Θεραπεία οστεοαρθρίτιδας με υαλουρονικό οξύ στο γόνατο

Οι ενέσεις με υαλουρονικό οξύ είναι ελάχιστα επεμβατικές, ανώδυνες, γίνονται στο ιατρείο και ενδείκνυνται στην θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο, ιδιαίτερα στα πρώιμα στάδια και σε ασθενείς που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να χειρουργηθούν.

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό στο γόνατο είναι μια φυσική ουσία που παράγεται από το σώμα μας και υπάρχει φυσιολογικά στο αρθρικό υγρό καθώς και στον αρθρικό χόνδρο (Εικόνα 1). Έχει ως κύρια λειτουργία να δρα ως λιπαντικό για τις αρθρώσεις, απορροφώντας τους κραδασμούς και βοηθώντας την ομαλότερη κίνηση της άρθρωσης.  

Η άρθρωση του γόνατος είναι γεμάτη με αρθρικό υγρό. Ένα από τα κύρια συστατικά του αρθρικού υγρού είναι και το υαλουρονικό οξύ. Το υαλουρονικό οξύ παράγεται από τον ίδιο μας τον οργανισμό και βοηθάει στη λίπανση της άρθρωσης. Το αποτέλεσμα είναι οι κινήσεις της άρθρωσης να είναι ομαλές και ανώδυνες.
Εικόνα 1: Εδώ βλέπουμε μια φυσιολογική άρθρωση γόνατος. Είναι γεμάτη με αρθρικό υγρό. Ένα από τα φυσικά συστατικά του αρθρικού υγρού, που παράγεται από το ίδιο μας το σώμα, είναι το υαλουρονικό οξύ.
YouTube video
Βίντεο που εξηγεί τη θεραπεία.

Γιατί χρησιμοποιούμε το υαλουρονικό οξύ στην ορθοπεδική;

Σε άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα ή χονδροπάθεια, η ποσότητα αρθρικού υγρού μειώνεται (Εικόνα 2) Μειώνεται και το υαλουρονικό οξύ που παράγεται με φυσικό τρόπο στην άρθρωση. Δηλαδή η άρθρωση “στεγνώνει”. Σε αυτούς τους ασθενείς, η έγχυση αναπληρώνει το αρθρικό υγρό, δηλαδή αντικαθιστά το “λάδι της άρθρωσης”. Έτσι, επιτυγχάνεται μια πιο ομαλή λειτουργία της άρθρωσης, καθώς οι επιφάνειες της άρθρωσης ολισθαίνουν η μια πάνω στην άλλη πιο ομαλά. Το αποτέλεσμα είναι να διευκολύνεται η κίνηση και να μειώνεται ο πόνος.

Στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος υπάρχει εκφύλιση της άρθρωσης με καταστροφή του αρθρικού χόνδρου. Η ποσότητα του αρθρικού υγρού είναι μειωμένη. Η λίπανση της άρθρωσης είναι επίσης μειωμένη καθώς μεταξύ άλλων λείπει και υαλουρονικό οξύ. Το υαλουρονικό οξύ είναι μία φυσική ουσία που παράγεται από το σώμα μας και υπάρχει φυσιολογικά στο αρθρικό υγρό καθώς και στον αρθρικό χόνδρο. Έχει ως κύρια λειτουργία να δρα ως λιπαντικό για τις αρθρώσεις ακόμα απορροφώντας τους κραδασμούς και βοηθώντας στην ομαλότερη κίνηση της άρθρωσης. Όταν δεν υπάρχει αρκετό υαλουρονικό οξύ στην άρθρωση του γόνατος, δεν υπάρχει επαρκής λίπανση της άρθρωσης του γόνατος και η απορρόφηση των κραδασμών είναι μικρότερη. Έτσι δημιουργείται πόνος στο γόνατο.
Εικόνα 2: Εδώ βλέπουμε καταστροφή του χόνδρου της άρθρωσης του γόνατος λόγω εκφύλισης από οστεοαρθρίτιδα. Το αρθρικό υγρό είναι σαφώς μειωμένο, και η λίπανση της άρθρωσης ελλιπής.

