Αρθροσκόπηση για ρήξη μηνίσκου

Μερική μηνισκεκτομή
και
Αρθροσκοπική συρραφή μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου ιδιαίτερα στους νέους ασθενείς αντιμετωπίζεται συχνά με αρθροσκόπηση γόνατος. Η αρθροσκόπηση για ρήξη μηνίσκου είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος μέσω της οποίας με δύο μικρές οπές 3-5 χιλιοστών εισάγουμε μία μικρο-κάμερα και μικρο-εργαλεία. Μέσω της κάμερας, βλέπουμε σε μεγέθυνση την άρθρωση, και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε ατραυματικές μικρές λεπτές κινήσεις για να διορθώσουμε την βλάβη. Οι ρήξεις μηνίσκου αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά με δύο μεθόδους, την μερική μηνισκεκτομή και την αρθροσκοπική συρραφή.

Αρθροσκόπηση γόνατος που δείχνει την αρθροσκοπική κάμερα δηλαδή το αρθροσκόπιο, καθώς και ένα αρθροσκοπικο εργαλείο που εισάγουμε με ελάχιστες τομές στο γόνατο
Εικόνα 1: Αρθροσκόπηση. Δύο μικρές οπές επιτρέπουν σε μία μικρή κάμερα και σε ένα αρθροσκοπικό εργαλείο, περίπου στο μέγεθος ενός μολυβιού να πραγματοποιήσουν την επέμβαση.
YouTube video
Τι είναι ο μηνίσκος; Ο χειρουργός κ. Χλωρός εξηγεί σε ένα λεπτό!
Περιεχόμενο hide

ΜΕΘΟΔΟΣ 1 – Αρθροσκόπηση με μερική μηνισκεκτομή

  • Πραγματοποιείται αρθροσκόπηση γόνατος κατά την οποία αφαιρούμε το σκισμένο κομμάτι από την μηνίσκο. (Εικόνες 2 και 3)
  • Το κομμάτι αυτό αφαιρείται γιατί αλλιώς θα συνεχίσει να προξενεί πόνο, πρήξιμο και αίσθημα ξένου σώματος στο γόνατο.
  • Ο έμπειρος χειρουργός πρέπει να αφαιρέσει μόνο το άρρωστο κομμάτι του σκισμένο μηνίσκου και να αφήσει πίσω του όσο το δυνατόν περισσότερο υγιές κομμάτι.
Αρθροσκόπηση γόνατος για ρήξη μηνίσκου. Διεγχειρητική εικόνα αρθροσκόπησης γόνατος. Φαίνεται η κάμερα δηλαδή το αρθροσκόπιο, καθώς και αρθροσκοπικο εργαλείο, το οποίο πραγματοποιεί μερική μηνισκεκτομή.
Εικόνα 2: Με τη χρήση λεπτού χειρουργικού εργαλείου, γίνεται αφαίρεση του άρρωστου τμήματος του μηνίσκου και μόνο. Στο τέλος, λειαίνουμε το μηνίσκο ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο αυτόματης ρήξης (κάτω δεξιά).
Αρθροσκόπηση γόνατος για ρήξη μηνίσκου. Διεγχειρητική εικόνα αρθροσκόπησης γόνατος. Φαίνονται ο χόνδρος του μηριαίου, ο μηνίσκος, ο χόνδρος της κνήμης, και η ρήξη μηνίσκου, σε αυτή την εικόνα αντιμετωπίζεται αρθροσκοπικά με μερική μηνισκεκτομή.
Εικόνα 3: Αντίστοιχες διεγχειρητικές εικόνες αρθροσκοπικής μηνισκεκτομής για αντιμετώπιση ρήξης μηνίσκου, ΠΡΙΝ (αριστερά), και ΜΕΤΑ (δεξιά).

Αρκετοί ασθενείς μπερδεύονται και φοβούνται ότι αν αφαιρέσουμε αυτό το σκισμένο, άρρωστο κομμάτι μηνίσκου, τότε θα αυξήσουμε τον κίνδυνο να αναπτύξουν αρθρίτιδα στο μέλλον. Αυτό δεν ισχύει. Η ρήξη μηνίσκου που έπαθαν αυξάνει τον κίνδυνο και όχι η αφαίρεση του μέρους του μηνίσκου που δεν έχει επουλωθεί και δεν λειτουργεί σωστά.

