Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος (ή “αλλαγή γόνατος”), είναι η αντικατάσταση των φθαρμένων επιφανειών του γόνατος με τεχνητά εμφυτεύματα που ονομάζονται προθέσεις. Πραγματοποιείται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, εξαλείφοντας τον πόνο, ανακτώντας την κίνηση, και δίνοντας θεαματικά αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Περιεχόμενο hide
Συχνές ερωτήσεις:

Το πρώτο πλήρες βίντεο στην Ελλάδα για Ασθενείς!

YouTube video
Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ. Ο ορθοπεδικός χειρουργός κ. Χλωρός εξηγεί!

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζουμε με αρθροπλαστική γόνατος;

Το γόνατο αποτελείται από τρία οστά: το μηριαίο, την κνήμη, και την επιγονατίδα. Τα οστά αυτά καλύπτονται από ένα λούστρο που ονομάζουμε αρθρικό χόνδρο.

Με αρθροπλαστική γόνατος αντιμετωπίζονται όλες οι παθήσεις που οδηγούν σε καταστροφή των αρθρικών επιφανειών του γόνατος, δηλαδή του χόνδρου (Εικόνα 1). Οι συχνότερες είναι:

 • Οστεοαρθρίτιδα: καταστροφή της άρθρωσης είτε λόγω φθοράς του χρόνου, είτε λόγω παλαιότερου τραύματος στο γόνατο (Μετατραυματική οστεοαρθρίτιδα)
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις νόσους: καταστροφή του γόνατος λόγω ρευματικού νοσήματος.
Φυσιολογικό γόνατο και γόνατο με αρθρίτιδα και κατεστραμένο αρθρικό χόνδρο, (φθορά του χόνδρου)
Εικόνα 1: Αριστερά, βλέπουμε ένα φυσιολογικό γόνατο με ακέραιο το “λούστρο” του, δηλαδή τον αρθρικό χόνδρο. Δεξιά, ο χόνδρος έχει υποστεί φθορά, και αυτό ονομάζεται οστεοαρθρίτιδα. Μόνο η επιφάνεια που έχει φθαρεί θα αντικατασταθεί.

Τι σημαίνει “ολική αρθροπλαστική γόνατος”;

 • Πολλοί ασθενείς μπερδεύονται όταν ακούνε τον όρο “ολική” αρθροπλαστική γόνατος: Στην πραγματικότητα δεν αντικαθιστούμε όλο το γόνατο σας, αλλά μόνο τις φθαρμένες επιφάνειες.
 • Στην ολική αρθροπλαστική γόνατος αντικαθιστούμε το κατώτερο μέρος του μηριαίου οστού και το ανώτερο μέρος της κνήμης με μεταλλικά εμφυτεύματα που αλλιώς λέγονται και “προθέσεις”. Ανάμεσά τους τοποθετείται ένα ειδικό πλαστικό (πολυαιθυλένιο), υψηλής ποιότητας και αντοχής. (Εικόνα 2)
Ολική αρθροπλαστική γόνατος που φαίνεται η μηριαία πρόθεση (εμφύτευμα), το πολυαιθυλένιο και η πρόθεση της κνήμης
Εικόνα 2: Με την ολική αρθροπλαστική γόνατος αντικαθιστούμε τις φθαρμένες επιφάνειες της άρθρωσης, ενώ διατηρούμε ακέραιους τους μύες, τους συνδέσμους, και τους τένοντες γύρω από την άρθρωση του γόνατος.
 • Στους περισσότερους ασθενείς, υπάρχει και αρθρίτιδα του χόνδρου της επιγονατίδας και για αυτό τον αντικαθιστούμε επίσης με τον ίδιο τύπου πλαστικό εμφύτευμα.
 • Έτσι, σε αντίθεση με πριν, όταν το αρθριτικό σας γόνατο είχε δύο σκληρά οστά να τρίβονται το ένα πάνω στο άλλο, τώρα το γόνατό σας έχει ένα λείο μεταλλικό εμφύτευμα να γλιστρά πάνω σε ένα λείο πλαστικό εμφύτευμα. Και αυτό είναι ακριβώς που εξαλείφει τον πόνο σας.

Οι 2 κύριοι στόχοι στην ολική αρθροπλαστική γόνατος

Η επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής γόνατος έχει πραγματικά 2 κύριους στόχους ώστε να δώσει στον ασθενή την ζωή του πίσω:

Πρώτον, να εξαλείψει τον πόνο.

Δεύτερον, να επαναφέρει τη λειτουργικότητα στον ασθενή.

Δεν είναι ο στόχος μας να βελτιώσουμε την ακτινογραφία ή τη μαγνητική τομογραφία που δείχνει αρθρίτιδα του γόνατος.

“Συχνά οι ασθενείς εστιάζουν στο γεγονός ότι έχουν αρθρίτιδα στην ακτινογραφία ή στη μαγνητική τομογραφία του γόνατος. Όμως, αυτό που έχει σημασία είναι 2 πράγματα: Το μέγεθος του πόνου που νιώθουν, και αν και κατά πόσο είναι λειτουργικοί στην ζωή τους όπως θα ήθελαν. Ο σωστός χειρουργός, θα προτείνει στον ασθενή χειρουργείο μόνο για να λύσει τα δύο αυτά θέματα, και όχι για να κάνει την ακτινογραφία να φαίνεται καλύτερη.