Ποια άτομα είναι κατάλληλα για ένεση με υαλουρονικό οξύ στο γόνατο;

Οι ενέσεις με υαλουρονικό οξύ στο γόνατο είναι μια εξαιρετική μέθοδος διαχείρισης του πόνου της οστεοαρθρίτιδας.

  • Οι ασθενείς που δεν έχουν επωφεληθεί από τη φαρμακευτική αγωγή ή άλλες θεραπείες οστεοαρθρίτιδας.
  • Οι ασθενείς που μπορεί να μην είναι σε θέση να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις είναι ιδανικοί υποψήφιοι για αυτή την ελάχιστα επεμβατική θεραπεία.
  • Ειδικά, τα άτομα που έχουν αρχόμενη, δηλαδή ελαφρύτερη (πρώιμη) μορφή οστεοαρθρίτιδας του γόνατος είναι ιδανικοί υποψήφιοι για ένεση με υαλουρονικό οξύ στο γόνατο.

Η έγχυση με υαλουρονικό οξύ στο γόνατο αποτελεί θεραπεία εκλογής ιδιαίτερα σε ασθενείς με πρώιμη Οστεοαρθρίτιδα του γόνατος

Γεώργιος Χλωρός – Ορθοπεδικός χειρουργός

Πώς γίνεται η διαδικασία έγχυσης στο γόνατο;

Καταρχήν είναι αναγκαία η κλινική εξέταση της άρθρωσης του γόνατος από τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό. Είναι αναγκαίο να υπάρχει κάποια απεικονιστική εξέταση είτε μια απλή ακτινογραφία, είτε μια μαγνητική τομογραφία αν ο γιατρός το κρίνει αναγκαίο. 

  • Η διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη και γίνεται στο ιατρείο.
  • Γίνεται υπό άσηπτες συνθήκες.
  • Ο γιατρός εισέρχεται στην άρθρωση με μία βελόνα
    • Εάν η άρθρωση έχει μέσα αρκετό υγρό ο γιατρός θα το αφαιρέσει. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτό το υγρό δεν είναι φυσιολογικό όταν υπάρχει παθολογία και άρα πρέπει να αφαιρεθεί.
    • Στη συνέχεια γίνεται έγχυση με το υαλουρονικό οξύ (Εικόνα 3).
Η έγχυση με υαλουρονικό οξύ στο γόνατο είναι τελείως ανώδυνη και γίνεται υπό άσηπτες συνθήκες στο ιατρείο. Εδώ βλέπουμε μία βελόνα να εισέρχεται στο γόνατο και να εγχύει υαλουρονικό οξύ.
Εικόνα 3: Έγχυση υαλουρονικού οξέος στο γόνατο. Η έγχυση είναι τελείως ανώδυνη και γίνεται υπό άσηπτες συνθήκες στο ιατρείο.

Οι ενέσεις με υαλουρονικό οξύ γίνονται μόνο στο γόνατο;

Όχι. Η θεραπεία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις προσβεβλημένες αρθρώσεις, παραδείγματος χάρη και στον ώμο.

Πόσες ενέσεις χρειάζεται για να περάσει ο πόνος στο γόνατο;

Ο αριθμός των ενέσεων που απαιτούνται για τη θεραπεία με υαλουρονικό διαφέρει για κάθε ασθενή και βασίζεται στην πυκνότητα της ένεσης με υαλουρονικό οξύ. Υπάρχουν διάφορα θεραπευτικά πρωτόκολλα:

  • Είτε συνήθως γίνονται 3-5 ενέσεις με υαλουρονικό οξύ που κατανέμονται σε διάστημα μερικών εβδομάδων.
  • Είτε μπορεί επίσης να γίνει μια ένεση με πυκνό υαλουρονικό οξύ, άπαξ. Εδώ υπάρχει το πλεονέκτημα ότι μειώνεται ο αριθμός των επισκέψεων ο ασθενής με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην ταλαιπωρείται.

