Το κάταγμα ποδοκνημικής είναι γνωστό και ως κάταγμα αστραγάλου και αποτελεί έναν εξαιρετικά συχνό τραυματισμό. Αυτό σημαίνει ότι ένα ή περισσότερα από τα οστά που αποτελούν την άρθρωση του αστραγάλου είναι σπασμένα.
Ένα κάταγμα στον αστράγαλο μπορεί να ποικίλει από:
- Ένα απλό σπάσιμο σε ένα κόκκαλο, που μπορεί να μην σας εμποδίσει να περπατήσετε.
- Αρκετά κατάγματα, τα οποία μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην μπορείτε να βάλετε βάρος στον αστράγαλο σας για μερικούς μήνες, επηρεάζοντας την ικανότητά σας να περπατάτε, να οδηγείτε, να παίζετε αθλήματα και να εργάζεστε.
- Αν και τα κατάγματα του αστραγάλου μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα όλων των ηλικιών, συνήθως συμβαίνουν συχνότερα σε ενήλικες. Στην πραγματικότητα, είναι ο τέταρτος πιο κοινός τύπος κατάγματος στους ενήλικες.
Κατάγματα αστραγάλου-Ποδοκνημικής άρθρωσης – Ανατομία
Τρία οστά αποτελούν την άρθρωση του αστραγάλου:
- Κνήμη — το μεγαλύτερο οστό του κάτω ποδιού (μωβ)
- περόνη — το μικρότερο οστό του κάτω ποδιού (πορτοκαλί)
- Αστραγάλος – το μικρό οστό που βρίσκεται μεταξύ του οστού της φτέρνας (πτέρνας) και της κνήμης και της περόνης (τιρκουάζ)
Εικόνα 1: Ανατομία του αστραγάλου και της ποδοκνημικής άρθρωσης.
Η κνήμη και η περόνη έχουν συγκεκριμένα μέρη που αποτελούν τον αστράγαλο (άρθρωση ποδοκοκνημικής):
- Έσω σφυρός — το μικρό προεξέχον οστό στην εσωτερική πλευρά του αστραγάλου στο άκρο της κνήμης
- Οπίσθιος σφυρός — το πίσω μέρος της κνήμης
- Έξω σφυρός — το προεξέχον οστό στην εξωτερική πλευρά του αστραγάλου στο άκρο της περόνης
Εικόνα 2: Το έσω σφυρό και το έξω σφυρό αποτελούν τις περιφερικες προεκτάσεις της κνήμης και της περόνης αντίστοιχα και μαζί με τον αστράγαλο σχηματίζουν την άρθρωση της ποδοκνημικής.
Οι γιατροί ταξινομούν τα κατάγματα του αστραγάλου ανάλογα με την περιοχή του οστού που έχει σπάσει. Για παράδειγμα, ένα κάταγμα στο άκρο της περόνης ονομάζεται κάταγμα έξω σφυρού ή εάν έχουν σπάσει και τα δύο σφυρά (τα άκρα της κνήμης και της περόνης), ονομάζεται αμφισφύριο κάταγμα.
Κατάγματα αστραγάλου-Ποδοκνημικής άρθρωσης – Περιγραφή
Τα κατάγματα του αστραγάλου μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με το πόσο τα κομμάτια του οστού έχουν μετακινηθεί από την κανονική τους θέση.
Μη παρεκτροπισμένο κάταγμα (απαρεκτόπιστο, ή “ράγισμα”): σημαίνει ότι το οστό έχει σπάσει αλλά τα κομμάτια έχουν μείνει ακριβώς στη θέση τους απλά έχει σπάσει. Πιθανώς να μην χρειαστεί χειρουργική επέμβαση σε αυτή την περίπτωση.
Εικόνα 3: Απαρεκτόπιστο κάταγμα ποδοκνημικής (αστραγάλου), έξω σφυρού.
