέσει το νεύρο.
 • Ένα χτύπημα στο εσωτερικό του αγκώνα μπορεί να προκαλέσει πόνο, αίσθηση ηλεκτρισμού και μούδιασμα στο μικρό δάχτυλο και στον παράμεσο. και στον δάχτυλο του δαχτύλου.

Παράγοντες κινδύνου

Μερικοί παράγοντες σας θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε το σύνδρομο της σήραγγας. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Προηγούμενο κάταγμα ή εξάρθρημα του αγκώνα
 • Αρθρίτιδα του αγκώνα
 • Οίδημα της άρθρωσης του αγκώνα
 • Κύστες κοντά στην άρθρωση του αγκώνα
 • Επαναλαμβανόμενες ή παρατεταμένες δραστηριότητες που απαιτούν κάμψη του αγκώνα

Ωλένια νευρίτιδα – Συμπτώματα

Η ωλένια νευρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο στο εσωτερικό του αγκώνα. Τα περισσότερα από τα συμπτώματα, ωστόσο, εμφανίζονται στο χέρι σας.

 • Το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα στον παράμεσο και το μικρό δάχτυλο παραπέμπουν σε παγίδευση του ωλένιου νεύρου. Συχνά, αυτά τα συμπτώματα έρχονται και παρέρχονται. Συμβαίνουν πιο συχνά όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος, όπως όταν οδηγείτε ή κρατάτε το τηλέφωνο. Μερικοί άνθρωποι ξυπνούν τη νύχτα επειδή τα δάχτυλά τους είναι μουδιασμένα.
 • Η αίσθηση ότι ο παράμεσος και το μικρό δάχτυλο “κοιμούνται”, ειδικά όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος.
 • Μπορεί να εμφανιστεί εξασθένηση της λαβής και δυσκολία στον συντονισμό των δακτύλων (όπως η πληκτρολόγηση ή το παίξιμο ενός οργάνου). Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, όταν η κατάσταση έχει προχωρήσει.
 • Εάν το νεύρο είναι πολύ πιεσμένο ή έχει συμπιεστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να εμφανιστεί απώλεια της λειτουργίας των μυών στο χέρι. Μόλις συμβεί αυτό, η απώλεια αυτή είναι μη αναστρέψιμη. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας έγκαιρα ώστε να τεθεί μία σωστή διάγνωση και να υπάρχει η απαραίτητη η τακτική παρακολούθηση.

Ωλένια νευρίτιδα – Διάγνωση

Ο κύριος Χλωρός θα συζητήσει το ιστορικό σας και τη γενική κατάσταση της υγείας. Αφού συζητήσετε τα συμπτώματα σας, θα πραγματοποιήσει ενδελεχή εξέταση για να προσδιορίσει ποιο νεύρο συμπιέζεται και πού συμπιέζεται. Θα εξετάσει προσεκτικά και όλο το άνω άκρο καθώς και τον αυχένα σας. Θα ελέγξει την αισθητικότητα καθώς και τη μυϊκή δύναμη στο χέρι και τα δάκτυλά σας.

Κλινική εξέταση για ωλένια νευρίτιδα:

Εικόνα 6: Κλινική εξέταση για ωλένια νευρίτιδα: Ο γιατρός σας θα ψηλαφίσει το νεύρο, καθώς και θα χρησιμοποιήσει και το χέρι του πατώντας σαν σφυράκι στην περιοχή του ωλένιου νεύρου.

Ακτινογραφίες: Οι περισσότερες αιτίες συμπίεσης του ωλένιου νεύρου δεν μπορούν να φανούν σε μια ακτινογραφία. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ακτινογραφίες του αγκώνα για να αναζητήσει αρθρίτιδα ή άλλες παθήσεις όπου το οστό μπορεί να συμπιέζει το νεύρο. Επίσης οι ακτινογραφίες είναι απαραίτητες για να αποκλειστεί κάποια άλλη κατάσταση.

Μελέτες αγωγιμότητας νεύρων και ηλεκτρομυογράφημα: Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να καθορίσουν πόσο καλά λειτουργεί το νεύρο και να βοηθήσουν στον εντοπισμό του σημείου συμπίεσης του.

Οι μελέτες αγωγιμότητας νεύρων μετρούν τα σήματα που ταξιδεύουν στα νεύρα του χεριού. Είναι πολύτιμες για να διαπιστώσουμε την βλάβη στο νεύρο που προέρχεται από την ωλένια νευρίτιδα.

Εικόνα 7: Οι μελέτες αγωγιμότητας νεύρων μετρούν τα σήματα που ταξιδεύουν στα νεύρα του χεριού. Είναι πολύτιμες για να διαπιστώσουμε την βλάβη στο νεύρο που προέρχεται από την ωλένια νευρίτιδα.

