Τενοντίτιδα καρπού, Αίτια, Συμπτώματα θεραπεία

Τι είναι η τενοντίτιδα καρπού;

Η τενοντίτιδα καρπού είναι μια πάθηση που εμφανίζεται όταν οι τένοντες, που είναι τα παχιά κορδόνια που συνδέουν τους μύες στα οστά, φλεγμαίνουν.

Η τενοντίτιδα καρπού και χεριού είναι ένας πολύ συχνός τύπος τενοντίτιδας που επηρεάζει άτομα που κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις χεριών και καρπού, όπως πληκτρολόγηση ή αθλήματα.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις θεραπευτικές επιλογές για τενοντίτιδα καρπού και χεριών.

Τενοντίτιδα καρπου

Αιτίες τενοντίτιδας καρπού και χεριών

Η τενοντίτιδα του καρπού και του χεριού προκαλείται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις που επιβαρύνουν τους τένοντες στον καρπό και το χέρι. Μερικές από τις κοινές αιτίες τενοντίτιδας του καρπού και των χεριών περιλαμβάνουν:

 • Πληκτρολόγηση ή χρήση ποντικιού υπολογιστή για εκτεταμένο χρονικό διάστημα
 • όταν κάνουμε αθλήματα που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις χεριών και καρπού, όπως τένις ή γκολφ
 • όταν χρησιμοποιούμε εργαλεία που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως παραδείγματος χάρη κατσαβίδια ή κλειδιά
 • όταν σηκώνουμε βάρη με ακατάλληλη τεχνική και έτσι καταπονούνται οι καρποί και τα χέρια
YouTube video

Συμπτώματα τενοντίτιδας καρπού και χεριού

Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας του καρπού και του χεριού περιλαμβάνουν:

 • πόνο και ευαισθησία στην προσβεβλημένη περιοχή
 • Δυσκαμψία και περιορισμένο εύρος κίνησης στους καρπούς και τα χέρια
 • Οίδημα και φλεγμονή στην πληγείσα περιοχή
 • Αίσθηση τριξίματος κατά τη μετακίνηση της πληγείσας περιοχής
 • Αδυναμία και απώλεια δύναμης λαβής σε σοβαρές περιπτώσεις

Θεραπεία τενοντίτιδας καρπού και χεριού

Η θεραπεία της τενοντίτιδας του καρπού και του χεριού περιλαμβάνει συνήθως έναν συνδυασμό ανάπαυσης, πάγου, συμπίεσης και ανύψωσης (RICE). Η λέξη RICE, Προέρχεται από τα αγγλικά και σημαίνει “Rest, Ice, Compression, Elevation”. Μερικές άλλες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής
 • Φυσικοθεραπεία για την ενίσχυση των μυών και τη βελτίωση της ευλυγισίας στους καρπούς και τα χέρια
 • ειδικοί νάρθηκες ανάλογα με την πάθηση: οι νάρθηκες αυτοί ακινητοποιούν τον τένοντα και βοηθούν στο να μη δουλεύει και άρα να επουλωθεί πιο γρήγορα
 • Ενέσεις κορτιζόνης που μειώνουν τη φλεγμονή και τον πόνο
Θεραπεία τενοντίτιδας καρπού

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την τενοντίτιδα του καρπού και των χεριών

 1. Είναι η τενοντίτιδα του καρπού και του χεριού μια σοβαρή πάθηση;
  Η τενοντίτιδα του καρπού και του χεριού μπορεί να είναι μια σοβαρή κατάσταση εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο και περιορισμένη κινητικότητα στην πληγείσα περιοχή.
 2. Πώς γίνεται η διάγνωση της τενοντίτιδας του καρπού και του χεριού;
  Η τενοντίτιδα του καρπού και του χεριού διαγιγνώσκεται μέσω φυσικής εξέτασης και απεικονιστικών εξετάσεων, όπως ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία. Χρειάζεται εξέταση από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό.
 3. Μπορεί να προληφθεί η τενοντίτιδα του καρπού και του χεριού;
  Η τενοντίτιδα του καρπού και του χεριού μπορεί να προληφθεί κάνοντας συχνά διαλείμματα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών και του καρπού. Επίσης είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιείτε την κατάλληλη τεχνική όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα.
 4. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναρρώσει κανείς από τενοντίτιδα καρπού και χεριού;
  Ο χρόνος αποκατάστασης για τενοντίτιδα καρπού και χεριού εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανταπόκριση του ατόμου στη θεραπεία. Οι ήπιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να επουλωθούν, ενώ οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν αρκετούς μήνες ή και περισσότερο.
 5. Μπορεί η τενοντίτιδα του καρπού και του χεριού να επανεμφανιστεί;
  Ναι, η τενοντίτιδα του καρπού και του χεριού μπορεί να υποτροπιάσει εάν δεν αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία ή εάν το άτομο συνεχίσει τις δραστηριότητες που προκάλεσαν την πάθηση από την αρχή.

Συμπερασματικά, η τενοντίτιδα καρπού και χεριού είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να προκληθεί από επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών και του καρπού.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα τενοντίτιδας καρπού και χεριού, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε τον χρόνιο πόνο και την περιορισμένη κινητικότητα στην πληγείσα περιοχή. Με την κατάλληλη θεραπεία και προληπτικά μέτρα, μπορείτε να αντιμετωπίσετε και να αποτρέψετε την τενοντίτιδα του καρπού και των χεριών.

Συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό Γ. Χλωρό

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω, μπορεί να ωφεληθείτε από αξιολόγηση του εξειδικευμένου ορθοπεδικού χειρουργού Γεωργίου Χλωρού.

 • Ο χειρουργός, έχοντας τις απαραίτητες πιστοποιήσεις USMLE/ECFMG, διαθέτει πλήρη άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Pennsylvania License: MD465887).
 • Έχει μείνει συνολικά στο Εξωτερικό για 17 χρόνια.
 • Έχει αποκτήσει πολύχρονη εμπειρία και εκπαίδευση στα μεγαλύτερα ορθοπεδικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών.
 • Έχει πραγματοποιήσει πολύ μεγάλο όγκο επιτυχημένων χειρουργικών επεμβάσεων στην Αμερική, καθώς και στην Μεγάλη Βρετανία όπου εργάσθηκε μετά το πέρας της εκπαίδευσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για όσους επιθυμούν να μάθουν περισσότερα:

https://en.wikipedia.org/wiki/Wrist_pain

Eπικοινωνήστε με τον γιατρό

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας

Κλείστε ραντεβού