Ο ορθοπεδικός ή ορθοπαιδικός χειρουργός Γεώργιος Χλωρός

Γιώργος Χλωρός – Χειρουργός Ορθοπεδικός

Πώς γίνεται το χειρουργείο ολικής αρθροπλαστικής γόνατος; – Διαδικασία

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος πραγματοποιείται μέσω μιας μόνο τομής στο μπροστινό μέρος του γόνατός σας. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να αφαιρέσουμε λίγα μόλις χιλιοστά αυτής της φθαρμένης επιφάνειας από το άκρο του οστού του μηρού και του οστού της κνήμης. Αυτό απαιτεί από τον χειρουργό σας να κάνει κάποιες τομές στο οστό, αλλά αυτό γίνεται προσεκτικά και με μεγάλη ακρίβεια. Αυτές οι τομές, ονομάζονται “κοψίματα”. Μπορείτε να δείτε πώς τα κοψίματα στο οστό αντικατοπτρίζουν ακριβώς το σχήμα και το περίγραμμα των εμφυτευμάτων που ώστε να ταιριάζουν απόλυτα για μια ασφαλή και ακριβή εφαρμογή. (Εικόνα 3)

Κοψίματα στην ολική αρθροπλαστική γόνατος που αντικατοπτρίζει την πρόθεση
Εικόνα 3: Το κόψιμο στο οστό (αριστερά), πρέπει να αντικατοπτρίζει με ακρίβεια το σχήμα του εμφυτεύματος (δεξιά), να ταιριάζουν απόλυτα για μια ασφαλή και ακριβή εφαρμογή.

Τοποθετούμε το μεταλλικό εμφύτευμα στην άκρη του μηριαίου. Αυτό παίρνει την μορφή του τεχνητού χόνδρου και προστατεύει το οστό κάτω από αυτό παρέχοντας μία λεία επιφάνεια ώστε να γίνονται οι κινήσεις της άρθρωσης ομαλά. Τοποθετούμε ένα αντίστοιχο εμφύτευμα στην άκρη της κνήμης. Ανάμεσά τους, τοποθετούμε ένα πολύ λείο κομμάτι πλαστικού εξαιρετικής ιατρικής ποιότητας που ονομάζουμε “πολυαιθυλένιο”. Στους περισσότερους ασθενείς, υπάρχει και αρθρίτιδα του χόνδρου της επιγονατίδας και για αυτό τον αντικαθιστούμε επίσης με τον ίδιο τύπου πλαστικό εμφύτευμα. (Εικόνα 2)

Κατόπιν, η τομή κλείνεται κατά στρώματα με ράμματα. Τα ράμματα που χρησιμοποιώ είναι απορροφήσιμα, δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να αφαιρέσετε κανένα από αυτά μετά την επέμβαση.

Πώς γίνεται η αναισθησία στην Ελάχιστα Επεμβατική Αρθροπλαστική Γόνατος;

 • Οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις αντικατάστασης του γόνατος γίνονται με περιοχική αναισθησία, με μια ένεση στη μέση. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι απαραίτητα θα είστε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ο αναισθησιολόγος μπορεί να σας χορηγήσει και κάποια ήπια καταστολή, ώστε να νιώθετε υπνηλία και να μη θυμάστε τη διαδικασία.
 • Φυσικά, έχετε και την επιλογή να κάνετε γενική αναισθησία όπου θα κοιμόσαστε πλήρως.
 • Οι αναισθησιολόγοι θα συζητήσουν μαζί σας τις διάφορες επιλογές, αλλά η σύστασή μου γενικά είναι υπέρ της περιοχικής αναισθησίας.
 • Όλοι οι ασθενείς του κ. Χλωρού εξετάζονται από έμπειρο αναισθησιολόγο πριν από αυτήν τη χειρουργική επέμβαση για να τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο που ταιριάζει καλύτερα στο ιατρικό ιστορικό τους και, πολύ σημαντικό, ένα σχέδιο που κατανοούν και αισθάνονται άνετα.

Μπορεί η τεχνολογία να βελτιώσει το αποτέλεσμα; Ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος

Ποιες είναι οι διάφορες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Επικρατεί γενικά μία σύγχυση στους ασθενείς, αναφορικά με τις διαφορετικές τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες για την επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής γόνατος. Θα ακούσουν τους όρους: ρομποτική χειρουργική, χειρουργική πλοήγησης με υπολογιστή, εξατομικευμένη τρισδιάστατη χειρουργική επέμβαση, καθώς και παραδοσιακές (κλασσικές) μέθοδοι αντικατάστασης γόνατος είναι όλες οι επιλογές. Και υπάρχουν επίσης πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με το τι λειτουργεί καλύτερα.

Ποιες είναι οι προκλήσεις στην αρθροπλαστική γόνατος και γιατί πρέπει ο χειρουργός σας να είναι έμπειρος;

Είναι πολύ σημαντικό εκτός από την τεχνολογία που χρησιμοποιείται, το είδος της πρόθεσης καθώς και η εμπειρία του χειρουργού δηλαδή η σωστή τεχνική. Τα σωστά κοψίματα και η σωστή εφαρμογή των εμφυτευμάτων (προθέσεων) είναι ζωτικής σημασίας. Ακόμη και ένα μικρό σφάλμα μερικών μοιρών σε οποιαδήποτε κατεύθυνση, μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη λειτουργία και τη μακροζωία της αντικατάστασης του γονάτου σας. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό ένας χειρουργός να ευθυγραμμίσει τα εμφυτεύματα μέσα στο γόνατό σας όσο το δυνατόν ακριβέστερα.

Ας πούμε ότι πάτε σε ένα κατάστημα ρούχων για να πάρετε ένα παντελόνι. Δοκιμάζοντας, μπορεί να διαπιστώσετε ότι βρίσκεστε ανάμεσα στα μεγέθη ή ότι ένα κλασικό μικρό, μεσαίο ή μεγάλο δεν σας ταιριάζει απόλυτα παντού. Η αντικατάσταση του γόνατου σας παρουσιάζει ακριβώς την ίδια πρόκληση για τον χειρουργό σας. Θέλουμε μια πρόθεση να χωράει μέσα στο γόνατό σας και να ταιριάζει με τη μοναδική σας ανατομία όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος – Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της;

Η κλασσική παραδοσιακή μέθοδος αρθροπλαστικής παράγει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα και χρησιμοποιείται ευρέως παγκοσμίως εν έτει 2023. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις, η προτίμησή μου για την χειρουργική επέμβαση είναι η ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος. (Εικόνα 4)

MAKO ρομποτικό σύστημα ολικής αρθροπλαστικής γόνατος
Εικόνα 4: Το ρομποτικό σύστημα ΜΑΚΟ. Στο πάνω μέρος του βρίσκεται ο ρομποτικός βραχίονας που βοηθά το χειρουργό ώστε τα “κοψίματα” να πραγματοποιηθούν με απόλυτη ακρίβεια.