Γεώργιος Χλωρός – Ορθοπεδικός Χειρουργός

ΜΕΘΟΔΟΣ 2 – Αρθροσκόπηση με επιδιόρθωση του μηνίσκου με ράμματα (Αρθροσκοπική συρραφή)

  • Πραγματοποιείται αρθροσκόπηση γόνατος κατά την οποία ράβουμε το σκισμένο κομμάτι της ρήξης μηνίσκου. (Εικόνες 4 και 5)
  • Βάζοντας ράμματα, σταθεροποιούμε τον μηνίσκο.
    • Όταν τα δύο μέρη του μηνίσκου που έχουν κοπεί είναι αντικριστά το ένα με το άλλο και σταθερά, μπορούμε να επιτύχουμε την επούλωση: Όπως μία πληγή στο δέρμα. Επιπρόσθετα, ο μηνίσκος έχει και πτωχή αιμάτωση, συνεπώς, χωρίς συρραφή, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επούλωσης της ρήξης μηνίσκου, ιδιαίτερα στους νέους ασθενείς, χωρίς συρραφή.
  • Εάν επουλωθεί ο μηνίσκος με αρθροσκοπική συρραφή τότε οι πιθανότητες να αναπτύξει ο νέος ασθενής οστεοαρθρίτιδα ισοδυναμούν σαν να μην είχε ποτέ πάθει την ρήξη. Αυτό αποτελεί θρίαμβο για το γόνατο του νέου ασθενούς και για αυτό αξίζει να γίνεται αρθροσκοπική συρραφή όπου και όποτε αυτό είναι εφικτό.
Αρθροσκόπηση γόνατος για ρήξη μηνίσκου. Φαίνονται, ο έσω μηνίσκος, ο έξω μηνίσκος, ο χόνδρος της κνήμης, και η ρήξη μηνίσκου. Η ρήξη μηνίσκου είναι οριζόντια και σε αυτή την εικόνα αντιμετωπίζεται αρθροσκοπικά με αρθροσκοπική συρραφή, δηλαδή επιδιορθώνεται με ράμματα.
Εικόνα 4: Σε αυτή την σταθερή βλάβη του μηνίσκου (δεξιά), ενδείκνυται η αρθροσκοπική συρραφή (αριστερά).
Αρθροσκόπηση γόνατος για ρήξη μηνίσκου. Διεγχειρητική εικόνα αρθροσκόπησης γόνατος. Φαίνονται ο χόνδρος του μηριαίου, ο μηνίσκος, ο χόνδρος της κνήμης, και η ρήξη μηνίσκου, σε αυτή την εικόνα αντιμετωπίζεται αρθροσκοπικά με αρθροσκοπική συρραφή του μηνίσκου. Βλέπουμε επίσης τα ράμματα που χρησιμοποιούνται στην επιδιόρθωση του μηνίσκου
Εικόνα 5: Αντίστοιχες διεγχειρητικές εικόνες αρθροσκοπικής συρραφής για αντιμετώπιση ρήξης μηνίσκου, ΠΡΙΝ (αριστερά), και ΜΕΤΑ (δεξιά).

Σε νέους ασθενείς, η αρθροσκόπηση πρέπει να γίνεται ταχύτατα μετά τον τραυματισμό. Αν αφήσουμε πολύτιμο χρόνο να περάσει ακόμα και αν γίνει η συρραφή οι πιθανότητες αποτυχίας αυξάνουν, καθώς η επουλωτική ικανότητα του μηνίσκου μειώνεται δραματικά τις πρώτες εβδομάδες.

Γεώργιος Χλωρός – Χειρουργός Ορθοπεδικός

Πότε πραγματοποιούμε την μία μέθοδο και πότε την άλλη;

Το ιδανικό σε όλους τους ασθενείς θα ήταν να πραγματοποιούσαμε την αρθροσκοπική συρραφή και να σώσουμε το κομμάτι του μηνίσκου που έπαθε ρήξη. Όμως, αυτό πολλές φορές δεν είναι εφικτό και στην πραγματικότητα, γίνονται πολύ περισσότερες μερικές μηνισκεκτομές από συρραφές.