Τα νεύρα είναι σαν ηλεκτρικά καλώδια που ταξιδεύουν στο σώμα σας μεταφέροντας μηνύματα μεταξύ του εγκεφάλου και των μυών σας. Όταν ένα νεύρο δεν λειτουργεί καλά, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να μεταφερθεί.

Κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής νευρικής αγωγιμότητας, το νεύρο διεγείρεται σε ένα μέρος και μετράται ο χρόνος που χρειάζεται για να υπάρξει απόκριση. Θα δοκιμαστούν αρκετά σημεία κατά μήκος του νεύρου. η περιοχή όπου η απόκριση διαρκεί πολύ είναι πιθανό να είναι το μέρος όπου συμπιέζεται το νεύρο.

Οι μελέτες αγωγιμότητας των νεύρων μπορούν επίσης να καθορίσουν εάν η συμπίεση προκαλεί επίσης μυϊκή βλάβη. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, τοποθετούνται μικρές βελόνες σε μερικούς από τους μύες που ελέγχει το ωλένιο νεύρο. Η μυϊκή βλάβη είναι σημάδι πιο σοβαρής συμπίεσης των νεύρων.

Ωλένια νευρίτιδα – Μη Χειρουργική Θεραπεία

Εκτός εάν η συμπίεση των νεύρων σας έχει προκαλέσει μεγάλη μυϊκή απώλεια, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συστήσει πρώτα μη χειρουργική θεραπεία.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Εάν τα συμπτώματά σας έχουν μόλις ξεκινήσει, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο, για να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος γύρω από το νεύρο.

Ενέσεις. Παρόλο που τα στεροειδή, όπως η κορτιζόνη, είναι πολύ αποτελεσματικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα, οι ενέσεις στεροειδών γενικά δεν χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία επειδή υπάρχει κίνδυνος βλάβης στο νεύρο.

Νάρθηκας. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει έναν νάρθηκα που θα φοράτε τη νύχτα για να διατηρείτε τον αγκώνα σας σε ευθεία θέση.

Ειδικός νάρθηκας που κρατάει το χέρι ευθύ και ανακουφίζει τα συμπτώματα από την ωλένια νευρίτιδα.

Εικόνα 8: Ειδικός νάρθηκας που κρατάει το χέρι ευθύ και ανακουφίζει τα συμπτώματα από την ωλένια νευρίτιδα.

Ωλένια νευρίτιδα – Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα. Εάν τα συμπτώματά σας δεν βοηθούν στις καθημερινές σας δραστηριότητες ή διαρκούν περισσότερο από μερικές εβδομάδες, φροντίστε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας.

 • Αποφύγετε δραστηριότητες που απαιτούν από εσάς να κρατάτε τον αγκώνα σας λυγισμένο για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
 • Εάν χρησιμοποιείτε συχνά υπολογιστή, ΄ή κάνετε δουλειά γραφείου, βεβαιωθείτε ότι η καρέκλα σας δεν είναι πολύ χαμηλή. Μην ακουμπάτε τον αγκώνα σας στο βραχίονα της καρέκλας.
 • Αποφύγετε να ακουμπάτε στον αγκώνα σας ή να ασκείτε πίεση στο εσωτερικό του χεριού σας. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι να μην οδηγείτε με το χέρι σας ακουμπισμένο στο ανοιχτό παράθυρο.
 • Κρατήστε τον αγκώνα σας ίσιο το βράδυ όταν κοιμάστε. Αυτό μπορεί να γίνει τυλίγοντας μια πετσέτα γύρω από τον ίσιο αγκώνα σας ή φορώντας τον ειδικό νάρθηκα.

Ωλένια νευρίτιδα – Χειρουργική Θεραπεία

Ο κύριος Χλωρός μπορεί να σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση της πίεσης από το νεύρο εάν:

 • Οι μη χειρουργικές μέθοδοι δεν έχουν βελτιώσει την κατάστασή σας
 • Το ωλένιο νεύρο είναι πολύ συμπιεσμένο
 • Η συμπίεση των νεύρων έχει προκαλέσει μυϊκή αδυναμία ή βλάβη
Επειδή το ωλένιο νεύρο μπορεί να παγιδευτεί σε αρκετά σημεία (1 εώς 5), ο χειρουργός πρέπει να είναι έμπειρος ώστε να βεβαιωθεί ότι μετά τη χειρουργική επέμβαση δεν παραμένει κάποιο σημείο παγίδευσης.

Εικόνα 9: Επειδή το ωλένιο νεύρο μπορεί να παγιδευτεί σε αρκετά σημεία (1 εώς 5), ο χειρουργός πρέπει να είναι έμπειρος ώστε να βεβαιωθεί ότι μετά τη χειρουργική επέμβαση δεν παραμένει κάποιο σημείο παγίδευσης.

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις που θα ανακουφίσουν την πίεση στο ωλένιο νεύρο στον αγκώνα. Ο κ. Χλωρός θα μιλήσει μαζί σας για την επιλογή που θα ήταν καλύτερη για εσάς.

