Γάγγλιο καρπού και δαχτύλων

gaglio karpou raxiaio

Γάγγλιο καρπού

Το γάγγλιο καρπού (ή αλλιώς γαγγλιακή κύστη) είναι η πιο συχνή μάζα (εξόγκωμα) πού εμφανίζεται στο χέρι. Το γάγγλιο καρπού είναι στην ουσία μια κύστη από νερό. Δεν είναι καρκινική μάζα και στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αβλαβής. Εμφανίζεται σε διάφορες θέσεις αλλά πιο συχνά αναπτύσσονται στο πίσω μέρος του καρπού (ραχιαία επιφάνεια). Αυτές οι κύστεις είναι γεμάτες υγρό και μπορούν γρήγορα να εμφανιστεί να εξαφανιστεί ή να αλλάξει μέγεθος. Πολλές φορές δεν απαιτείται θεραπεία. Ωστόσο, εάν η κύστη είναι επώδυνη και παρεμποδίζεται η λειτουργικότητα του χεριού ή για αισθητικούς λόγους, υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας.

ραχιαίο γάγγλιο καρπού

Εικόνα 1: Γάγγλιο στην πίσω επιφάνεια του καρπού.

YouTube video
Ο Ορθοπεδικός χειρουργός κ. Χλωρός περιγράφει το γάγγλιο καρπού σε 1 λεπτό!

Γάγγλιο καρπού – Περιγραφή

Το γάγγλιο είναι σαν ένα μπαλόνι γεμάτο νερό. Αναπτύσσεται από τους ιστούς που περιβάλλουν μία άρθρωση όπως οι σύνδεσμοι η τα έλυτρα των τενόντων και ο αρθρικός υμένας. Μέσα στο “μπαλόνι” υπάρχει ένα παχύρευστο υγρό σα τζελ που προέρχεται από την άρθρωση.

Εκεί στις μπορούν να εμφανιστούν σε αρκετές από τις αρθρώσεις του χεριού και του καρπού.

Γάγγλιο καρπού – Αιτία

Δεν είναι γνωστό γιατί σχηματίζεται ένα γάγγλιο. Είναι πιο συχνό σε ανθρώπους μεταξύ 15 και 40 ετών ενώ οι γυναίκες προσβάλλονται πιο συχνά από τους άντρες. Υπάρχουν επίσης κάποιες κύστες που αναπτύσσονται στις άκρες των δακτύλων κοντά στο νύχι και συνδέονται συνήθως με αρθρίτιδα στην άρθρωση του δαχτύλου και είναι πιο συχνές σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών.

Γάγγλιο καρπού – Συμπτώματα

Τα περισσότερα γάγγλια φαίνονται σαν εξογκώματα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν προκαλούν άλλα συμπτώματα εκτός από το εξόγκωμα αλλά Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ασκήσουν πίεση στα γειτονικά νεύρα και να προκαλέσουν πόνο ή και μυρμήγκιασμα.

Εάν η γαγγλιακη κυστη είναι μεγάλη ακόμα και αν δεν είναι επώδυνη μπορεί να ενοχλεί αισθητικά.

Γάγγλιο καρπού – Διάγνωση

Ο γιατρός σας θα ρωτήσει το ιατρικό ιστορικό:

  • Πόσο καιρό έχετε το γάγγλιο;
  • Είναι επώδυνο;
  • Εμφανίστηκε σταδιακά ή ξαφνικά;
  • Έχει αλλάξει σε μέγεθος;

Ο γιατρός θα ψηλαφίσει την μάζα και κάποιες φορές μπορεί να ρίξει ένα φως για να δει εάν αυτή είναι γεμάτη με υγρό. Αυτή η απλή δοκιμασία μπορεί να βοηθήσει να διαπιστώσει ο γιατρός εάν πρόκειται πραγματικά μία κύστη και όχι ένας συμπαγής όγκος.

Γάγγλιο καρπού – Απεικονιστικές εξετάσεις

Ακτινογραφία: η ακτινογραφία δεν θα δει την γαγγλιακη κυστη αλλά μπορεί να αποκλειστεί μία άλλη πάθηση όπως η αρθρίτιδα του χεριού ή του καρπού ή κάποιος όγκος των οστών.

Μαγνητική τομογραφία και υπερηχογράφημα: αυτές οι δύο απεικονιστικές δοκιμασίες μπορούν να δείξουν καλύτερα τους μαλακούς ιστούς. Ιδιαίτερα χρειάζεται μαγνητική τομογραφία, εάν αποφασίσετε να αφαιρέσετε την κύστη χειρουργικά ώστε ο χειρουργός να δει ποιες δομές περνούν γύρω από την κύστη.

