Στραμπούληγμα χεριού: Διάγνωση, Αντιμετώπιση, Θεραπεία

Στραμπούληγμα χεριού: Διάγνωση, Αντιμετώπιση, Θεραπεία

Στραμπούληγμα (Διάστρεμμα) του καρπού  ή του χεριού: Διάγνωση και Αντιμετώπιση, 

Ο όρος στραμπούληγμα χεριού και ο όρος «διάστρεμμα» είναι συνώνυμοι, και εδώ χρησιμοποιούμε μια τον έναν μια τον άλλον αλλά σημαίνουν όπως είπαμε ακριβώς το ίδιο πράγμα. 

Όταν ο καρπός κάμπτεται ή συστρέφεται με δύναμη, οι σύνδεσμοι που παρέχουν στήριξη στον καρπό μπορεί να τεντωθούν πέρα από τις δυνατότητές τους, οδηγώντας σε στραμπούληγμα του χεριού καρπού. Το διάστρεμμα του καρπού είναι ένας τραυματισμός που μπορεί να συμβεί λόγω πτώσης σε τεντωμένο χέρι. Η σοβαρότητα του στραμπουλήγματος, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή (1ου έως 3ου βαθμού), εξαρτάται από την έκταση της βλάβης των συνδέσμων.  

YouTube video

Σύνδεσμοι χεριού: τι είναι; 

Οι σύνδεσμοι είναι ινώδεις ιστοί και όπως το λέει η λέξη, «σύνδεσμοι» , συνδέουν τα οστά με άλλα οστά και παρέχουν σταθερότητα στις αρθρώσεις.  

 Εδώ βλέπουμε ατόφιους τους συνδέσμους του καρπού.

Εικόνα 1: Εδώ βλέπουμε ατόφιους τους συνδέσμους του καρπού. Κάποιοι από τους πιο σημαντικούς είναι χρωματισμένοι με ροζ χρώμα. 

Στην περίπτωση των συνδέσμων του καρπού, εξασφαλίζουν ότι τα οστά μένουν στη σωστή τους θέση και επίσης συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των αρθρώσεων μεταξύ τους. Τα διαστρέμματα μπορεί να ποικίλλουν σε σοβαρότητα, από μικρή διάταση ή μικρά σχισίματα στις ίνες του συνδέσμου έως πλήρη σχισίματα που μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και την πρόσδεση του συνδέσμου στο οστό. 

Εδώ βλέπουμε έναν σύνδεσμο ο οποίος έχει υποστεί μια ρήξη δηλαδή έχει σκιστεί, αλλά τα 2 άκρα του παραμένουν στη θέση τους.. 

Εικόνα 2: Εδώ βλέπουμε έναν σύνδεσμο ο οποίος έχει υποστεί μια ρήξη δηλαδή έχει σκιστεί, αλλά τα 2 άκρα του παραμένουν στη θέση τους.. 

Στραμπούληγμα χεριού , καρπού: Πως ταξινομείται η σοβαρότητα της βλάβης; 

Οι διάφορες κατηγορίες στραμπουλήγματος (διαστρέμματος) του χεριού , καρπού βασίζονται στην έκταση της βλάβης που προκαλείται στους συνδέσμους. Τα διαστρέμματα ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες (βαθμούς), ανάλογα με τη σοβαρότητά τους:  

Διάστρεμμα πρώτου βαθμού: είναι ήπιο και περιλαμβάνει διάταση των συνδέσμων χωρίς ρήξη 

Διάστρεμμα δεύτερου βαθμού: είναι μέτριο και περιλαμβάνει μερική ρήξη των συνδέσμων και μπορεί να οδηγήσει σε κάποια απώλεια λειτουργίας 

Διάστρεμμα τρίτου βαθμού: είναι σοβαρό και περιλαμβάνει πλήρη ρήξη (σκίσιμο) του συνδέσμου ή διαχωρισμό του συνδέσμου από το οστό, που απαιτεί ιατρική ή χειρουργική παρέμβαση. Σε περιπτώσεις όπου ο σύνδεσμος διαχωρίζεται από το οστό, μπορεί επίσης να προκληθεί κάταγμα, όπου ένα μικρό κομμάτι οστού αποκολλάται μαζί με τον σύνδεσμο, και το ονομάζουμε αποσπαστικό κάταγμα. 