Έτσι, πριν τη χειρουργική επέμβαση, γίνεται αξονική τομογραφία με εξειδικευμένο αξονικό τομογράφο του ρομποτικού συστήματος. Η αξονική τομογραφία παράγει ένα τρισδιάστατο μοντέλο του συγκεκριμένου ασθενούς όπως βλέπουμε εδώ, καθώς η ανατομία του καθενός από εμάς είναι διαφορετική. Με πράσινο, βλέπουμε το εμφύτευμα που έχουμε επιλέξει να ταιριάζει στην ανατομία του συγκεκριμένου ασθενούς. (Εικόνα 5)

Εξατομικευμένο τρισδιάστατο μοντέλο ρομποτικής αρθροπλαστικής γόνατος
Εικόνα 5: Με τη βοήθεια του εικονικού τρισδιάστατου μοντέλου που είναι εξατομικευμένο στον συγκεκριμένο ασθενή που θα χειρουργήσουμε, ΠΡΙΝ καν μπουμε στο χειρουργείο, βλέπουμε το τα “κοψίματα” που έχει ήδη πραγματοποιήσει το λογισμικό του ρομποτικού συστήματος. Μπορούμε κατόπιν να εφαρμόσουμε διάφορα μεγέθη προθέσεων (με πράσινο) και να αλλάξουμε τις παραμέτρους.

Ο χειρουργός μπορεί να αλλάξει τις παραμέτρους και να δει το τελικό αποτέλεσμα σε εικονική πραγματικότητα. Έτσι, πριν καν μπούμε στο χειρουργείο, έχουμε σχεδιάσει με μεγάλη ακρίβεια τι ακριβώς θα κάνουμε. Το λογισμικό του ρομποτικού συστήματος, έχει επίσης αξιολογήσει και την κατάσταση των συνδέσμων, καθώς και την κινητικότητα του γόνατος. Έτσι, δεν υπάρχει περιθώριο λάθους και το τελικό αποτέλεσμα είναι απόλυτα ακριβές και άρα άριστο.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός χαρτογραφεί την ανατομία των οστών και περνάει την εγγραφή στο σύστημα, ώστε το ρομπότ να αντιληφθεί “πού” βρίσκεται η ανατομία του γόνατος στο χώρο.(Εικόνα 6)

Ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος με χαρτογράφηση του μηριαίου
Εικόνα 6: Η χαρτογράφηση του μηριαίου.

Με τη βοήθεια του ρομπότ, ο χειρουργός, είναι σε θέση να επαναξιολογήσει το πλάνο που είχε θέσει πριν το χειρουργείο και αν χρειαστεί να προβεί και στις απαραίτητες τροποποιήσεις. (Εικόνα 6) Ταυτόχρονα, το λογισμικό του ρομπότ “σκέφτεται” όλα τα πιθανά σενάρια ανάλογα με τις τροποποιήσεις που εισάγει ο χειρουργός και διασφαλίζει ότι θα επιλεγεί και θα πραγματοποιηθεί η βέλτιστη λύση.

Με τη βοήθεια του ρομποτικού βραχίονα, ο χειρουργός θα κάνει τα “κοψίματα” με απόλυτη ακρίβεια που αγγίζει δέκατα του χιλιοστού! (Εικόνα 7)

Ρομποτικός βραχίονας που πραγματοποιεί τα κοψίματα στην ρομποτική ολική αρθροπλαστική γόνατος
Εικόνα 7: Διεγχειρητική εικόνα που δείχνει το γόνατο (κάτω) και ακριβώς από πάνω το ρομποτικό βραχίονα που θα πραγματοποιήσει τα “κοψίματα” με απόλυτη ακρίβεια.

Επίσης, κατά τη διάρκεια των χειρισμών στα κοψίματα, υπάρχουν πολύ αυστηρές δικλείδες ασφαλείας στο λογισμικό του ρομπότ. Αυτές, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να κόψουμε παραπάνω οστό από αυτό που έχουμε σχεδιάσει να κόψουμε. Ταυτόχρονα, τη στιγμή που κόβουμε, μέσω εικονικής πραγματικότητας, το πράσινο που βλέπουμε στην οθόνη μας δείχνει το οστό που μας απομένει να κόψουμε, και καθώς κόβουμε, αυτή η πράσινη ένδειξη αρχίζει και εξαφανίζεται. (Εικόνα 8)

Εικονική πραγματικότητα και μεγάλη ακρίβεια στα κοψίματα στην ρομποτική ολική αρθροπλαστική γόνατος
Εικόνα 8: Το “πράσινο” δείχνει το οστό που απομένει να κόψουμε. Το ρομπότ έχει ειδική δικλείδα ασφαλείας που αποτρέπει να κοπεί περισσότερο οστό από αυτό που χρειάζεται για την μετέπειτα τέλεια εφαρμογή των εμφυτευμάτων.

Αφού γίνουν τα “κοψίματα” με ακρίβεια, και πριν τοποθετήσουμε τα τελικά εμφυτεύματα, τοποθετούνται προσωρινά δοκιμαστικά εμφυτεύματα και με τη βοήθεια εικονικής πραγματικότητας, αξιολογούμε ότι εμφύτευμα που διαλέξαμε ταιριάζει απόλυτα, και το γόνατο είναι τέλεια ισορροπημένο τόσο στην κάμψη, όσο και στην έκταση. (Εικόνα 9)

Εικονική πραγματικότητα Με δοκιμαστικά εμφυτεύματα στην ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος
Εικόνα 9: Μέσω εικονικής πραγματικότητας βλέπουμε ότι τα αντίστοιχα δοκιμαστικά (προσωρινά) εμφυτεύματα έχουν απόλυτη εφαρμογή.

Αφού έχουμε διασφαλίσει ότι τα κοψίματα έχουν γίνει με απόλυτη ακρίβεια, και τα δοκιμαστικά εμφυτέυματα εφαρμόζουν απόλυτα, έχουμε δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες ώστε να τοποθετήσουμε πλέον τα τελικά μεταλλικά εμφυτεύματα, και το πλαστικό (πολυαιθυλαίνιο), όπως θα κάναμε και με μία παραδοσιακή αρθροπλαστική γόνατος.