Συνοπτικά, οι επεμβάσεις είναι τριών ειδών:

1 Απελευθέρωση του τούνελ:

2 Πρόσθια μετάθεση ωλένιου νεύρου:

3 Μερική επικονδυλεκτομή του έσω επικονδύλου:

Παράδειγμα πρόσθιας μετάθεσης του ωλένιου νεύρου.

Εικόνα 10: Παράδειγμα πρόσθιας μετάθεσης του ωλένιου νεύρου.

Ωλένια νευρίτιδα – Αποκατάσταση

Ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης που έχετε, μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε νάρθηκα για μερικές εβδομάδες μετά την επέμβαση. Ο χειρουργός σας μπορεί να συστήσει ασκήσεις φυσικοθεραπείας για να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τη δύναμη και την κίνηση στο χέρι σας.

Ωλένια νευρίτιδα – Αποτελέσματα

Η επέμβαση, είναι επέμβαση ρουτίνας και έχει γενικά πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να λειτουργήσει καλά το νεύρο μετά την επέμβαση καθώς τα νεύρα ανακάμπτουν αργά.

Για αυτού του είδους την επέμβαση το κόστος είναι πάρα πολύ προσιτό και περιλαμβάνει: 1) Το κόστος των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στο χειρουργείο, 2) Τα έξοδα παραμονής στο νοσοκομείο, 3) Την αμοιβή της ομάδας των ιατρών. Το ασφαλιστικό σας ταμείο (ΕΟΠΥΥ) θα καλύψει ένα μέρος των εξόδων, ενώ αν έχετε ιδιωτική ασφάλεια, συμβουλευτείτε τον ασφαλιστή σας για τους όρους και τις καλύψεις του συμβολαίου σας.

Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης;

Για αυτού του είδους την επέμβαση το κόστος είναι πάρα πολύ προσιτό και περιλαμβάνει: 1) Το κόστος των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στο χειρουργείο, 2) Τα έξοδα παραμονής στο νοσοκομείο, 3) Την αμοιβή της ομάδας των ιατρών. Το ασφαλιστικό σας ταμείο (ΕΟΠΥΥ) θα καλύψει ένα μέρος των εξόδων, ενώ αν έχετε ιδιωτική ασφάλεια, συμβουλευτείτε τον ασφαλιστή σας για τους όρους και τις καλύψεις του συμβολαίου σας.

Συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό Γ. Χλωρό

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω, μπορεί να ωφεληθείτε από αξιολόγηση του εξειδικευμένου ορθοπεδικού χειρουργού Γεωργίου Χλωρού.

 • Ο χειρουργός, έχοντας τις απαραίτητες πιστοποιήσεις USMLE/ECFMG, διαθέτει πλήρη άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Pennsylvania License: MD465887).
 • Έχει μείνει συνολικά στο Εξωτερικό για 17 χρόνια.
 • Έχει αποκτήσει πολύχρονη εμπειρία και εκπαίδευση στα μεγαλύτερα ορθοπεδικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών.
 • Έχει πραγματοποιήσει πολύ μεγάλο όγκο επιτυχημένων χειρουργικών επεμβάσεων στην Αμερική, καθώς και στην Μεγάλη Βρετανία όπου εργάσθηκε μετά το πέρας της εκπαίδευσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα:

Ο ορθοπεδικός χειρουργός κύριος Xλωρός και η ομάδα του έχουν δημοσιεύσει εκτεταμένα τα αποτελέσματα των ερευνών του πάνω σε ασθενείς με ωλένια νευρίτιδα στα μεγαλύτερα συνέδρια ορθοπαιδικής στον κόσμο καθώς και στα πιο έγκυρα ιατρικά περιοδικά:

1 Wiesler ER, Chloros GD, Cartwright MS, Shin HW, Walker FO. Ultrasound in the diagnosis of ulnar neuropathy at the cubital tunnel. J Hand Surg Am. 2006 Sep;31(7):1088-93. doi: 10.1016/j.jhsa.2006.06.007. PMID: 16945708. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16945708/

2 Efstathopoulos DG, Themistocleous GS, Papagelopoulos PJ, Chloros GD, Gerostathopoulos NE, Soucacos PN. Outcome of partial medial epicondylectomy for cubital tunnel syndrome. Clin Orthop Relat Res. 2006 Mar;444:134-9. doi: 10.1097/01.blo.0000201153.36948.29. PMID: 16446591. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16446591/

3 Chloros GD, Wiesler ER, Cartwright MS, Shin HW, Walker FO. The diagnostic value of ultrasound in cubital tunnel syndrome. Podium Presentation at the 2007 Annual Meeting of the American Society for Peripheral Nerve, January 10-14, 2007; Rio Grande, Puerto Rico.

Eπικοινωνήστε με τον γιατρό

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας

Κλείστε ραντεβού