Παρεκτροπισμένο κάταγμα. Σε ένα παρεκτροπισμένο ****κάταγμα αστραγάλου, τα κομμάτια που έχουν σπάσει έχουν μετακινηθεί. Μπορεί επίσης να υπάρχουν κατάγματα σε μία δύο ή και τρεις περιοχές και η άρθρωση του αστραγάλου μπορεί επίσης να έχει εξαρθρωθεί. Τα περισσότερα κατάγματα αστραγάλου με εξαρθρήματα απαιτούν χειρουργική θεραπεία.
Εικόνα 4: Παρεκτοπισμένο κάταγμα ποδοκνημικής (αστραγάλου), έξω σφυρού ΚΑΙ έσω σφυρού (αμφισφύριο κάταγμα).
Εικόνα 5: Χειρουργική αντιμετώπιση σε πααρεκτοπισμένο κάταγμα ποδοκνημικής (αστραγάλου), έξω σφυρού ΚΑΙ έσω σφυρού (αμφισφύριο κάταγμα). Ο έξω σφυρός έχει μπει στη θέση του και σταθεροποιηθεί με μία πλάκα (λάμα) με βίδες. Ο έσω σφυρός έχει σταθεροποιηθεί στη θέση του με 2 βίδες.
Ανοιχτό κάταγμα. Όταν τα σπασμένα οστά διαπερνούν το δέρμα, ο τραυματισμός ονομάζεται ανοιχτό ή επιπλεγμένο κάταγμα. Είναι επείγον να αντιμετωπισθεί χειρουργικά το συντομότερο δυνατό. Αυτό συμβαίνει επειδή μια ανοιχτή πληγή επιτρέπει στο εξωτερικό υλικό, τη βρωμιά και τα σκουπίδια να μολύνουν το κάταγμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.
Κατάγματα αστραγάλου-Ποδοκνημικής άρθρωσης – Αιτία
Πολλοί τύποι τραυματισμών μπορούν να προκαλέσουν κάταγμα στον αστράγαλο. Περιλαμβάνουν:
- Στρίβοντας, περιστρέφοντας ή κυλώντας τον αστράγαλό σας ενώ περπατάτε ή τρέχετε
- Παραπάτημα ή πτώση από ύψος, όπως πτώση από σκάλα
- Κατά τη διάρκεια τροχαίου ατυχήματος
Κατάγματα αστραγάλου-Ποδοκνημικής άρθρωσης – Συμπτώματα
Τα πιο κοινά συμπτώματα ενός σπασμένου αστραγάλου περιλαμβάνουν:
- Άμεσος και έντονος πόνος
- Πρήξιμο
- Μώλωπες (αιμάτωμα)
- Πόνος στο άγγιγμα
- Αδυναμία να περπατήσουμε και γενικά να βάλουμε βάρος στο πόδι.
- Παραμόρφωση, ειδικά εάν η άρθρωση του αστραγάλου έχει επίσης εξαρθρωθεί
- Μούδιασμα στο πόδι (σε ορισμένες περιπτώσεις)
Κατάγματα αστραγάλου-Ποδοκνημικής άρθρωσης – Διάγνωση
Ο γιατρός σας θα πάρει ένα λεπτομερές Ιστορικό και θα σας εξετάσει ενδελεχώς. Τα ευρήματα ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού.
Θα παραγγείλει μία ή περισσότερες απεικονιστικές εξετάσεις για την σωστή αξιολόγηση της κάκωσης:
Ακτινογραφίες: Όταν υπάρχει υποψία κατάγματος χρειάζεται ακτινογραφία οπωσδήποτε. Τα περισσότερα κατάγματα μπορούν να διαγνωστούν με απλή ακτινογραφία.
Εικόνα 6: Κάταγμα ποδοκνημικής (αστραγάλου). Εδώ έχουν σπάσει ο έξω, ο έσω, και ο οπίσθιος σφυρός. Για αυτό το λόγο το κάταγμα αυτό ονομάζεται τρισφύριο κάταγμα.