Πόση ώρα διαρκεί το χειρουργείο ολικής αρθροπλαστικής γόνατος; – Διάρκεια

Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου 60 με 90 λεπτά, και εξαρτάται από το βαθμό δυσκολίας της συγκεκριμένης παραμόρφωσης, καθώς και από την τεχνική που χρησιμοποιείται.

Τι γίνεται μετά το χειρουργείο ολικής αρθροπλαστικής γόνατος; – Ανάρρωση μετά το χειρουργείο

 • Μετά το πέρας της επέμβασης, οι περισσότεροι ασθενείς μπορεί να περάσουν από 1 εώς 3 βράδια στο νοσοκομείο και κατόπιν να πάνε κατευθείαν σπίτι.
 • Το εξειδικ6ευμένο προσωπικό του νοσοκομείου είναι άρτια εκπαιδευμένο και πολύ έμπειρο στο να σας βοηθήσει να αναρρώσετε σωστά μετά από την επέμβαση. Επιτρέπεται να σηκωθείτε και να περπατήσετε στο νέο σας γόνατο άμεσα, μόλις το αισθανθείτε.
 • Η πλειονότητα των ασθενών θα καθίσουν στο κρεβάτι και θα κάνουν κάποια βήματα την ημέρα μετά την επέμβαση. Ένας έμπειρος φυσικοθεραπευτής της ομάδας του κ. Χλωρού, θα σας καθοδηγήσει κάθε μέρα ώστε να κινηθείτε σωστά. Επίσης, θα σας παρέχει πολύτιμες συμβουλές, καθώς και θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε την αποκατάστασή σας στις εβδομάδες που έρχονται μετά την αποχώρησή σας από το νοσοκομείο. Η κινητοποίηση και η αποκατάσταση ξεκινούν από την πρώτη κιόλας μέρα της επέμβασης.

Πόσο διαρκεί η αποκατάσταση μετά από χειρουργείο ολικής αρθροπλαστικής γόνατος; – Χρόνος αποκατάστασης

Είναι σημαντικό να λυθεί η “σύγχυση” που κυριαρχεί σχετικά με το πόσο χρονικά παίρνει η αποκατάσταση και το τι μπορεί κάποιος να κάνει μετά από μία ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Καταρχήν, κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και συνεπώς η ανάρρωση γίνεται με διαφορετικές ταχύτητες, αλλά γενικά θα έδινα τις παρακάτω συμβουλές.

 • Στις πρώτες δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση οι πλειονότητα των ασθενών, θα έχουν κάποιο πόνο. Ο πόνος αυτός όμως θα είναι πολύ διαχειρίσιμος με τα φάρμακα και με τα άλλα υποστηρικτικά μέσα που θα σας παρέχουμε. Είναι η δουλειά μας να ελέγξουμε τον πόνο σας ώστε να αρχίσετε να κινητοποιείτε το γόνατό σας άμεσα. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένετε ότι είναι μία αρκετά δύσκολη περίοδος για τους περισσότερους ασθενείς και το γόνατο σας θα είναι αρκετά πρησμένο. Οι περισσότεροι ασθενείς θα χρησιμοποιήσουν περιπατητήρα, το λεγόμενο “Π”, ή πατερίτσες για τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση και στη συνέχεια μπαστούνι για κάποιες εβδομάδες μετά. Θυμηθείτε ότι δεν είναι αγώνας δρόμου να απαλλαγείτε από το μπαστούνι. Χρειάζεται διαφορετικός χρόνος για κάθε ασθενή ανάλογα με την ηλικία του και επίσης ανάλογα με το ποια ήταν η κατάστασή του γόνατος πριν την επέμβαση. Στην αρχή θα χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή όπως το Depon και τα αντιφλεγμονώδη για τουλάχιστον 2 με 4 εβδομάδες, πιθανώς και περισσότερο. Κι αν χρειαστεί μπορούμε να σας δώσουμε και άλλα επιπλέον ισχυρότερα παυσίπονα.
 • Πότε μπορούν να οδηγήσουν οι ασθενείς; Θα μπορέσετε να οδηγήσετε αυτοκίνητο περίπου στις 6 εβδομάδες.
 • Πότε επιστρέφουν στην εργασία; Εξαρτάται την εργασία. Για τους ασθενείς που έχουν δουλειά γραφείου τους αφήνω να επιστρέψουν πίσω περίπου στις δύο εβδομάδες. Όμως, σας συστήνω αν είναι δυνατόν να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος που θα εργάζεσθε από το σπίτι. Εάν είστε πολλές ώρες όρθιοι και περπατάτε, το γόνατό θα σας ενοχλεί και θα πρήζεται. Για τους ασθενείς που κάνουν χειρωνακτικές εργασίες, θα έλεγα ότι μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον έξι έως οκτώ εβδομάδες μετά την επέμβαση και πιθανόν παραπάνω, ανάλογα με το επάγγελμά σας.
 • Περίπου στις 6 με 12 εβδομάδες, η πλειονότητα των ασθενών θα έχει αναρρώσει κατά 50-70% και θα αρχίσουν να αισθάνονται ότι το γόνατό τους είναι καλύτερο από ό,τι ήταν πριν από την επέμβαση. Οι περισσότεροι ασθενείς βιώνουν αυτό πολύ νωρίτερα, αλλά γενικά θα έλεγα ότι οι τρεις μήνες είναι ένας ρεαλιστικός οδηγός. Για το υπόλοιπο ποσοστό της ανάρρωσης, αυτό θα συνεχίσει να γίνεται αργά και σταθερά, αλλά ο χρόνος θα διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.

Ποια είναι η επιτυχία της επέμβασης ολικής αρθροπλαστικής γόνατος; Πόσο ικανοποιημένοι μπορεί να είστε μετά την επέμβαση;

Δεν είναι τυχαίο ότι πραγματοποιούνται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής γόνατος μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επέμβαση είναι ασφαλής και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα:

 • Το 90% των ασθενών, έχει ένα άριστο αποτέλεσμα με εξάλειψη του πόνου και σημαντική αύξηση της λειτουργικότητας.
 • Στο υπόλοιπο 10% των ασθενών, περίπου οι μισοί αισθάνονται περίπου το ίδιο.