Στραμπούληγμα χεριού και καρπού: Γιατί και πώς συμβαίνει; 

Τα διαστρέμματα του καρπού προκύπτουν συνήθως από το χτύπημα του χεριού στο έδαφος μετά από πτώση. Αν και τέτοιες πτώσεις μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια συνηθισμένων δραστηριοτήτων, συνδέονται συχνότερα με αθλήματα και υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής. 

Στραμπούληγμα χεριού

Εικόνα 3: Αυτός είναι ένας συνήθης μηχανισμός κάκωσης όταν δηλαδή το χέρι μας πέφτει στο έδαφος και ο καρπός λυγίζει προς τα επάνω (έκταση). 

Στραμπούληγμα χεριού Με τον ίδιο μηχανισμό κάκωσης μπορεί να προκληθεί και ένα κάταγμα σκαφοειδούς (άσπρο βέλος). Εδώ με πράσινο είναι το περίγραμμα του σκαφοειδούς οστού ενώ με κόκκινο είναι το κάταγμα δηλαδή το σπάσιμο του οστού. Για αυτό όπως θα δούμε παρακάτω είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην αμελούμε ένα φαινομενικά αθώο διάστρεμμα του καρπού γιατί μπορεί να κρύβει ένα σπασμένο οστό. 

Εικόνα 4: Με τον ίδιο μηχανισμό κάκωσης μπορεί να προκληθεί και ένα κάταγμα σκαφοειδούς (άσπρο βέλος). Εδώ με πράσινο είναι το περίγραμμα του σκαφοειδούς οστού ενώ με κόκκινο είναι το κάταγμα δηλαδή το σπάσιμο του οστού. Για αυτό όπως θα δούμε παρακάτω είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην αμελούμε ένα φαινομενικά αθώο διάστρεμμα του καρπού γιατί μπορεί να κρύβει ένα σπασμένο οστό. 

Στραμπούληγμα χεριού και καρπού: Ποια είναι τα συμπτώματα; 

Όταν ένα άτομο στραμπουλήξει τον καρπό του, βιώνει έντονο πόνο ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται με άλλα συμπτώματα όπως: 

  • Πρήξιμο (οίδημα) 
  • Μώλωπες (αιμάτωμα) 
  • Αίσθημα «κλικ» μέσα στον καρπό κατά τη διάρκεια των κινήσεων 
  • Αίσθημα ότι κάτι έχει σχιστεί μέσα στον καρπό 

‘Ενας τραυματισμός του καρπού μπορεί να φαίνεται αθώος και το πρήξιμο να μην είναι μεγάλο, όμως μπορεί να έχει προκληθεί ρήξη συνδέσμου και αυτό μπορεί να απαιτεί χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη μακροπρόθεσμων προβλημάτων όπως αρθρίτιδα. Επιπλέον κάποιες φορές, μπορεί να έχει συμβεί κάταγμα δηλαδή σπάσιμο ενός οστού του καρπού και αν το υποτιθέμενο διάστρεμμα δεν έχει διερευνηθεί σωστά, αυτό πάλι μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Παραδείγματος χάρη, πολλά κατάγματα ενός μικρού οστού που ονομάζουμε σκαφοειδές και υπάρχει στον καρπό δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μακροχρόνιο πρόβλημα στον καρπό και να απαιτεί μια χειρουργική επέμβαση η οποία υπό άλλες συνθήκες σωστής και έγκαιρης διάγνωσης από την αρχή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.  

Εικόνα 5: Το άσπρο βέλος δείχνει ένα κάταγμα σκαφοειδούς που προκλήθηκε σε ασθενή ο οποίος στην αρχή διαγνώστηκε με ένα απλό διάστρεμμα καρπού. Το κάταγμα σκαφοειδούς είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση που αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα και «αφεθεί στην τύχη του», μπορεί να υπάρξει μετά σοβαρή μακροχρόνια συνέπεια. 