Γάγγλιο καρπού – Συντηρητική (μη χειρουργική) αντιμετώπιση

Η αρχική θεραπεία της γαγγλιακής κύστης είναι μη χειρουργική, και περιλαμβάνει:

  • Ακινητοποίηση: ένας νάρθηκας μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να προκαλέσει μείωση του μεγέθους του γαγγλίου. Αυτό συμβαίνει γιατί η δραστηριότητα συχνά προκαλεί αύξηση του μεγέθους του γαγγλίου γεγονός που μπορεί να αυξήσει την πίεση στα γειτονικά νεύρα προκαλώντας πόνο.
  • Αναρρόφηση: Εάν το γάγγλιο προκαλεί μεγάλο πόνο ή περιορίζει σοβαρά τις δραστηριότητες το υγρό μπορεί να αναρροφηθεί από αυτό. (Εικόνα 2) Δυστυχώς η αναρρόφηση συχνά αποτυγχάνει να εξαλείψει το επειδή η ρίζα δηλαδή η σύνδεση του με την άρθρωση δεν αφαιρείται. Επειδή η ρίζα δεν αφαιρείται η κύστη θα ξαναγεμίσει πάλι. Είναι όπως ένα ζιζάνιο που θα αναπτυχθεί ξανά Εάν δεν αντιμετωπιστεί η ρίζα του. Η αναρρόφηση συχνά ενδείκνυται για τα γάντια που βρίσκονται στο πάνω μέρος του καρπού. Για τα γάγγλια στην πλευρά της παλάμης του καρπού μπορεί να είναι δύσκολη η αναρρόφηση λόγω της εγγύτητας τους σε μεγάλα αγγεία και νεύρα (Εικόνα 3).
αναρρόφηση σε γάγγλιο καρπού

Εικόνα 2: Αναρρόφηση γαγγλίου.

γάγγλιο καρπού παλαμιαίο

Εικόνα 3: Γάγγλιο στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού.

Γάγγλιο καρπού – Χειρουργική αντιμετώπιση

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση Εάν τα συμπτώματα σας δεν ανακουφιστούν με μη χειρουργικές μεθόδους ή εάν το γάγγλιο επανέλθει μετά την αναρρόφηση. Η διαδικασία για την αφαίρεση μιας γαγγλιακής κύστης ονομάζεται εκτομή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η εκτομή εξαλείφει ριζικά το πρόβλημα καθώς κυριολεκτικά το “εκριζώνει”. Δηλαδή όχι μόνο αφαιρούμε το μπαλόνι αλλά και τη ρίζα του μπαλονιού που συνδέεται με την άρθρωση. Έτσι είναι πάρα πολύ δύσκολο να υπάρξει υποτροπή. Ακόμη όμως και μετά την εκτομή υπάρχει πάντα μία μικρή πιθανότητα να επιστρέψει το γάγγλιο.

Είναι συνήθως μία διαδικασία πού γίνεται αυθημερόν και ο ασθενής πηγαίνει σπίτι την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης μετά από μία περίοδο επιτήρησης. Συνήθως μπορείτε να συνεχίσετε τις κανονικές δραστηριότητές σας δύο έως έξι εβδομάδες μετά τη διαδικασία.

Γάγγλιο καρπού – Αποτελέσματα

Οι γαγγλιακές κύστεις σπάνια, έως ποτέ, προκαλούν μόνιμη αναπηρία. Οι κύστεις που δεν υποχωρούν από μόνες τους και είναι συμπτωματικές σχεδόν πάντα ανταποκρίνονται στη χειρουργική επέμβαση. Στη σπάνια περίπτωση υποτροπής μετά την επέμβαση, μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση αναθεώρησης για να αφαιρεθεί ξανά η κύστη. Μετά την αφαίρεση, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών βιώνει ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης για το γάγγλιο καρπού;

Για αυτού του είδους την επέμβαση το κόστος είναι πάρα πολύ προσιτό και περιλαμβάνει:

1) Το κόστος των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στο χειρουργείο,

2) Τα έξοδα παραμονής στο νοσοκομείο,

3) Την αμοιβή της ομάδας των ιατρών.
Το ασφαλιστικό σας ταμείο (ΕΟΠΥΥ) θα καλύψει ένα μέρος των εξόδων, ενώ αν έχετε ιδιωτική ασφάλεια, συμβουλευτείτε τον ασφαλιστή σας για τους όρους και τις καλύψεις του συμβολαίου σας.

Για το γάγγλιο καρπού, συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό Γ. Χλωρό

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω, μπορεί να ωφεληθείτε από αξιολόγηση του εξειδικευμένου ορθοπεδικού χειρουργού Γεωργίου Χλωρού.

  • Ο χειρουργός, έχοντας τις απαραίτητες πιστοποιήσεις USMLE/ECFMG, διαθέτει πλήρη άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Pennsylvania License: MD465887).
  • Έχει μείνει συνολικά στο Εξωτερικό για 17 χρόνια.
  • Έχει αποκτήσει πολύχρονη εμπειρία και εκπαίδευση στα μεγαλύτερα ορθοπεδικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • Έχει πραγματοποιήσει πολύ μεγάλο όγκο επιτυχημένων χειρουργικών επεμβάσεων στην Αμερική, καθώς και στην Μεγάλη Βρετανία όπου εργάσθηκε μετά το πέρας της εκπαίδευσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα

1 Ganglion cyst – BMJ Best Practice – reviewed by George Chloros, MD https://bestpractice.bmj.com/topics/en-us/984

Ο κ. Χλωρός έχει εγκρίνει ως κριτής περιεχομένου τις τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές (“BMJ Best Practice”) για την αντιμετώπιση για το γάγγλιο καρπού στο παγκόσμια έγκυρο ιατρικό περιοδικό BMJ: “British Medical Journal” .

George Chloros, MD

2 Wikipedia https://el.wikipedia.org/wiki/Γάγγλιο_του_καρπού#:~:text=Το Γάγγλιο του καρπού είναι,και περιέxει ζελατινώδες θυλακικό υγρό.

Eπικοινωνήστε με τον γιατρό

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας

Κλείστε ραντεβού