Πόσο κοστίζει και ποια είναι η τιμή της επέμβασης ολικής αρθροπλαστικής γόνατος; – Αρθροπλαστική γονάτου κόστος

Το κόστος διαφέρει ανά περίπτωση και εξαρτάται από:

 • Την “βαρύτητα” της κάθε περίπτωσης, το είδος της επέμβασης που χρειάζεται, καθώς και από τη χειρουργική τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί. (Ολική ή μερική – μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος, τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας, ρομποτική χειρουργική, κλπ.)
 • Τα έξοδα του νοσοκομείου που μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με το Νοσηλευτικό Ίδρυμα που θα επιλεγεί καθώς και από τον τύπο του δωματίου (μονόκλινο, δίκλινο, τρίκλινο, κλπ).
 • Το κόστος των υλικών: εξαρτάται από το είδος της επέμβασης και το πρόβλημα του ασθενούς.
 • Την αμοιβή της χειρουργικής ομάδας.
 • Την αμοιβή του αναισθησιολόγου.
 • Διάφορα ιατρικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και χρήζουν αντιμετώπισης, π.χ. στον προεγχειρητικό έλεγχο. Γίνονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και αντιμετωπίζονται τυχόν θέματα υγείας ώστε να βελτιστοποιηθεί στο μέγιστο η υγεία του ασθενούς πριν τη χειρουργική επέμβαση (pre-operative patient optimization).
 • Το “ταμείο” του ασθενούς και τη συμμετοχή του (π.χ., υπάρχουν “πακέτα” για ΕΟΠΥΥ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ιδιώτη, κλπ).
 • Για τους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια, το κόστος καλύπτεται σύμφωνα με τους όρους του ασφαλιστηρίου συμβολαίου τους.

Ο κ. Χλωρός θα συζητήσει διεξοδικά και θα αναλύσει όλους αυτούς τους παράγοντες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και θα συνδιαμορφώσει με τον ασθενή ένα “οικονομικό πακέτο” που θα καλύπτει όλα τα προαναφερθέντα έξοδα. Θα ανταποκρίνεται στις οικονομικές δυνατότητες του ασθενούς, με ανθρώπινο τρόπο, και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει το μέγιστο για την Υγεία του.

Το κόστος είναι διαφορετικό για κάθε ασθενή, αλλά υπάρχουν αρκετές επιλογές ώστε να δημιουργηθεί ένα “οικονομικό πακέτο” που να ανταποκρίνεται ανθρώπινα, στις οικονομικές δυνατότητες της πλειονότητας των ασθενών και να μην καθίσταται σε καμία περίπτωση “απαγορευτικό”.

Ο ορθοπεδικός ή ορθοπαιδικός χειρουργός Γεώργιος Χλωρός

Γιώργος Χλωρός – Χειρουργός Ορθοπεδικός

Συχνές ερωτήσεις:

Η ακτινογραφία μου ή η μαγνητική μου, δείχνει ότι έχω αρθρίτιδα στο γόνατο. Πρέπει να χειρουργηθώ;

 • Όχι απαραίτητα!
 • Αν το μέγεθος του πόνου και της έκπτωσης της λειτουργικότητας μπορούν να αντιμετωπισθούν με συντηρητικά μέσα, παρ’όλο που η ακτινογραφία σας ή η μαγνητική σας δείχνει ότι έχετε αρθρίτιδα, τότε δε χρειάζεσθε χειρουργείο στην παρούσα φάση.
 • Δεν χειρουργούμε ασθενείς επειδή η ακτινογραφία ή η μαγνητική τομογραφία τους δείχνει κάποια ευρήματα.
 • Χειρουργούμε, ΜΟΝΟ όταν ο αντίκτυπος που έχουν αυτά τα ευρήματα στην ποιότητα ζωής του είναι βαρύς και δεν υπάρχει άλλη λύση.
 • Αυτό είναι προσωπική απόφαση του ασθενούς, και όχι του εκάστοτε ιατρού: Γι’αυτό, ο ασθενής δεν πρέπει να παρασύρεται, εάν κάποιος ιατρός του πει “Πρέπει να χειρουργηθείτε, άμεσα, τώρα, την άλλη εβδομάδα”. Τα χειρουργεία αυτά είναι χειρουργεία αλλαγής ποιότητας ζωής, και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ! Πάρτε το χρόνο σας να σκεφθείτε και να συζητήσετε με τον ιατρό σας και τα άτομα που εμπιστεύεσθε.

Χρειάζεται να κάνω ολική αρθροπλαστική γόνατος;

 • Οι 2 κυριότεροι λόγοι που μπορεί να χρειαστεί να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προβείτε σε επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής γόνατος είναι ο αυξανόμενος πόνος και η μειωμένη λειτουργικότητα. Δεν είναι επειδή μια ακτινογραφία δείχνει ότι έχετε αρθρίτιδα. Αρκετοί ασθενείς με πολύ ήπια συμπτώματα μπορεί να έχουν αρθρίτιδα στην ακτινογραφία.
 • Μερικοί ασθενείς θα είναι σε θέση να τα καταφέρουν αρκετά καλά με τις συντηρητικές θεραπείες όπως φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και ενέσιμες θεραπείες για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα, οι ενέσιμες θεραπείες, και ειδικά οι βιολογικές θεραπείες , ιδιαίτερα στα αρχικά και στα μέτρια στάδια της αρθρίτιδας, δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Επίσης, υπάρχουν ειδικά προγράμματα φυσικοθεραπείας για ασθενείς με συμπτώματα αρθρίτιδας ισχίου και γόνατος. Στόχος τους είναι να βοηθήσουν τους ασθενείς να μειώσουν τον πόνο τους και να αυξήσουν τη δύναμη και την κινητικότητα.
 • Πρέπει να θυμάστε ότι η αρθρίτιδα είναι ένα δομικό πρόβλημα στο γόνατο, έχει την τάση να χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου, και ότι η τελική λύση της είναι το χειρουργείο ολικής αρθροπλαστικής. Όμως, εάν τα παραπάνω συντηρητικά μέτρα σας καλύπτουν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό και ο πόνος είναι υπό έλεγχο, και η λειτουργικότητα εκεί που θα θέλατε, μπορείτε να κερδίσετε κάποιο χρόνο μέχρι να χειρουργηθείτε, ή σε κάποιες περιπτώσεις να μην φθάσετε στο χειρουργείο. Ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και η αντιμετώπιση άκρως εξατομικευμένη.