Η ορθή αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου πρέπει να είναι άκρως εξατομικευμένη και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ορθοπεδικό.

Γεώργιος Χλωρός – Χειρουργός Ορθοπεδικός
  • Ιδιαίτερα στους νέους ασθενείς, που ο μηνίσκος είναι ακόμα στιβαρός, υπάρχει ισχυρότατη ένδειξη να πραγματοποιήσουμε αρθροσκοπική συρραφή ώστε να διατηρηθεί ο μηνίσκος για να μην αναπτυχθεί αρθρίτιδα στο μέλλον. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει αρθροσκοπική συρραφή, τότε επιλέγεται η μερική μηνισκεκτομή.
  • Στους μεγαλύτερους ασθενείς ο μηνίσκος έχει εκφυλιστεί και δεν είναι στιβαρός, και δυστυχώς, είναι συνήθως σχεδόν αδύνατον να ραφτεί οπότε επιλέγεται η μερική μηνισκεκτομή.

Το πρόβλημα είναι ότι εάν ο μηνίσκος τραυματιστεί νωρίς στη ζωή τότε το γόνατο σας θα αναγκαστεί να λειτουργεί χωρίς να απορροφά τους κραδασμούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης οι νεότεροι ασθενείς είναι πολύ πιο δραστήριοι και υποβάλλουν το γόνατο τους σε περισσότερη καταπόνηση.

Για αυτό, μία ρήξη μηνίσκου σε έναν πολύ νέο ασθενή μπορεί να είναι ένας τραυματισμός που θα του αλλάξει πραγματικά τη ζωή. Ενώ η ίδια ρήξη μηνίσκου σε κάποιον άνω των 60 ετών δεν θα ήταν τόσο προβληματική.

Γεώργιος Χλωρός – Χειρουργός Ορθοπεδικός

Αλλάζει η αποκατάσταση ανάλογα με τη μέθοδο;

Ναι, αλλάζει. Όμως, στην πράξη γίνονται πολύ περισσότερες μηνισκεκτομές από συρραφές, και η αποκατάσταση είναι σε αυτή την περίπτωση, ταχύτατη.

Χρόνος αποκατάστασης μετά από χειρουργείο αθροσκόπησης γόνατος με μερική μηνισκεκτομή:

  • Η αποκατάσταση είναι ταχύτατη.
  • Συνήθως μετά την επέμβαση οι ασθενείς χρησιμοποιούν πατερίτσες για μία δύο μέρες, μπορούν να οδηγήσουν πάλι εντός μίας εβδομάδος, και μπορούν να αρχίσουν μία ελαφριά αθλητική δραστηριότητα μέσα στις επόμενες τέσσερις με έξι εβδομάδες.

Χρόνος αποκατάστασης μετά από χειρουργείο αθροσκόπησης με επισκευή (συρραφή) μηνίσκου:

  • Η αποκατάσταση είναι πιο χρονοβόρα.
  • Οι ασθενείς θα χρησιμοποιηθούν πατερίτσες και έναν κηδεμόνα στο γόνατο για περίπου 6 εβδομάδες. Και θα χρειαστούν περίπου έξι μήνες για να μπορούν πάλι να αθληθούν.
  • Γιατί να μπει κάποιος στην διαδικασία;
    • Γιατί αν σε ένα νέο ασθενή επουλωθεί ο μηνίσκος, μειώνεται δραματικά ο κίνδυνος ανάπτυξης αθρίτιδας στα χρόνια που έρχονται, και γι’αυτό και αξίζει τον κόπο.

Αρθροσκόπηση γόνατος – Ποιο είναι το κόστος και η τιμή της επέμβασης;

Το κόστος μίας αρθροσκόπησης γονάτου είναι προσιτό και περιλαμβάνει:

  • Το κόστος των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στην επέμβαση, και που είναι εξατομικευμένο καθώς οι βλάβες στο γόνατο ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή.
  • Τα έξοδα παραμονής στο νοσοκομείο.
  • Την αμοιβή της χειρουργικής ομάδας και του αναισθησιολόγου.