Στραμπούληγμα χεριού και καρπού: Πώς προλαμβάνουμε τα χειρότερα; 

Για τους παραπάνω λόγους που αναφέραμε, είναι εξαιρετικά σημαντικό να πάτε στο γιατρό ώστε να αξιολογήσει ακόμα και έναν ήπιο τραυματισμό ειδικά αν δεν βελτιώνεται γρήγορα. εάν για παράδειγμα ο πόνος στον καρπό επιμένει τότε πρέπει να γίνει η σωστή διάγνωση από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό για να αποφύγετε πιθανές επιπλοκές όπως να έχετε χρόνιο πόνο, δυσκαμψία, ή και αρθρίτιδα δηλαδή καταστροφή των αρθρώσεων. Τα προβλήματα αυτά συμβούν αντιμετωπίζονται πολύ πιο δύσκολα και με λιγότερη επιτυχία σε σχέση με το να έχουν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. 

Στραμπούληγμα χεριού και καρπού: Πώς γίνεται η διάγνωση; 

Καταρχήν ο γιατρός σας θα ρωτήσει πώς έγινε ο τραυματισμός όπως και θα ρωτήσει ένα λεπτομερές ιστορικό για την υγεία σας. θα σας εξετάσει κατόπιν προσεκτικά και με πολύ σχολαστικότητα θα δει πού ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα.  

Ακτινογραφίες: η ακτινογραφία δείχνει μόνο άσπρο και μαύρο και άρα δεν θα δείξει τους ίδιους τους συνδέσμους. Είναι πολύτιμη όμως γιατί μπορεί έμμεσα να δείξει μια βλάβη συνδέσμου αν η θέση των οστών στον καρπό σας δεν είναι σωστή. Αυτό σημαίνει ότι ο σύνδεσμος έχει πάθει βλάβη και δεν κρατάει το οστό στη θέση του σωστά όπως έχει σχεδιαστεί από τη φύση. Μπορεί επίσης να αποκαλύψει ένα κάταγμα δηλαδή ένα σπασμένο οστό, όπως παραδείγματος χάρη ένα σπασμένο σκαφοειδές το οποίο μπορεί να χρειάζεται άμεση χειρουργική επέμβαση για να αποφευχθεί η καταστροφή των αρθρώσεων του καρπού η οποία είναι πολύ περισσότερο δύσκολα αντιμετωπίσιμη στο μέλλον. 

Μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία: ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να παραγγείλει αυτές τις περαιτέρω εξετάσεις για να διαπιστώσει άμεσα κάποιες κακώσεις που μπορεί να μην φαίνονται στην ακτινογραφία αν υπάρχει υποψία για αυτές. 

Στραμπούληγμα χεριού και καρπού: Θεραπεία. 

Η αντιμετώπιση ενός στραμπούληγμα το στον καρπό ή στο χέρι εξαρτάται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού όπως επίσης και από τις συνοδές κακώσεις όπως είδαμε κάποιο κάταγμα στον καρπό. 

Μη χειρουργική θεραπεία 

Ένα διάστρεμμα πρώτου ή δεύτερου βαθμού μπορεί να χρειαστεί να ακινητοποιηθεί σε έναν νάρθηκα για μια εβδομάδα ή περισσότερο. Δεν πρέπει να ακινητοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα το χέρι ή ο καρπός γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκαμψία.  

Στραμπούληγμα χεριού, θεραπεια Ειδικός νάρθηκας καρπού για να ακινητοποιήσει της άρθρωσης σε περίπτωση στραμπουλήγματος. 

Εικόνα 6: Ειδικός νάρθηκας καρπού για να ακινητοποιήσει της άρθρωσης σε περίπτωση στραμπουλήγματος. 

Χειρουργική θεραπεία

Τα διαστρέμματα τρίτου βαθμού δηλαδή όταν ο σύνδεσμος έχει σχιστεί τελείως μπορεί να χρειαστούν χειρουργείο. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο κομμένος σύνδεσμος ράβεται εάν δεν έχει πάθει πολύ μεγάλη ζημιά και είναι δυνατόν να γίνει η συρραφή. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις όμως που ο σύνδεσμος έχει καταστραφεί μπορεί να χρειαστεί να ανακατασκευαστεί με τη χρήση ενός μοσχεύματος τένοντα. 

