Χειρουργείο για Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

χειρουργική διάνοιξη εγκαρσίου συνδέσμου στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Ο ορθοπεδικός χειρουργός κ. Χλωρός εξηγεί σύντομα και περιεκτικά τη λύση στο Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα!

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

YouTube video
Χειρουργική επέμβαση για το Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια ιατρική πάθηση που εμφανίζεται όταν το μέσο νεύρο στον καρπό συμπιέζεται, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως μούδιασμα, πόνο και αδυναμία στο χέρι. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού, όπως αυτές που συνήθως κάνουν οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να προκαλείται από υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, όπως ο υποθυρεοειδισμός ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η αρχική θεραπεία για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα περιλαμβάνει συνήθως συντηρητικά μέτρα που περιλαμβάνουν ξεκούραση, νάρθηκα και φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα επιμένουν, η χειρουργική επέμβαση για την αποσυμπίεση του μέσου νεύρου είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.

Μούδιασμα, κάψιμο, ή ηλεκτρισμός σημαίνει ενόχληση από νεύρο

Δύο κύριες αιτίες είναι συνήθως υπεύθυνες για το μούδιασμα: Πρώτον: Υπάρχει κάποιο πρόβλημα μέσα στο νεύρο: Όπως οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο διαβήτης ή διάφορες νευρολογικές παθήσειςο. Δεύτερον: Το πρόβλημα προέρχεται από έξω: το νεύρο κατά την πορεία του, πιέζεται σε ένα σημείο και δυσλειτουργεί.

Τα νεύρα, πηγαίνουν από τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη σε όλο το σώμα, για παράδειγμα στο χέρι. Ας φανταστούμε ότι ο εγκέφαλος και η σπονδυλική στήλη είναι ένα εργοστάσιο της ΔΕΗ από όπου ξεκινά ένα καλώδιο για να φωταγωγήσει την πόλη. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε βλάβη στο καλώδιο σε κάποιο από τα σημεία του, τότε η πόλη δε θα φωταγωγηθεί σωστά. Έτσι λοιπόν δουλεύουν και τα νεύρα μας: αν μία βλάβη υπάρχει σε ένα σημείο, τότε όλες οι δομές που τροφοδοτούνται περιφερικά της βλάβης θα έχουν πρόβλημα.

Ποια είναι όμως, η πιο συχνή αιτία που μουδιάζουν τα χέρια μας;

Είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Όταν δηλαδή το μέσο νεύρο πιέζεται στην περιοχή του καρπού.

Πάμε να δούμε τι γίνεται: Από το λαιμό μας ξεκινάνε κάποια καλώδια που εμείς οι γιατροί τα λέμε νεύρα και πράγματι, όπως είδαμε, μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα! Αυτά τα καλώδια δίνουν πολλά παρακλάδια και καταλήγουν σε όλο το σώμα, όπως ας πούμε και στις άκρες των δακτύλων μας. Μας κάνουν να αισθανόμαστε και πυροδοτούν τους μύες ώστε να κάνουμε τις κινήσεις μας. Ένα από τα κυριότερα νεύρα του άνω άκρου είναι το μέσο νεύρο που λέγεται μέσο καθώς περνάει στο μέσο του άνω άκρου και καταλήγει στα δάκτυλα.

Πάμε να δούμε την περιοχή του καρπού: Εδώ, το μέσο νεύρο δίνει παρακλάδια που πηγαίνουν στα τρεισήμισι πρώτα δάχτυλα: δηλαδή στον αντίχειρα, στον δείκτη, στον μέσο, και στον μισό παράμεσο. Το άλλο 1,5 δάχτυλο νευρώνεται από το ωλένιο νεύρο που θα δούμε σε άλλο βίντεο. Σε αυτή την περιοχή, υπάρχει ένα λαστιχάκι που ονομάζεται εγκάρσιος σύνδεσμος. Το νεύρο, βρίσκεται ακριβώς από κάτω του. Στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, το νεύρο πιέζεται στο σημείο που είναι ο εγκάρσιος σύνδεσμος. Τα συμπτώματα που θα δώσει λοιπόν αρχικά, θα είναι μουδιάσματα, μυρμηγκιάσματα, ή αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος στα σημεία της κατανομής του μέσου νεύρου.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προκαλείται από την πίεση του μέσου νεύρου στην περιοχή του καρπού
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προκαλείται λόγω πίεσης του μέσου νεύρου στον καρπό.