Αξονική τομογραφία: η αξονική τομογραφία περιέχει λεπτομερείς εικόνες και χρησιμεύει για την πιο λεπτομερή αξιολόγηση του τραυματισμού, και της σοβαρότητας του. Μπορεί να χρειαστεί και πριν τη χειρουργική επέμβαση ώστε ο χειρουργός να μπορεί να γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκονται τα οστικά κομμάτια.
Μαγνητική τομογραφία: Συνήθως, η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται για την ανίχνευση των τραυματισμό των συνδέσμων, και δεν αποτελεί εξέταση πρώτης εκλογής για τα κατάγματα αστραγάλου και ποδοκνημικής.
Κατάγματα αστραγάλου-Ποδοκνημικής άρθρωσης – Αντιμετώπιση
Η θεραπεία των καταγμάτων του αστραγάλου εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα του τραυματισμού.
Μη Χειρουργική Θεραπεία
Ιδιαίτερα στα κατάγματα αστραγάλου και ποδοκνημικής που δεν έχουν παρεκτόπιση, μπορεί να ενδείκνυται η μη χειρουργική θεραπεία, με γύψο ή ορθοπεδική μπότα. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να αποφύγετε να βάζετε βάρος στον αστράγαλο σας για αρκετές εβδομάδες. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα γίνονται ακτινογραφίες και εξέταση από τον γιατρό ώστε να βεβαιωθεί ότι το κάταγμα επουλώνεται σωστά.
Χειρουργική Θεραπεία
Σαν γενικό κανόνα τα παρεκτροπισμένα κατάγματα χρήζουν χειρουργικής θεραπείας. Τα σπασμένα μέρη των οστών επανατοποθετούνται στη σωστή τους θέση και συγκρατούνται με ειδικές βίδες η μεταλλικές πλάκες (λάμες).
Εικόνα 7: Παρεκτοπισμένο κάταγμα ποδοκνημικής (αστραγάλου), έξω σφυρού ΚΑΙ έσω σφυρού (αμφισφύριο κάταγμα).
Εικόνα 8: Χειρουργική αντιμετώπιση σε πααρεκτοπισμένο κάταγμα ποδοκνημικής (αστραγάλου), έξω σφυρού ΚΑΙ έσω σφυρού (αμφισφύριο κάταγμα). Ο έξω σφυρός έχει μπει στη θέση του και σταθεροποιηθεί με μία πλάκα (λάμα) με βίδες. Ο έσω σφυρός έχει σταθεροποιηθεί στη θέση του με 2 βίδες.
Εικόνα 9: Κάταγμα ποδοκνημικής (αστραγάλου). Εδώ έχουν σπάσει ο έξω, ο έσω, και ο οπίσθιος σφυρός. Για αυτό το λόγο το κάταγμα αυτό ονομάζεται τρισφύριο κάταγμα.
Εικόνα 10: Χειρουργική αποκατάσταση στο τρισφύριο κάταγμα με χρήση πλακών (λάμες) και βιδών.
Κατάγματα αστραγάλου-Ποδοκνημικής άρθρωσης – Αποκατάσταση
Μετά το χειρουργείο ο ασθενής θα συζητήσει εκτενώς με τον κύριο Χλωρό το μετεγχειρητικό πλάνο και θα δοθούν σαφέστατες οδηγίες.
Γενικά ο χρόνος επούλωσης για τα κατάγματα του αστραγάλου μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την έκταση του τραυματισμού. Ενώ τα περισσότερα κατάγματα του αστραγάλου χρειάζονται τουλάχιστον 6 εβδομάδες για να επουλωθούν, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επουλωθούν τυχόν εμπλεκόμενοι σύνδεσμοι και τένοντες.
Ανεξάρτητα από το είδος της θεραπείας που λαμβάνετε, ο κ. Χλωρός θα παρακολουθεί την επούλωση των οστών με επαναλαμβανόμενες ακτινογραφίες. Αυτό γίνεται συνήθως τις πρώτες 6 εβδομάδες.
