Nεύρωμα Morton

Γνωστό και ως μεσοδακτύλιο νεύρωμα, το νεύρωμα Morton είναι ένας καλοήθης (μη καρκινικός) όγκος ενός νεύρου. Το νεύρωμα του Morton δεν είναι στην πραγματικότητα όγκος, αλλά πάχυνση του ιστού που περιβάλλει το νεύρο που οδηγεί στα δάχτυλα των ποδιών (δακτυλικό νεύρο).

Εάν μερικές φορές αισθάνεστε ότι «περπατάτε πάνω σε ένα ένα πετραδάκι» και έχετε επίμονο πόνο στο μπροστινό μέρος του ποδιού σας, μπορεί να έχετε μια πάθηση που ονομάζεται νεύρωμα Morton.

YouTube video
Εικόνα 1: Νεύρωμα Morton.

Εικόνα 1: Νεύρωμα Morton.

Νεύρωμα Morton – Ανατομία

Νεύρωμα Morton - Ανατομία

Εικόνα 2: Νεύρωμα Morton: Αριστερά, η πελματιαία (κάτω πλευρά) και δεξιά η ραχιαία (πάνω) όψη του ποδιού που δείχνει ένα νεύρωμα Morton (σε κύκλο) ανάμεσα στο 3ο και 4ο μετατάρσιο.

Το νεύρωμα Morton είναι περίπου 8 φορές πιο συχνά στις γυναίκες από ότι στους άνδρες και συνήθως επηρεάζουν άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 60 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστούν και εκτός αυτού του ηλικιακού εύρους.

Το νεύρωμα του Morton αναπτύσσεται συχνότερα στην περιοχή μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου δακτύλου συνήθως ως απόκριση σε ερεθισμό, τραύμα ή υπερβολική πίεση. Το νεύρωμα Morton μπορεί επίσης να αναπτυχθεί ανάμεσα στο δεύτερο και του τρίτο δάκτυλο, αν και αυτό συμβαίνει λιγότερο συχνά.

Νεύρωμα Morton: Ο ασθενής αισθάνεται σαν να περπατάει πάνω από ένα βοτσαλάκι ή πετραδάκι. Πιστεύετε ότι η αιτία που δημιουργείται έχει να κάνει με την παγίδευση του νεύρου κάτω από τον σύνδεσμο.

Εικόνα 3: Νεύρωμα Morton: Ο ασθενής αισθάνεται σαν να περπατάει πάνω από ένα βοτσαλάκι ή πετραδάκι. Πιστεύετε ότι η αιτία που δημιουργείται έχει να κάνει με την παγίδευση του νεύρου κάτω από τον σύνδεσμο.

Νεύρωμα Morton – Αιτία

Η ακριβής αιτία του νευρώματος Morton δεν είναι γνωστή, αλλά η τρέχουσα έρευνα υποδηλώνει ότι είναι πιθανό το αποτέλεσμα παγίδευσης (δηλ. συμπίεσης ή συμπίεσης) των κοινών δακτυλικών νεύρων. Η πίεση του νεύρου μπορεί να προκαλέσει οίδημα και να προκαλέσει μη φυσιολογικό σχηματισμό ιστού μέσα και γύρω από το νεύρο.

Νεύρωμα Morton – Συμπτώματα

Αυτά είναι τα πιο κοινά συμπτώματα:

 • Το επίμονο κάψιμο ή ο οξύς πόνος που μπορεί να απλώνεται στα δάχτυλα των ποδιών, ειδικά κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως το τρέξιμο ή το περπάτημα. Ο νυχτερινός πόνος είναι σπάνιος.
 • Οι ασθενείς συχνά περιγράφουν την αίσθηση ότι έχουν ένα βότσαλο ή πετραδάκι κάτω από το μπροστινό μέρος του ποδιού τους καθώς περπατούν.
 • Ο πόνος είναι συνήθως μεταξύ της βάσης του τρίτου και του τέταρτου δακτύλου, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου δακτύλου.
 • Μπορεί να υπάρχει μούδιασμα ή ένα δυσάρεστο μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα των ποδιών.
 • Τα στενά παπούτσια επιδεινώνουν αυτή την κατάσταση συμπιέζοντας τα οστά των ποδιών και παγιδεύοντας το νεύρο ακόμη πιο πολύ.
Νεύρωμα Morton: η συχνότερη εντόπιση του είναι ανάμεσα στο τρίτο και τέταρτο δάχτυλο.

Εικόνα 4: Νεύρωμα Morton: η συχνότερη εντόπιση του είναι ανάμεσα στο τρίτο και τέταρτο δάχτυλο.

Νεύρωμα Morton – Διάγνωση

Ο γιατρός θα πάρει ένα λεπτομερές Ιστορικό και θα σας κάνει ενδελεχή κλινική εξέταση.

Θα σας ρωτήσει σχετικά με το που βρίσκεται ο πόνος τι ακριβώς νιώθετε πόσο σοβαρό είναι πότε άρχισαν τα συμπτώματα και πόσο διαρκούν.

Μπορεί να χρειαστεί να παραγγείλει περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις.

Ακτινογραφία: Η ακτινογραφία δεν μπορεί να δείξει τη βλάβη όμως μπορεί να αποκλείσει άλλες καταστάσεις όπως παραδείγματος χάρη εάν υπάρχει αρθρίτιδα στο πόδι ή κάποιο κάταγμα.

Μαγνητική τομογραφία: Είναι η εξέταση εκλογής που θα καταδείξει το νεύρωμα morton.

Νεύρωμα Morton - Διάγνωση

Εικόνα 5: Σκίτσο μαγνητικής τομογραφίας που καταδεικνύει σαφέστατα ένα νεύρωμα Morton.