Τώρα βλέπουμε μια εγκάρσια τομή του χεριού στο ύψος του καρπού: Το μέσο νεύρο, φαίνεται εδώ με κίτρινο. Στον καρπό, περνάει από ένα τούνελ που ονομάζουμε καρπιαίο σωλήνα. Το τούνελ αυτό, έχει ως περίφραξη από κάτω τα οστά του καρπού, ενώ από πάνω, ένα λαστιχάκι που είδαμε παραπάνω και λέγεται “εγκάρσιος σύνδεσμος”. Μέσα στο τούνελ, περνάνε επίσης 9 τένοντες που χρησιμεύουν για να λυγίζουν τα δάκτυλα. Εδώ βλέπουμε το περίγραμμα του καρπιαίου σωλήνα. Eπίσης, πρέπει να πούμε ότι το μέσο νεύρο τροφοδοτεί και τους μικρούς μύες του χεριού που είναι υπεύθυνοι για τις κινήσεις του αντίχειρα.

Γιατί συμβαίνει;

Στις περισσότερες περιπτώσεις το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα δεν ξέρουμε από πού προέρχεται και εμείς οι γιατροί όταν δεν ξέρουμε (γιατί πιστέψτε με, μπορεί να συμβαίνει αυτό), το βαφτίζουμε με τον ιατρικό όρο ιδιοπαθές.

Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που ευνοούν τη δημιουργία του όπως: Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού και των χεριών για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Κάποιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, επίσης, η παχυσαρκία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, καθώς και τα προβλήματα στο θυροειδή επίσης σχετίζονται. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι επίσης πιο συχνό στην εγκυμοσύνη λόγω των ορμονικών αλλαγών που μπορεί να προκαλέσουν οίδημα που οδηγεί σε πίεση το νεύρο. Η κληρονομικότητα μπορεί επίσης να παίξει κάποιο ρόλο.

Συμπτώματα:

Μπορούμε να αισθανόμασθε σαν περπατάνε μυρμήγκια στο χέρι μας, ή άλλοτε υπάρχει κάψιμο και πόνος σε κάποια από τα τρεισήμισι δάκτυλα που τροφοδοτούνται από το μέσο νεύρο. Συχνά οι άνθρωποι ξυπνάνε τη νύχτα και τινάζουν το χέρι τους για να φύγει το μούδιασμα. Αυτό είναι πολύ χαρακτηριστικό. Περιστασιακά, μπορεί να υπάρχει αίσθηση ηλεκτρισμού στα ίδια δάχτυλα.

Στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, το μέσο νεύρο πιέζεται από τον εγκάρσιο σύνδεσμο με αποτέλεσμα να μουδιάζουν τα τρεισήμισι πρώτα δάχτυλα
Στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα υπάρχει μούδιασμα στα τρεισήμισι δάκτυλα που νευρώνονται από το μέσο νεύρο. Η λύση για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι η διάνοιξη του εγκαρσίου συνδέσμου που πιέζει το νεύρο στον καρπό.

Στην αρχή, λοιπόν τα συμπτώματα επηρεάζουν μόνο την αισθητικότητα. Εάν όμως αφήσουμε την κατάσταση να εξελιχθεί περαιτέρω, επηρεάζονται οι μύες του αντίχειρα που είδαμε ότι νευρώνονται από το μέσο νεύρο. Μικραίνουν σε όγκο, και χάνουν τη λειτουργικότητα τους, παθαίνουν δηλαδή ατροφία και έχουμε αδυναμία να κάνουμε απλές κινήσεις στο χέρι. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι η κατάσταση έχει προχωρήσει πολύ και το νεύρο μπορεί να πάθει σοβαρότατη ζημιά. Αν παραμελήσουμε αρκετά την πάθηση, η ζημιά μπορεί να γίνει ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ, και η αδυναμία ΜΟΝΙΜΗ! Δυστυχώς τότε, η κατάσταση δε διορθώνεται ούτε με το χειρουργείο.

Διάγνωση:

Ο γιατρός σας θα πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό, και θα κάνει διάφορες δοκιμασίες για να διαπιστώσει κλινικά την κατάσταση σας.  Επίσης, μπορεί να ζητήσει ακτινογραφία ή ακόμη και κάποιες φορές μαγνητική τομογραφία, για να αποκλείσει άλλες αιτίες για τα συμπτώματα σας όπως παραδείγματος χάρη μία αρθρίτιδα του καρπού, μια εξεργασία ή κάποιο κάταγμα. Πιθανότατα, θα ζητήσει ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες για να διαπιστώσει την κατάσταση του νεύρου. Ίσως ακούσετε και τους όρους “μελέτες νευρικής αγωγιμότητας”, ή “ηλεκτρομυογράφημα”.  Με αυτές, χρησιμοποιούμε ηλεκτρόδια για να μετρήσουμε την ταχύτητα που τρέχει ο ηλεκτρισμός μέσα στο νεύρο. Εδώ βλέπουμε το νεύρο που πηγαίνει από τον εγκέφαλο στο χέρι. Εάν δεν υπάρχει βλάβη, η ταχύτητα είναι γρήγορη παντού.