Δουλεύει η θεραπεία ενέσεων με υαλουρονικό οξύ;

  • Ναι. Ωστόσο, η ανταπόκριση σε αυτές τις ενέσεις μπορεί να διαφέρει μεταξύ των ατόμων.
  • Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν μειωμένο πόνο και θετικά αποτελέσματα.
  • Ειδικά, τα άτομα που έχουν αρχόμενη, δηλαδή ελαφρύτερη (πρώιμη) μορφή οστεοαρθρίτιδας του γόνατος αναφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα μετά από ένεση με υαλουρονικό οξύ στο γόνατο.

Πόσος καιρός χρειάζεται για να παρατηρηθούν τα οφέλη της ένεσης στο γόνατο;

Συνήθως απαιτούνται κάποιες εβδομάδες ώστε να φανεί στην πράξη η ευεργεσία της θεραπείας.

Πόσο χρόνο διαρκεί το ευεργετικό αποτέλεσμα ενέσεων στο γόνατο;

  • Τα αποτελέσματα των ενέσεων μπορούν να διαρκέσουν από αρκετούς μήνες έως και χρόνια.
  • Εάν τα συμπτώματα επανεμφανιστούν, οι ασθενείς μπορούν να επιλέξουν τις ενέσεις ξανά.
  • Επίσης, καλό είναι να γίνεται και μία θεραπεία συντήρησης κάθε 6 μήνες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης ενέσεων με υαλουρονικό οξύ στο γόνατο;

  • Φυσική θεραπεία χωρίς πρόσθετα: Χορηγείται υαλουρονικό οξύ που είναι μια φυσική ουσία που υπάρχει ούτως ή άλλως μέσα στο σώμα μας.
  • Μη επεμβατική διαδικασία.
  • Τελείως ανώδυνη.
  • Γίνεται πολύ γρήγορα στο ιατρείο χωρίς ανάγκη νοσηλείας.
  • Βοηθά στην αποφυγή ή στην καθυστέρηση της χειρουργικής επέμβασης.
  • Έχει εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο επιπλοκών, σχεδόν ανύπαρκτες.

Τι γίνεται συνήθως μετά την ένεση;

Κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει μια ελαφριά αντίδραση μετά την ένεση και συνήθως εμφανίζεται την επόμενη ημέρα. Ενδέχεται να υπάρξει προσωρινός πόνος και πρήξιμο στην άρθρωση μετά την ένεση. Συνιστάται στους ασθενείς να αποφεύγουν τις έντονες δραστηριότητες για 24 με 48 ώρες μετά τη θεραπεία. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να ανησυχεί καθώς αυτό σχεδόν πάντα σιγά σιγά θα υποχωρήσει.

Ένεση υαλουρονικού στο γόνατο παρενέργειες

Φλεγμονή ή αλλεργική αντίδραση είναι εξαιρετικά σπάνιες, εώς ανύπαρκτες.

Ένεση υαλουρονικού στο γόνατο κόστος τιμή εοπυυ

Το κόστος ποικίλλει και εξαρτάται από:

  • Το σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί: Υπάρχουν πάρα πολλά σκευάσματα με υαλουρονικό οξύ που κυκλοφορούν στην αγορά και τα οποία έχουν διαφορετικές ιδιότητες.
  • Την προέλευση του σκευάσματος: Πολλά από τα σκευάσματα αυτά προέρχονται από τρίτες χώρες και χρειάζεται προσοχή.
  • Την πυκνότητα του σκευάσματος: Ένα πυκνό υαλουρονικό οξύ είναι πιο ακριβό από ένα λιγότερο πυκνό υαλουρονικό οξύ.
  • Από τον αριθμό των επισκέψεων: Εάν χρειαστεί μία ή περισσότερες επισκέψεις ανάλογα με το πρωτόκολλο που θα χρησιμοποιηθεί με βάση το σκεύασμα όπως προαναφέρθηκε.
  • Κάποια σκευάσματα καλύπτονται και από τον εοπυυ.