Ο γιατρός θα σας αναφέρει ποια είναι η καλύτερη επιλογή για την ξεχωριστή σας περίπτωση. Μετά το χειρουργείο θα χρειαστεί μια περίοδος αποκατάστασης που θα περιλαμβάνει ενδυνάμωση του καρπού και του χεριού σας καθώς και αποκατάσταση του εύρους κίνησης. Γενικά οι σύνδεσμοι επουλώνονται μέσα σε διάστημα από 8 έως 12 εβδομάδων αλλά μπορεί να χρειαστούν και από 6 έως 12 μήνες για να γίνει πλήρης ανάρρωση. Η συνολική διάρκεια της αποκατάστασης καθώς και τα αποτελέσματα θα εξαρτηθούν από τη σοβαρότητα του τραυματισμού σας. 

Στραμπούληγμα χεριού και καρπού: Πρόληψη 

Η πρόληψη είναι το κλειδί όταν πρόκειται για διαστρέμματα του καρπού, τα οποία συνήθως προκαλούνται από πτώση. Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν περπατάτε σε ολισθηρές επιφάνειες. Επιπλέον, αθλήματα όπως το πατινάζ, το skateboard και το σκι μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διάστρεμμα του καρπού. Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο τραυματισμού, συνιστάται να φοράτε προστατευτικό εξοπλισμό, όπως προστατευτικά καρπού ή ταινία κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων. Αυτό θα παρέχει στήριξη στον καρπό σας και θα ελαχιστοποιήσει την έκταση της ζημιάς σε περίπτωση πτώσης. Επίσης, όταν ο καιρός είναι κρύος και έχει πάγο, είναι πολύ σημαντικό να φοράμε χοντρά γάντια γιατί σε περίπτωση που γλιστρήσουμε στον πάγο αυτά θα μας προστατεύσουν γιατί θα απορροφήσουν τους κραδασμούς και ο τραυματισμός θα είναι πιο ήπιος. 

Συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό Γ. Χλωρό:

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω, μπορεί να ωφεληθείτε από αξιολόγηση του εξειδικευμένου ορθοπεδικού χειρουργού Γεωργίου Χλωρού.

  • Ο χειρουργός, έχοντας τις απαραίτητες πιστοποιήσεις USMLE/ECFMG, διαθέτει πλήρη άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Pennsylvania License: MD465887).
  • Έχει μείνει συνολικά στο Εξωτερικό για 17 χρόνια.
  • Έχει αποκτήσει πολύχρονη εμπειρία και εκπαίδευση στα μεγαλύτερα ορθοπεδικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • Έχει πραγματοποιήσει πολύ μεγάλο όγκο επιτυχημένων χειρουργικών επεμβάσεων στην Αμερική, καθώς και στην Μεγάλη Βρετανία όπου εργάσθηκε μετά το πέρας της εκπαίδευσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα, ο κ. Χλωρός έχει κάνει εκτενή πρωτότυπη έρευνα με δημοσιεύσεις πάνω στο θέμα.

Ο ορθοπεδικός χειρουργός κ. Γεώργιος Χλωρός έχει κάνει εκτενείς δημοσιεύσεις πάνω στον καρπό, στα στραμπουλήγματα του καρπού και του χεριού, καθώς και στα κατάγματα του σκαφοειδούς. 

Βιβλιογραφία:  

1 Chloros GD, Themistocleous GS, Zagoreos NP, Korres DS, Efstathopoulos DG, Soucacos PN. Isolated dislocation of the scaphoid. Arch Orthop Trauma Surg. 2006 Apr;126(3):197-203. doi: 10.1007/s00402-006-0105-x. Epub 2006 Feb 15. PMID: 16479394

2 Chloros GD, Themistocleous GS, Wiesler ER, Benetos IS, Efstathopoulos DG, Soucacos PN. Pediatric scaphoid nonunion. J Hand Surg Am. 2007 Feb;32(2):172-6. doi: 10.1016/j.jhsa.2006.11.007. PMID: 17275591

3 Chloros GD, Wiesler ER, Poehling GG. Current concepts in wrist arthroscopy. Arthroscopy. 2008 Mar;24(3):343-54. doi: 10.1016/j.arthro.2007.10.006. Epub 2008 Jan 7. PMID: 18308188

4 Anz AW, Bushnell BD, Bynum DK, Chloros GD, Wiesler ER. Pediatric scaphoid fractures. J Am Acad Orthop Surg. 2009 Feb;17(2):77-87. doi: 10.5435/00124635-200902000-00004. PMID: 19202121

Eπικοινωνήστε με τον γιατρό

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας

Κλείστε ραντεβού