Πότε πρέπει να χειρουργηθώ με ολική αρθροπλαστική γόνατος;

 • Για να σας το απλοποιήσω περισσότερο, δε χρειάζεται να αλλάξετε το γόνατο σας μόνο και μόνο επειδή μια ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία δείχνει ότι έχετε αρθρίτιδα. Στην πραγματικότητα, πολλοί ασθενείς έχουν αρθρίτιδα στην ακτινογραφία, αλλά τα συμπτώματά τους είναι αρκετά ήπια.
 • Επίσης, δεν υπάρχει καμία βιασύνη για να χειρουργηθείτεδεν υπάρχει καμία βιασύνη για να χειρουργηθείτε. Έχετε αρκετό χρόνο για να σκεφτείτε τις επιλογές σας και να δοκιμάσετε άλλες θεραπείες.
 • Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, τα συμπτώματα της αρθρίτιδας επιδεινώνονται καθώς η άρθρωση συνεχίζει να φθείρεται.
 • Από την εμπειρία μου, οι περισσότεροι ασθενείς μου είπαν ότι τελικά έφτασαν σε ένα σημείο της ζωής τους όπου απλώς ήξεραν ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να προβούν σε επέμβαση να αλλάξουν το γόνατο τους. Τελικά, στο τέλος της ημέρας αυτή είναι μια πολύ προσωπική απόφαση που πρέπει να πάρετε εσείς οι ίδιοι.

Είναι φυσιολογικό το οίδημα (πρήξιμο) μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος;

 • Το οίδημα (πρήξιμο) είναι ένα πραγματικά σημαντικό πράγμα για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε γιατί πολλοί ασθενείς ανησυχούν γι’ αυτό. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το γόνατό σας μπορεί να παραμείνει πρησμένο σε κάποιο βαθμό για έξι ή περισσότερους μήνες μετά την επέμβαση. Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας στέλνει περισσότερο αίμα και περισσότερα θρεπτικά συστατικά στο γόνατό σας για να συνεχίσει τη διαδικασία της επούλωσης. Τα εμφυτεύματα επουλώνονται πλήρως στο γόνατό σας μέσα σε έξι εβδομάδες, αλλά το σώμα σας θα συνεχίσει να επουλώνει τους μαλακούς ιστούς γύρω από το γόνατο για 18 μήνες ή περισσότερο μετά την επέμβαση. Όσο υπάρχει κάποια διαδικασία επούλωσης που συνεχίζεται, θα υπάρχει λοιπόν κάποιο πρήξιμο. Πολλοί ασθενείς εκπλήσσονται με αυτό, αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό. Θα πρέπει να παρατηρήσετε μια σταδιακή μείωση της ποσότητας του πρηξίματός σας με την πάροδο του χρόνου.
 • Εδώ να σημειώσουμε ότι στο χειρουργείο μπορώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να σας δώσω το καλύτερο αποτέλεσμα. Αλλά δυστυχώς, δεν μπορώ να πάω πίσω το χρόνο και να κάνω εσάς ή τους ιστούς γύρω από το γόνατό σας σαν να είστε 20 χρονών.
 • Το γόνατό σας θα είναι επίσης ζεστό για αρκετές εβδομάδες και πολλοί ασθενείς το αναφέρουν αυτό χαρακτηριστικά. Αυτό είναι και πάλι φυσιολογικό και οφείλεται στην αυξημένη μεταβολική δραστηριότητα καθώς το σώμα σας συνεχίζει την επουλωτική του ανταπόκριση στη χειρουργική επέμβαση.
 • Μην ξεχνάτε, ότι παρόλο που ο χειρουργός σας έχει χρησιμοποιήσει τις καλύτερες δεξιότητες για να αντικαταστήσει το γόνατό σας, και έχει φροντίσει για να πάνε τα πάντα καλά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα πράγματα χρειάζονται το χρόνο τους για να τακτοποιηθούν.

Ποιες δραστηριότητες μπορώ να κάνω μετά από μια ολική αρθροπλαστική γόνατος; Πώς θα είναι η ζωή μου μετά;

 • Δεν θα συνιστούσα σε έναν ασθενή που έχει κάνει ολική αρθροπλαστική γόνατος να τρέχει.
 • Αλλά, μπορείτε να περπατήσετε, να κολυμπήσετε, να κάνετε ποδηλασία, να πηγαίνετε στο γυμναστήριο, να κάνετε εκδρομές και πεζοπορίες, και λίγο πολύ να επανέλθετε στις περισσότερες από τις δραστηριότητες που σας αρέσουν.
 • Η ολική αρθροπλαστική γόνατος, σε έμπειρα χέρια, προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα και σας επιτρέπει να πάρετε τη ζωή σας πίσω!

Πόσο διαρκεί μια ολική αρθροπλαστικής γόνατος; Τι συμβαίνει αν είμαι νέος ασθενής;

Πόση είναι η διάρκεια ζωής της αρθροπλαστικής;

 • Ο βασικός εμπειρικός κανόνας είναι ότι η αρθροπλαστική γόνατος θα διαρκέσει περίπου 15 με 20 χρόνια.
 • Μετά από αυτό το διάστημα, το γόνατο μπορεί να αντικατασταθεί με ένα νέο. Ωστόσο, αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι πιο πολύπλοκη και τα λειτουργικά αποτελέσματα κάποιες φορές δεν είναι τόσο καλά όσο μετά την πρώτη επέμβαση.