Για τους παραπάνω λόγους πρέπει ο ασθενής να συζητά ενδελεχώς την θεραπεία με το γιατρό του, και πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην σωστή επιλογή με βάση την προέλευση και τις ιδιότητες του σκευάσματος.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1 ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ; ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΤΑΙ από τον ΕΟΠΥΥ;
Το κόστος έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες όπως παραδείγματος χάρη την πυκνότητα του υαλουρονικού, κλπ. Υπάρχουν διάφορα σκευάσματα στην αγορά, και ανάλογα με το ποιο θα χρησιμοποιήσει κανένας υπάρχουν και διαφορετικά πρωτόκολλα. Υπάρχουν κάποια σκευάσματα τα οποία καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και τα οποία είναι χαμηλής πυκνότητας. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητηθεί με λεπτομέρεια κατ’ιδίαν με τον ιατρό, στο πλαίσιο της επίσκεψης. Ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός, και πριν από κάθε είδους θεραπεία πρέπει να γίνει ενδελεχής εξέταση από τον γιατρό. Πρέπει να διαπιστωθεί με ακρίβεια το πρόβλημα, και να συνυπολογιστούν όλες οι παράμετροι για μία αυστηρώς εξατομικευμένη θεραπεία.


2 ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ;
Έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες και η ανταπόκριση διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Κανένας ασθενής δεν έχει τον ίδιο βαθμό οστεοαρθρίτιδας ή τους ίδιους εγγενείς παράγοντες με έναν άλλο. Είναι π.χ. σα να ρωτάει ο ασθενής: “Γιατρέ, έχω πονοκέφαλο, να πάρω ντεπόν; Είναι καλό; Θα με πιάσει; Και εάν πάρω π.χ. ντεπόν, σίγουρα θα μου περάσει; Πόσο θα κρατήσει; Πότε θα με ξαναπιάσει ο πονοκέφαλος;” Η απάντηση είναι: “Γενικά το ντεπόν βοηθάει αρκετά σαν θεραπεία και είναι μια ασφαλής θεραπεία, και αξίζει να την δοκιμάσουμε γιατί ανακουφίζει. Το αποτέλεσμα θα ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή. Αν χρειαστεί, και δεν σε πιάσει το ντεπόν, τότε έχουμε και άλλα φάρμακα εκτός από το ντεπόν για να πολεμήσουμε τον πονοκέφαλο.” Έτσι ακριβώς και με το υαλουρονικό. Και να μην ξεχνάμε ότι όλα τα υαλουρονικά ΔΕΝ είναι ίδια.

Συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό Γεώργιο Χλωρό

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στο γόνατο από οστεοαρθρίτιδα, μπορεί να ωφεληθείτε από αξιολόγηση του εξειδικευμένου ορθοπαιδικού χειρουργού Γεωργίου Χλωρού, ο οποίος εξειδικεύεται στις ορθοβιολογικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των ενέσεων με υαλουρονικό οξύ.

Ο χειρουργός, έχοντας τις απαραίτητες πιστοποιήσεις USMLE/ECFMG, διαθέτει πλήρη άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Pennsylvania License: MD465887).

Έχει μείνει συνολικά στο Εξωτερικό για 17 χρόνια.

Έχει αποκτήσει πολύχρονη εμπειρία και εκπαίδευση στα μεγαλύτερα ορθοπεδικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έχει πραγματοποιήσει πολύ μεγάλο όγκο επιτυχημένων χειρουργικών επεμβάσεων στην Αμερική, καθώς και στην Μεγάλη Βρετανία όπου εργάσθηκε μετά το πέρας της εκπαίδευσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για να μάθετε περισσότερα

Wikipedia

Eπικοινωνήστε με τον γιατρό

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας

Κλείστε ραντεβού