Ασφαλιστικές καλύψεις:

  • Υπάρχει καταρχήν συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ.
  • Οι ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια, οι καλύψεις εξαρτώνται από τους όρους του εκάστοτε ασφαλιστηρίου συμβολαίου τους.

Αρθροσκόπηση για ρήξη μηνίσκου – Εμπιστευθείτε τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό κ. Γεώργιο Χλωρό.

Ο χειρουργός ορθοπεδικός κ. Χλωρός, έχοντας τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, διαθέτει πλήρη άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Pennsylvania License: MD465887). Έχει αποκτήσει πολυετή εμπειρία και εκπαίδευση στα μεγαλύτερα ορθοπαιδικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με εκατοντάδες επεμβάσεις στο ενεργητικό του. Έχει επίσης εργασθεί και στη Μεγάλη Βρετανία, με συνολική παρουσία στο εξωτερικό σχεδόν 17 χρόνια.

Για να μάθετε περισσότερα

Αρθροσκόπηση γόνατος

Ρήξη μηνίσκου

Modern treatment of meniscal tears (EFORT Open Reviews, 2018)

Meniscal Injuries – Summary (The Journal of Bone and Joint Surgery, 2022)

Συχνές ερωτήσεις:

Ρήξη μηνίσκου – Πόσο γρήγορα πρέπει να γίνει το χειρουργείο;

  • Όσο πιο γρήγορα γίνει η χειρουργική αποκατάσταση της οξείας τραυματικής ρήξης μηνίσκου, σε νέο ασθενή, τόσο αυξάνουν εκθετικά οι πιθανότητες να επουλωθεί ο μηνίσκος.
  • Εάν αφήσουμε μία ρήξη μηνίσκου για περισσότερο από 6 έως 12 εβδομάδες τότε οι πιθανότητες επούλωσης μειώνονται δραματικά, ακόμη κι αν μετά γίνει το “τέλειο” χειρουργείο.

Ρήξη μηνίσκου – νάρκωση

  • Για να γίνει το χειρουργείο ανώδυνα και με ασφάλεια και δε χρειάζεται να γίνει “νάρκωση” (γενική αναισθησία) και να διασωληνωθεί ο ασθενής.
  • Μπορεί επίσης να γίνει περιοχική αναισθησία με ή χωρίς καταστολή ανάλογα με την επιθυμία του ασθενούς.

Χρειάζεται να μείνω στο νοσοκομείο;

Η αρθροσκόπηση γίνεται χωρίς νοσηλεία και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια ημέρα.

Ρήξη μηνίσκου και προσθίου χιαστού συνδέσμου ταυτόχρονα – Χρειάζεται αρθροσκόπηση;

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου που περιλαμβάνει ρήξη μηνίσκου ως συνοδό βλάβη είναι μία ιδιαίτερη κατάσταση.

  • Επειδή ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος δεν υπάρχει για να συγκρατεί τα οστά το ένα με το άλλο, δεν υπάρχει σταθερότητα.
  • Αυτό έχει ως συνέπεια ο μηνίσκος που έχει ήδη πάθει ρήξη να υπόκειται σε πολύ μεγαλύτερες και ανεξέλεγκτες δυνάμεις.
  • Όχι μόνο δεν θα επουλωθεί ποτέ, αλλά στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η βλάβη του θα επεκταθεί.
  • Συνεπώς, αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες να δημιουργηθεί πρόβλημα αρθρίτιδα στον ασθενή.

Για αυτό ο κ. Χλωρός συστήνει την χειρουργική επέμβαση σε αυτή την περίπτωση: συνδεσμοπλαστική προσθίου χιαστού συνδέσμου και επέμβαση μηνίσκου μαζί.

Ρήξη μηνίσκου δίκην λαβής κάδου – Χρειάζεται αρθροσκόπηση;

Σε κάποιες περιπτώσεις, το σπασμένο τμήμα του μηνίσκου μπορεί να αναδιπλωθεί μέσα στην άρθρωση, όπως η λαβή ενός κάδου (Εικόνα) . Συνήθως, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπλοκάρει η κίνηση της άρθρωσης, δηλαδή το γόνατο να “κλειδώνει” και να μην μπορούμε να το λυγίσουμε ή να το ισιώσουμε.