Τι συμβαίνει εάν είμαι νέος ασθενής; Να κάνω χειρουργείο ή να περιμένω;

 • Δεν υπάρχει ακριβές όριο ηλικίας για να κάνει κάποιος μια ολική αρθροπλαστική γόνατος. Ένας μεγάλος αριθμός νέων ασθενών, είναι πολύ κατάλληλοι υποψήφιοι: Σε αυτούς τους νέους ασθενείς, τα συντηρητικά μέσα αντιμετώπισης δεν αρκούν πλέον για να διαχειριστεί ο πόνος και τα συμπτώματα παραμένουν με αποτέλεσμα να έχουν σημαντική έκπτωση στην ποιότητα ζωής τους.
 • Ωστόσο, μια ολική αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να μη διαρκέσει τόσο πολύ σε νεότερους ασθενείς όσο σε πιο ηλικιωμένους ασθενείς. Και αυτό γιατί οι νεότεροι ασθενείς είναι πιο δραστήριοι και συνεπώς τα εμφυτεύματα μπορεί να φθαρούν πιο γρήγορα.
 • Έχοντας πει όμως αυτό, η τεχνολογία που διαθέτουμε στο χειρουργείο ολικής αρθροπλαστικής γόνατος έχει κάνει τεράστια άλματα και συνεχίζει να βελτιώνεται σημαντικά.
 • Εάν είστε 50 ετών και κάνετε το χειρουργείο σήμερα, υπάρχει 80% πιθανότητα το γόνατό σας να εξακολουθεί να λειτουργεί καλά και να μην χρειάζεται χειρουργική επέμβαση αναθεώρησης 18 χρόνια μετά την επέμβαση.
 • Με την πάροδο του χρόνου, έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση του αριθμού των νέων ασθενών που επιλέγουν να χειρουργηθούν, καθώς η ολική αρθροπλαστική γόνατος αλλάζει θεαματικά την ζωής τους προς το καλύτερο, την οποία και επιλέγουν να απολαύσουν άμεσα, αντί να περιμένουν να περάσουν πολλά χρόνια νεότητας με σημαντική έκπτωση στην ποιότητα ζωής.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές μετά από μια ολική αρθροπλαστική γόνατος; – Αρθροπλαστική γονάτου επιπλοκές

Όπως με όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, πάντοτε υπάρχει η πιθανότητα επιπλοκών, τις οποίες όλοι οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που προχωρούν σε επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής γόνατος δεν έχουν επιπλοκή και απολαμβάνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα με τρομερά θετικό αντίκτυπο, καθώς αλλάζει δραστικά προς το καλύτερο η ποιότητα της ζωής τους.

Όλοι οι ασθενείς, τις πρώτες μέρες θα έχουν πρήξιμο και ίσως και μια μικρή αιμορραγία στο γόνατο. Είναι όμως σχετικά σπάνιο να χρειαστούν μετάγγιση.

Δυσκαμψία μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος – Γιατί το γόνατο δεν λυγίζει αρκετά;

 • Πριν ολοκληρωθεί η επέμβαση, διασφαλίζω ότι τα εμφυτεύματα είναι στη σωστή τους θέση, το γόνατο ισιώνει και λυγίζει σωστά και άρα δεν υπάρχει κάποιος μηχανικός περιορισμός που να εμποδίζει την κίνηση.
 • Όμως, κάποιες φορές, ο πόνος και η ανάπτυξη ουλώδους ιστού ΜΕΤΑ το χειρουργείο μπορεί να μειώσουν το εύρος της κίνησης. Εάν δεν κάνουμε προσπάθεια να κινητοποιήσουμε το γόνατο, αυτός ο ουλώδης ιστός μπορεί να σκληρύνει πολύ σα τσιμέντο και να δημιουργήσει μόνιμη δυσκαμψία. Όλες οι αρθροπλαστικές γόνατος έχουν στην αρχή πόνο και κάποια δυσκαμψία. Για αυτό είναι και ζωτικής σημασίας να λαμβάνετε τακτικά τα απαραίτητα παυσίπονα μετά την επέμβαση.
 • Σε πολλούς ασθενείς δεν αρέσει να παίρνουν τακτικά φάρμακα για τον πόνο, αλλά αν δεν τα παίρνετε, δεν θα μπορείτε να συμμετάσχετε στην αποκατάστασή σας και να κινητοποιήσετε το γόνατό σας. Είναι πολύ προτιμότερο να παίρνετε φάρμακα για τον πόνο τακτικά, τουλάχιστον για τις πρώτες 2 έως 4 εβδομάδες, παρά να μην τα παίρνετε και να καταλήξετε με δύσκαμπτο γόνατο επειδή πονάτε πάρα πολύ για να το κινητοποιήσετε όπως πρέπει.

Τραυματισμός δομών του γόνατος

 • Ο τραυματισμός σε ένα μείζον αιμοφόρο αγγείο είναι μια πολύ σπάνια επιπλοκή, το ίδιο και η βλάβη σε ένα κύριο νεύρο.

Λοίμωξη

 • Η μόλυνση είναι ευτυχώς μια πολύ σπάνια επιπλοκή που εμφανίζεται σε λιγότερο από το 1% των ασθενών.
 • Ακριβώς για να μειώσουμε τον κίνδυνο αυτό, πριν και μετά την επέμβαση θα σας χορηγηθούν ενδοφλέβια αντιβιοτικά ως προληπτικό μέτρο. Επίσης, συνιστώ τη χρήση μιας αντιβακτηριδιακής ρινικής αλοιφής τις πέντε ημέρες πριν από την επέμβαση αρθροπλαστικής. Η μύτη σας είναι μια σημαντική δεξαμενή βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις στις αρθρώσεις. Χρησιμοποιώντας την αλοιφή αυτή, μειώνουμε τον αριθμό αυτών των βακτηρίων και ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης κατά την επέμβαση.

Θρόμβωση και Πνευμονική εμβολή

 • Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα σας χορηγηθεί αντιπηκτική φαρμακευτική αγωγή για να αραιώσει το αίμα σας ώστε να μειώσει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβου αίματος στη γάμπα σας, αλλιώς γνωστή ως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.
 • Γι’αυτό, υπάρχει εκπαίδευση και στενή παρακολούθηση των ασθενών ώστε να αναγνωρίσουμε έγκαιρα τα συμπτώματα κατά την ανάρρωση μετά την επέμβαση.