Εάν υπάρχει κάποια βλάβη απόπίεση, η ταχύτητα θα είναι μεγάλη μέχρι να φτάσουμε στο σημείο της βλάβης, αλλά μετά από αυτό, ο ηλεκτρισμός θα ταξιδεύει με μικρότερη ταχύτητα. Aν μετρήσουμε μια σημαντική διαφορά, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο. Επίσης, αυτές οι μελέτες είναι πολύτιμες γιατί μας δίνουν και πληροφορίες που μπορεί να ξεχωρίσουν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα από κάτι άλλο.

Αντιμετώπιση:

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι συνήθως μία σταδιακή διαδικασία που παίρνει χρόνο για να εδραιωθεί. Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό σας στα αρχικά στάδια καθώς μπορούμε να επιβραδύνουμε ή ακόμα και να αναχαιτίσουμε την νόσο. Όταν θα επισκεφθείτε τον γιατρό, και ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η πάθηση, εκείνος θα σας προτείνει και την αντίστοιχη θεραπεία. Οι συντηρητικές (μη χειρουργικές θεραπείες) περιλαμβάνουν: Χρήση νάρθηκα καρπού, ιδιαίτερα το βράδυ όταν κοιμάστε. Φαρμακευτική αγωγή όπως αντιφλεγμονώδη χάπια. Τροποποίηση των δραστηριοτήτων σας εάν αυτές επιβαρύνουν την πάθηση, και ούτω κάθε εξής.

Η χειρουργική θεραπεία είναι σχετικά απλή: Με μια μικρή τομή στο χέρι, φθάνουμε στον εγκάρσιο σύνδεσμο. Κατόπιν, τον κόβουμε με το μαχαίρι. Έτσι, πλέον ο εγκάρσιος σύνδεσμος δεν πιέζει  το νεύρο.

Χειρουργική διάνοιξη καρπιαίου σωλήνα με απελευθέρωση του νεύρου κόβοντας τον εγκάρσιο σύνδεσμο
Χειρουργική διάνοιξη καρπιαίου σωλήνα: Κόβουμε τον εγκάρσιο σύνδεσμο, και αυτό απελευθερώνει το νεύρο από τα πιεστικά φαινόμενα.

Τα αποτελέσματα της χειρουργικής θεραπείας είναι εξαιρετικά στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Πριν από κάθε απόφαση για χειρουργείο θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας και να ενημερωθείτε λεπτομερώς. Ακόμη και αν δεν είναι η ώρα για χειρουργείο, πρέπει να τονίσουμε με έμφαση ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να παρακολουθούμε τακτικά την εξέλιξη.  Αν υπάρχει πρόβλημα, πρέπει να προλάβουμε να χειρουργήσουμε το χέρι μας έγκαιρα, προτού η βλάβη στο νεύρο να καταστεί μη αναστρέψιμη και να μας αφήσει κάποιο βαθμό αναπηρίας.


Γιατί μουδιάζουν τα χέρια μου;

YouTube video

Ο κ. Χλωρός και η ομάδα του, έχουν πλούσιο συγγραφικό έργο πάνω στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, με έγκυρες επιστημονικές δημοσιεύσεις στα κορυφαία παγκόσμια περιοδικά και συνέδρια.

  1. Chloros GD, Cartwright MS, Walker FO, Wiesler ER. Sonography and electrodiagnosis in carpal tunnel syndrome diagnosis, an analysis of the literature. Eur J Radiol. 2009 Jul;71(1):141-3. doi: 10.1016/j.ejrad.2008.02.020. Epub 2008 Apr 3. PMID: 18387764.
  2. Chloros GD, Papadonikolakis A, Themistocleous GS. Correlation of high-resolution ultrasonographic findings with the clinical symptoms and electrodiagnostic data in carpal tunnel syndrome. Ann Plast Surg. 2007 Sep;59(3):351-2. doi: 10.1097/SAP.0b013e3181453cc4. PMID: 17721230.
  3. Chloros GD, Themistocleous GS, Kokkalis Z, Benetos IS, Efstathopoulos DG, Soucacos PN. Carpal Tunnel Syndrome: Surgical complications. Podium presentation at the 74th Annual Meeting of the American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS), February 14-18, 2007; San Diego, CA, USA.
  4. Wiesler ER, Chloros GD, Cartwright MS, Smith BP, Rushing J, Walker FO. The use of diagnostic ultrasound in carpal tunnel syndrome. J Hand Surg Am. 2006 May-Jun;31(5):726-32. doi: 10.1016/j.jhsa.2006.01.020. PMID: 16713832.
  5. Cartwright MS, White DL, Demar S, Wiesler ER, Sarlikiotis T, Chloros GD, Yoon JS, Won SJ, Molnar JA, Defranzo AJ, Walker FO. Median nerve changes following steroid injection for carpal tunnel syndrome. Muscle Nerve. 2011 Jul;44(1):25-9. doi: 10.1002/mus.22067. PMID: 21674517; PMCID: PMC3314310.

Σύντομα κοντά σας με πλούσιο ενημερωτικό υλικό.

Eπικοινωνήστε με τον γιατρό

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας

Κλείστε ραντεβού