Η αποκατάσταση είναι το κλειδί για την ανάρρωσή σας, ανεξάρτητα από το είδος της θεραπείας που λάβατε.
Η αποκατάσταση συνήθως ξεκινά αφού τα κατάγματα σας έχουν αρχίσει να επουλώνονται και έχει αφαιρεθεί ο γύψος ή η μπότα σας. Ο κ. Χλωρός θα σας ενημερώσει πότε μπορείτε να αρχίσετε να βάζετε βάρος στον αστράγαλό σας. Μπορεί επίσης να σας παραπέμψουν σε έναν φυσιοθεραπευτή για να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης.
Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του Ο κ. Χλωρού σχετικά με την αποφυγή φόρτισης. Εάν βάλετε βάρος στον τραυματισμένο αστράγαλο πολύ νωρίς, τα θραύσματα του κατάγματος μπορεί να μετακινηθούν από τη θέση τους και το κάταγμα μπορεί να μην επουλωθεί.
Κατάγματα αστραγάλου-Ποδοκνημικής άρθρωσης – Αποτελέσματα
Οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στις κανονικές δραστηριότητες μέσα σε 3 έως 4 μήνες μετά την εμφάνιση του τραυματισμού.
Σε κάποιες περιπτώσεις, και αναλόγως του αρχικού τραυματισμού, μπορεί να εξακολουθείτε να κουτσαίνετε μετά από αρκετούς μήνες και μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιστρέψετε στον αθλητισμό.
Η πλήρης ανάρρωση από ορισμένα κατάγματα του αστραγάλου μπορεί να διαρκέσει έως και 1,5 με 2 χρόνια.
Κατάγματα αστραγάλου-Ποδοκνημικής άρθρωσης – Πότε μπορώ να οδηγήσω;
Εάν επηρεαστεί ο δεξιός σας αστράγαλος, μπορείτε πιθανώς να ξανα-αρχίσετε την οδήγηση περίπου στις 9 έως 12 εβδομάδες.
Κατάγματα αστραγάλου-Ποδοκνημικής άρθρωσης – χρειάζεται να βγάλω τα υλικά;
Τα υλικά, είτε πρόκειται για βίδες είτε για πλάκες και βίδες, είναι σχεδιασμένα να κρατάνε εφόρου ζωής. Η αφαίρεση τους συνίσταται μόνο εάν υπάρχει κάποια ενόχληση, και γενικά μετά την παρέλευση 18 μηνών μετά από το χειρουργείο.
Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης;
Για αυτού του είδους την επέμβαση το κόστος είναι πάρα πολύ προσιτό και περιλαμβάνει: 1) Το κόστος των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στο χειρουργείο, 2) Τα έξοδα παραμονής στο νοσοκομείο, 3) Την αμοιβή της ομάδας των ιατρών. Το ασφαλιστικό σας ταμείο (ΕΟΠΥΥ) θα καλύψει ένα μέρος των εξόδων, ενώ αν έχετε ιδιωτική ασφάλεια, συμβουλευτείτε τον ασφαλιστή σας για τους όρους και τις καλύψεις του συμβολαίου σας.
Συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό Γ. Χλωρό
Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω, μπορεί να ωφεληθείτε από αξιολόγηση του εξειδικευμένου ορθοπαιδικού χειρουργού Γεωργίου Χλωρού.
- Ο χειρουργός, έχοντας τις απαραίτητες πιστοποιήσεις USMLE/ECFMG, διαθέτει πλήρη άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Pennsylvania License: MD465887).
- Έχει μείνει συνολικά στο Εξωτερικό για 17 χρόνια.
- Έχει αποκτήσει πολύχρονη εμπειρία και εκπαίδευση στα μεγαλύτερα ορθοπεδικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών.
- Έχει πραγματοποιήσει πολύ μεγάλο όγκο επιτυχημένων χειρουργικών επεμβάσεων στην Αμερική, καθώς και στην Μεγάλη Βρετανία όπου εργάσθηκε μετά το πέρας της εκπαίδευσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα:
Wikipedia