Μετά την ολική αρθροπλαστική γόνατος σε πόσες μέρες μπορώ να περπατήσω;

Μπορείτε να κάνετε τα πρώτα σας βήματα την ίδια κιόλας ημέρα μετά την επέμβαση καθοδηγούμενοι από έμπειρο φυσικοθεραπευτή της ομάδας του κυρίου Χλωρού. Δείτε και παραπάνω, “Τι γίνεται μετά το χειρουργείο ολικής αρθροπλαστικής γόνατος;

Αρθροπλαστική γόνατος σε μεγάλη ηλικία – Γίνεται;

 • Δεν υπάρχει ακριβές όριο ηλικίας για να κάνει κάποιος μία ολική αρθροπλαστική γόνατος. Η αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να γίνει, και συνήθως γίνεται σε μεγάλη ηλικία, καθώς όσο περνούν τα χρόνια τόσο περισσότερο φθείρεται το γόνατο με την αρθρίτιδα και οι πιθανότητες για επέμβαση αυξάνουν εκθετικά.
 • Άρα γίνεται κατ’εξοχήν στους πιο ηλικιωμένους ασθενείς.
 • Πριν σας προτείνει χειρουργική επέμβαση, ο κύριος Χλωρός και η έμπειρη ομάδα του θα σας αξιολογήσουν πλήρως ιατρικά με βάση το ιστορικό σας και την κλινική εξέταση. Εννοείται ότι θα πρέπει να έχετε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της συντηρητικής αντιμετώπισης.
 • Θα σας συμβουλεύσουν για το αν είστε κατάλληλος/η για να προβείτε σε επέμβαση, και θα σας καθοδηγήσουν πλήρως, ώστε να είστε απόλυτα ασφαλής και να αισθάνεσθε άνετα κατά τη διαδικασία.

Αρθροπλαστική γόνατος – φυσικοθεραπεία – ασκήσεις

 • Η πλειονότητα των ασθενών θα καθίσουν στο κρεβάτι και θα κάνουν κάποια βήματα την ημέρα μετά την επέμβαση.
 • Ένας έμπειρος φυσικοθεραπευτής από την ομάδα του κυρίου Χλωρού, θα σας καθοδηγήσει κάθε μέρα ώστε να κινηθείτε σωστά. Επίσης, θα σας παρέχει πολύτιμες συμβουλές, καθώς και θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε την αποκατάστασή σας στις εβδομάδες που έρχονται μετά την αποχώρησή σας από το νοσοκομείο, πάντοτε υπό την στενή επίβλεψη του κυρίου Χλωρού.
 • Η αποκατάσταση ξεκινά από την πρώτη κιόλας μέρα της επέμβασης. Είναι ζωτικής σημασίας να έχετε τον έλεγχο της δικής σας αποκατάστασης.
 • Οι ασθενείς που το κάνουν αυτό συχνά σηκώνονται και πηγαίνουν πιο γρήγορα και ανακτούν καλύτερα το εύρος κίνησης.
 • Περισσότερες λεπτομέρειες για την αποκατάσταση.

Μερική αρθροπλαστική γόνατος (Μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος)

 • Σε μια μειονότητα περιπτώσεων που είναι επιλεγμένες με αυστηρά κριτήρια, μπορεί να γίνει και μερική αρθροπλαστική γόνατος που αλλιώς ονομάζεται και μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος.
 • Οι ενδείξεις, καθώς και οι αντενδείξεις για αυτή την επέμβαση είναι συγκεκριμένες και χρειάζεται μεγάλη προσοχή και εμπειρία από το χειρουργό σας στην επιλογή αυτού του είδους χειρουργικής επέμβασης, και κυρίως στην επιλογή του σωστού ασθενούς.
 • Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ρωτήστε τον κύριο Χλωρό να τεκμηριώσει αν είστε ή όχι υποψήφιος/α για αυτή την επέμβαση.

Ολική αρθροπλαστική γόνατος – ασκήσεις

Η αποκατάσταση αρχίζει από την πρώτη κιόλας ημέρα, και ο φυσικοθεραπευτής της ομάδας του κυρίου Χλωρού θα σας παρέχει πολύτιμες συμβουλές και θα σας δείξει τις ειδικές ασκήσεις για αρθροπλαστική γόνατος που θα πρέπει να κάνετε. Υπό την καθοδήγηση του κυρίου Χλωρού, θα δημιουργηθεί ένα εξατομικευμένο πλάνο για εσάς με σκοπό την άψογη αποκατάσταση.

Εάν σας έχουν πει ότι χρειάζεσθε ολική αρθροπλαστική γόνατος, συμβουλευθείτε τον κ. Χλωρό για μια 2η ή 3η γνώμη.

Ο ορθοπεδικός χειρουργός Γεώργιος Χλωρός, είναι εξειδικευμένος με εκτεταμένη εμπειρία στις παθήσεις του γόνατος και στην ολική αρθροπλαστική γόνατος. Διαθέτει πλήρη άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Pennsylvania License: MD465887). Έχει αποκτήσει πολυετή εμπειρία και εκπαίδευση στα μεγαλύτερα ορθοπεδικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ έχει επίσης εργασθεί και στη Μεγάλη Βρετανία, με συνολική παρουσία στο εξωτερικό περίπου 17 χρόνια.

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας στο 698 00 21 404, ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά το πρόβλημά σας.

Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα

Prodromidis AD, Chloros GD, Thivaios GC, Sutton PM, Pandit H, Giannoudis PV, Charalambous CP. High rate of radiolucent lines following the cemented original design of the ATTUNE total knee arthroplasty. Bone Joint J. 2023 Jun 1;105-B(6):610-621. doi: 10.1302/0301-620X.105B6.BJJ-2022-0675.R1. PMID: 37259548.

2 https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/total-knee-replacement/

Eπικοινωνήστε με τον γιατρό

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας

Κλείστε ραντεβού