Ρήξη μηνίσκου δίκην λαβής κάδου, ο μηνίσκος αναδιπλώνεται σαν ένα χερούλι ενός κουβά και η άρθρωση του γόνατος κλειδώνει
Ρήξη μηνίσκου “δίκην λαβής κάδου”: Το σπασμένο κομμάτι της ρήξης μηνίσκου, αναδιπλώνεται όπως η λαβή ενός κάδου και μπλοκάρει τις κινήσεις της άρθρωσης.

Ο κ. Χλωρός συστήνει την χειρουργική επέμβαση σε αυτή την περίπτωση: Ο κύριος στόχος είναι να γίνει αρθροσκοπική συρραφή αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα χρειαστεί μερική μηνισκεκτομή με αφαίρεση του σπασμένο τμήματος του μηνίσκου.

Πότε κάνουμε αρθροσκόπηση για ρήξη μηνίσκου;

Η απόφαση για αρθροσκόπηση είναι άκρως εξατομικευμένη: Εξαρτάται από τον ασθενή, την ηλικία του, το μέγεθος και τον τύπο της βλάβης, και την παρουσία ή όχι αρθρίτιδας στο γόνατο. Ο εξειδικευμένος χειρουργός κ. Χλωρός θα σας δώσει τη λύση που ταιριάζει στην δικιά σας μοναδική περίπτωση.

Σε γενικές γραμμές:

  • Στους νέους ασθενείς, με οξεία τραυματική ρήξη του μηνίσκου και που κατά τα άλλα έχουν ένα υγιές γόνατο, χρειάζεται γενικά αρθροσκόπηση το συντομότερο, και αν είναι εφικτό, συρραφή του μηνίσκου.
  • Στους μεγαλύτερους ασθενείς, με μία εκφυλιστική ρήξη του μηνίσκου που κατά τα άλλα έχουν ένα μη υγιές γόνατο με κάποιο βαθμό αρθρίτιδας, αρχικά συνιστάται η συντηρητική αγωγή και όχι η αρθροσκόπηση. Εάν η συντηρητική αντιμετώπιση αποτύχει, τότε είναι δόκιμο να προχωρήσει ο χειρουργός σας σε αρθροσκόπηση, με καθαρισμό και μερική μηνισκεκτομή.

Ρήξη μηνίσκου – Η Μεταμόσχευση μηνίσκου λύνει το πρόβλημα;

Κάποιοι ασθενείς με ρωτούν: “Γιατί δεν αντικαθιστούμε το σκισμένο μηνίσκο με μόσχευμα;

Εδώ και πολλά χρόνια, οι επιστήμονες έχουν κάνει πολλές προσπάθειες να δημιουργήσουν μηνίσκους που να μιμούνται τη λειτουργία του φυσιολογικού μηνίσκου. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, καμία από αυτές τις προσπάθειες δεν έχει τελεσφορήσει ώστε να δημιουργήσει ένα μόσχευμα που να μπορεί να επιτελεί τη λειτουργία του μηνίσκου έστω και στο ελάχιστο όπως τον έχει σχεδιάσει η φύση.

Ρήξη μηνίσκου – Χρειάζεται φυσικοθεραπεία;

Η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη, μετά το χειρουργείο αρθροσκόπησης για ρήξη μηνίσκου. Υπάρχουν διεθνή εξειδικευμένα πρωτόκολλα αποκατάστασης και για τις 2 μεθόδους που προαναφέραμε. Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός, οπότε το κάθε πρωτόκολλο θα είναι εξατομικευμένο. Η ομάδα του κ. Χλωρού συνεργάζεται με διακεκριμένους φυσικοθεραπευτές, ώστε οι ασθενείς του να έχουν την τέλεια αποκατάσταση. Στο παρακάτω βίντεο, ο κ. Χλωρός αναλύει το πόσο σημαντική είναι η αποκατάσταση μετά από ένα χειρουργείο.

YouTube video
Γιατί δεν αρκεί μόνο το χειρουργείο; Ο κ. Χλωρός, εξηγεί.

Eπικοινωνήστε με τον γιατρό

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας

Κλείστε ραντεβού