Νεύρωμα Morton – Μη Χειρουργική Θεραπεία

Η αρχική αντιμετώπιση του νευρώματος Morton περιλαμβάνει συνήθως ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

 • Αλλαγές στα υποδήματα. Αποφύγετε τα ψηλά τακούνια και τα στενά παπούτσια. Επιλέξτε πιο φαρδιά παπούτσια με χαμηλότερα τακούνια και απαλή σόλα. Αυτό επιτρέπει στα οστά να απλωθούν και μπορεί να μειώσει την πίεση στο νεύρο, δίνοντάς του χρόνο να επουλωθεί.
 • Πάτοι και ενθέματα: Εξατομικευμένα ενθέματα παπουτσιών και επιθέματα μεταταρσίου μπορούν να προστεθούν στα παπούτσια σας. Αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του ερεθισμού. Αυτό επιτυγχάνεται αλλάζοντας τον τρόπο που ασκούνται οι πιέσεις στο μπροστινό μέρος του ποδιού. Έτσι διαχωρίζονται τα οστά, γεγονός που μειώνει την πίεση στο νεύρωμα.
 • Ενεση. Μία ή περισσότερες ενέσεις ενός φαρμάκου κορτικοστεροειδούς (κορτιζόνη) μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο και τη φλεγμονή του νεύρου, φέρνοντας κάποια ανακούφιση. Είναι μία εύκολη και γρήγορη διαδικασία που μπορεί να γίνει στο ορθοπεδικό ιατρείο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι μπορούν να επιτύχουν διαρκή ανακούφιση με έναν συνδυασμό τροποποιήσεων της χρήσης παπουτσιών, ενθεμάτων, αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή/και ενέσεις κορτικοστεροειδών.

Νεύρωμα Morton – Χειρουργική Θεραπεία

Εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν ή αν επανέλθουν μετά από μη χειρουργική θεραπεία, ο χειρουργός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει:

 • αφαίρεση του αρρώστου τμήμα του νεύρου.
 • απελευθέρωση του ιστού γύρω από το νεύρο ώστε να μην παγιδεύεται.

Η χειρουργική επέμβαση θεωρείται συχνά η πιο αξιόπιστη μορφή θεραπείας για το νεύρωμα Morton, με πολλές μελέτες να δείχνουν ποσοστό επιτυχίας 80 έως 95%.

Η περίοδος ανάρρωσης μετά την επέμβαση για το νεύρωμα Morton είναι σύντομη. Τα πρωτόκολλα διαφέρουν και θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συγκεκριμένες οδηγίες του χειρουργού σας.

 • Σε γενικές γραμμές, αμέσως μετά την επέμβαση θα σας επιτραπεί να περπατάτε με το πόδι σας σε ένα παπούτσι με σκληρή σόλα.
 • Θα πρέπει να αποφεύγετε πιο βαριές δραστηριότητες μέχρι να επουλωθούν πλήρως τα χειρουργικά τραύματά σας — συνήθως μέχρι τουλάχιστον 2 έως 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
 • Συνήθως επιτρέπεται στους ασθενείς να επιστρέψουν στην κανονική τους χρήση παπουτσιών έως 4 εβδομάδες μετά τη διαδικασία.

Νεύρωμα Morton – Αποτελέσματα

 • Συντηρητικά μέτρα, όπως προαναφέρθηκαν, μπορεί να προσφέρουν κάποιο βαθμό ανακούφισης έως και στο 50% περίπου των ασθενών.
 • Οι ενέσεις κορτικοστεροειδών παρέχουν επιτυχή ανακούφιση από το νεύρωμα Morton περίπου στο 50% των περιπτώσεων.
 • Η χειρουργική επέμβαση με νευρεκτομή (αφαίρεση μέρους του νεύρου) ή αποσυμπίεση του νεύρου έχει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας, με τις περισσότερες μελέτες να αναφέρουν ποσοστό επιτυχίας 80 έως 95%. Ακόμη και μετά από επιτυχή χειρουργική θεραπεία, είναι πιθανό το νεύρωμα Morton να επανέλθει. Περίπου 5 έως 20% των ασθενών μπορεί να εμφανίσουν επανεμφάνιση των συμπτωμάτων και να χρειαστούν πρόσθετη θεραπεία. Ευτυχώς, μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση τυχόν της υποτροπής του νευρώματος Morton έχει παρόμοιο ποσοστό επιτυχίας με την αρχική χειρουργική επέμβαση (80 έως 95%).

Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης;

Για αυτού του είδους την επέμβαση το κόστος είναι πάρα πολύ προσιτό και περιλαμβάνει: 1) Το κόστος των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στο χειρουργείο, 2) Τα έξοδα παραμονής στο νοσοκομείο, 3) Την αμοιβή της ομάδας των ιατρών. Το ασφαλιστικό σας ταμείο (ΕΟΠΥΥ) θα καλύψει ένα μέρος των εξόδων, ενώ αν έχετε ιδιωτική ασφάλεια, συμβουλευτείτε τον ασφαλιστή σας για τους όρους και τις καλύψεις του συμβολαίου σας.

Συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό Γ. Χλωρό

Αν έχετε πόνο στο πόδι ή στην πτέρνα, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κύριο Γεώργιο Χλωρό. Ο ιατρός έχει πλήρη άδεια άσκησης επαγγέλματος ιατρού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Pennsylvania License: MD465887). Έχει αποκτήσει πολύχρονη εμπειρία και εκπαίδευση στα μεγαλύτερα ορθοπαιδικά κέντρα της των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενώ έχει επίσης εργασθεί και στη Μεγάλη Βρετανία.

Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα:

Wikipedia

https://en.wikipedia.org/wiki/Morton’s_neuroma

Eπικοινωνήστε με τον γιατρό

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας

Κλείστε ραντεβού